A Kárpát-medence Everestje – A Magas-Tátra

Szerző: | aug 8, 2020 | 0 hozzászólás

A szlovák-lengyel határ mentén meglepő hirtelenséggel törnek az ég felé a Magas-Tátra hatalmas hegyei. A látvány magával ragadó: a harsányzöld réteket, a sötét fenyveseket, az óriási sziklákat és a fehér hegytetőket nézve olyan érzése támad az embernek, mintha egy másik világba csöppent volna.

Rengeteg látnivaló és izgalmas lehetőség van errefelé, amelyeket az ide kirándulóknak érdemes megnézniük és kipróbálniuk. Lássuk hát, mivel lehet ezek között az égigérő magaslatok között eltölteni az időt!

Arek Socha képe a Pixabay -en.

A mozgás öröme

A Magas-Tátra egy igazi paradicsom azoknak, akik szeretnek aktívan pihenni. Rengeteg népszerű kirándulóhely, túraútvonal közül lehet választani. Vannak könnyebbek és nehezebbek is, mindenesetre nem árt jó kondiban lenni, ha úgy döntesz, hogy szeretnél nekivágni a lejtőknek!

A legmagasabb csúcsok még nyáron is havasak maradnak, télen pedig teljesen átveszi a hó és a jég az uralmat a környéken – a Magas-Tátra síparadicsommá válik. Az egyik legnagyobb síközpont a lengyel oldalon fekvő Zakopane, egy gyönyörű kis város, amelyet még akkor is érdemes meglátogatnod, ha maga a síelés nem nagyon vonz.

Mr_Incognito_ képe a Pixabay -en.

A Lomnici-csúcs

A hegységnek ez az egyik legkülönlegesebb része, durva, sziklás felszínével az egyik legtöbbször emlegetett magaslat a Tátra hegyei között. Pedig nem is ez a legmagasabb pont, körülbelül 30 méterrel lemarad a Gerlachfalvi-csúcs (2655 m) mögött. Ez persze nem nagy különbség, a Lomnici-csúcs még így is tekintélyes hegyorom a maga 2634 méteres magasságával.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hosszú hétvége programok

Nem is kell teljesen a tetejére felmászni ahhoz, hogy csodálatos kilátásban legyen részünk. Tiszta időben egészen Magyarországig, az Északi-középhegységig el lehet innen látni!

jmjbasket képe a Pixabay -en.

Ótátrafüred

Ótátrafüred a Magas-Tátra legrégebbi üdülőhelye. Az itt felfedezett gyógyvíznek köszönhetően vált nagyon korán az utazók kedvelt célpontjává, de persze nem ez az egyetlen dolog, amiért a turisták annyira szeretik.

A gyönyörű környezet, a Tar-patak vízesései vonzzák a látogatókat. Ezek a vízesések akár 20 méteresek is lehetnek, és valóban nagyon szépek.

Miłosz Karski képe a Pixabay -en.
Dariusz Staniszewski képe a Pixabay -en.

A Csorba-tó

A Tátra hegyei közt több tengerszemre is bukkanhatunk, közülük az egyik leghíresebb a Csorba-tó. Ez a tengerszem több mint 1300 méterrel a tengerszint felett helyezkedik el, a vize csodálatosan tiszta, a tátrai túrázók egyik népszerű célpontja.

wallpapercave.com

Az árvai vár

Az árvai vár igazi erődítmény a hegycsúcson. A meredek sziklák miatt fáradságos munkába kerül a megközelítése, de megéri! Innen is gyönyörű a kilátás, és persze maga a vár is.

A falakon belül merészkedők visszatérhetnek a múltba. Végigjárhatják a lovagtermet, a vár barokk kápolnáját, megnézhetik a fegyvergyűjteményt, valamint a korhű búrotokkal berendezett szobákat.

A vár fenségességét még jobban kiemeli a hegy lábánál kígyózó Árva-folyó. Aki elég bátor, még a tutajozást is kipróbálhatja!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Laguna Colorada - a vörös tó
Kuzik képe a Pixabay -en.

Látogass el a Magas-Tátra hegyei közé, túrázz egy nagyot, élvezd a kilátást, a természet szépségét, vagy csak pihenj a gyönyörű környezetben, töltődj fel a magaslatok között!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.