A hó és jég birodalma: Észak-Kanada

Szerző: | máj 31, 2020 | 0 hozzászólás

Körülbelül az ország negyede az északi sarkkörön túl helyezkedik el. Ezeken a területeken akár több éven keresztül is nulla fok alatti értéket mutathat a hőmérő! Észak-Kanadában a napi átlaghőmérséklet mínusz 10-15 fok körül alakul, egyes téli napokon akár mínusz 40 fok is lehet!

Ennek ellenére errefelé sem áll meg teljesen az élet. Az itt élők hétköznapjai persze teljesen máshogyan telnek és több kihívást rejtenek, mint a sarkkör másik felén lakó társaiké. Nézzük meg, hogyan alakítja egy kanadai inuit őslakos életét a fagyos környezet!

Minél északabbra utazunk Kanadában, annál ritkábban találkozunk erdőkkel, vannak olyan helyek, ahol már fát is alig látni. A legtöbb fafajta érthető okokból nem igazán kedveli a sarkköri éghajlatot. Az eszkimók, akik megtanultak alkalmazkodni a zord körülményekhez, fa híján abból építenek kunyhót a halászatok, vadászatok alkalmával, amiből a legtöbb van errefelé: hóból és jégből. Az ilyen kis jégházikókat iglunak nevezik.

wallpapercave.com

Egy iglu belsejében élni olyan, mintha beleköltöznénk a konyhai fagyasztónkba – gondolhatja egy tapasztalatlan turista. Pedig nem! A hó- és jégkristályok csapdába ejtik a levegő részecskéit, és mint tudjuk, a levegő az egyik legjobb hőszigetelő. Természetesen egy kályhát vagy egy kandallót nem lehet beépíteni a jégfalak közé, de valójában nincs is rájuk szükség. Csupán a kunyhóban tartózkodó emberek testmelege is elegendő ahhoz, hogy 15 C körüli hőmérséklet legyen odabenn. Ez persze még mindig nem elég meleg ahhoz, hogy a lakók mezítláb sétálgassanak az iglu padlóján, de mégiscsak kellemesebb, mint a falakon kívüli mínusz ezer Celsius-fok.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ismerd meg...1. rész- Kőkapu

Az inuitok alapvetően vadászó-gyűjtögető életmódot folytatnak. Habár manapság természetesen beszállítók segítségével bármi elérhető Kanadának ezen a területén is, a beszállított termékek ára hihetetlenül magas. A fuvarozóknak rengeteg akadállyal kell megküzdeniük, a legtöbb helyen például utak sincsenek rendesen kiépítve, így teljesen érthető, ha borsos árat kérnek a munkájukért.

A vadászatok és halászatok ideje főként a nyári időszakra esik. Nem elsősorban a nyári „meleg” ennek az oka, sokkal inkább az előnyös fényviszonyok. Ezek a területek nagyon közel esnek az északi sarkhoz, ami azt jelenti, hogy vannak olyan téli napok, amikor csak pár órán keresztül tart a nappali világosság. Nyáron pedig, amikor az északi félgömb a Nap felé fordul, akár 20 órás fénnyel is számolhatnak.

Gerhard G. képe a Pixabay -en

Habár fagyosak a körülmények, a természet szépsége itt is ugyanúgy megmutatkozik, mint bárhol máshol a világon. A jegesmedvéken kívül rénszarvasok, pézsmatulkok is járják a területeket, de megtalálhatók itt kisebb termetű emlősök is, például fókák, sarki rókák és hiúzok. Rengeteg hal- és madárfaj is kitűnően tűri az itteni klímát.

Azt gondolhatnánk, hogy fehér egyhangúság uralkodik a tájon, pedig a hó és a jég csodálatos sokszínűséggel kápráztatja el a szemet. Arról nem is beszélve, hogy Észak-Kanada tökéletes hely a sarki fény megfigyelésére.

Noel Bauza képe a Pixabay -en

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.