A népszerűség kulcsa

Szerző: | júl 24, 2020 | 0 hozzászólás

Életünk akármelyik korszakát élhetjük is, a népszerűség mindig foglalkoztatja az embert. Hogyan tudnánk bevágódni a főnöknél és a kollégáknál? Hogyan lehetnénk mi a legmenőbbek a csoportban? Hogyan szerethetnének minket az óvónénik (igen, ilyen fiatalon is sokan foglalkoznak ezzel)? Vágyunk az elismerésre, a figyelemre és a szeretetre. Szükségünk van pozitív visszajelzésre. Természetünkből adódóan még a legintrovertáltabb embertársaink is szociális lények, akik, akár az üres kút, várnak arra, hogy megtöltsék őket.

A népszerűség vagy népszerűtlenség egészen az őskorig nyúlik vissza. A legerősebb harcos volt a legnépszerűbb, ergo az ő génjei maradtak fent, mivel neki volt a legtöbb felesége, ő volt az, aki szabadon kiélhette magát. Az ősközösség gyengébb tagjai nem maradtak fent. A népszerűség épp ezért a mai napig az erővel, magabiztossággal függ össze. Végül is nem tévednek, mert a népszerű emberek mindig valamiféle különös erőt sugároznak. Még akkor is, ha amúgy egyáltalán nem erősek vagy tehetségesek.

De hogyan lesz valaki népszerű? Jó kérdés. Megállapíthatjuk, hogy az egésznek köze van a neveltetéshez. Egy nyugodt, szeretetteljes környezetben élő gyerek hamarabb lesz népszerű egy normális közegben, mint az, aki rosszabb neveltetéssel rendelkezik. Viszont egy „menősködő” közegben azon egyén érvényesül, aki maga is hasonló környezetben nőtt fel. Tehát a hátterünk a legfontosabb.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ne hagyd magad!

Ha egy humán beállítottságú, romantikus, naív, álmodozó egyén bekerül egy informatikusok által uralt környezetben, egészen biztosan nem lesz népszerű, mivel túlságosan kirívó, nem illik oda. Kivéve, ha jó a megjelenése, amivel felhívja magával a figyelmet. Ez sajnos tény. Tehát a külső is fontos.

A népszerű emberek körül gyakran alakul ki valamiféle kultusz, mítosz vagy legenda. Hőstetteit gyakran suttogva emlegetik. Ez persze mai kontextusban ennyi: ”Hallottad, hogy Gyuri egyszer megmentett egy nőt, akire két férfi támadt rá? Ő meg sem sérült, viszont azok a mocskok jól megszívták.” Ez a történet az idő múlásával mindig átalakul, s mondjuk öt év múlva már ez lesz: ”Gyuri egyszer megmentett egy ártatlan kislányt egy tucat pedofiltól. Egyik kezében a kislány volt, a másik kezével addig ütlegelte őket, amíg mind ki nem dőltek. Tizenkét jól megtermett, kigyúrt pasi. Azért ez a Gyuri nem semmi.”

Egy népszerű ember számára fontos, hogy a titkait megtartsa magának. Mindig csak annyit enged láttatni, amennyi neki megfelel. Ezt még egy kisgyerek is tudja. Egy óvódás kislány nem megy oda az óvónénihez, hogy tegnap este véletlenül bepisilt. Nem. Mert ő ügyesnek, okosnak, tökéletesnek akar látszani, hogy az óvónéni vele foglalkozzon és ne a többi gyerekkel. Ugyanez a felnőttek világában még feltűnőbb. Egy több százezres követőtáborral rendelkező influencer nem rak fel olyan képet, amelyen nyilvánvalóan rosszul néz ki, vagy épp meghazudtolja önmagát. Egy vegán influencer nem rak fel olyan képet, hogy épp a mekiben tömi magába a kicsit sem vegán hambit. Egy beauty guru sem rak fel olyan képet, melyen kócosan, nagyon elszúrt sminkkel vigyorog.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hogyan törődj magaddal?

 A népszerű emberek lazák. Mindig mindent könnyedén és magabiztosan oldanak meg. Nem kérnek segítséget, mert ők pontosan tudják, mit csinálnak. Vagyis ez a látszat. Az, hogy a kulisszák mögött mi zajlik… nos, számomra egy rejtély.

A rosszabb fajta népszerű emberek gyakran átmennek bullyba. Ez azt jelenti, hogy kifognak valakit, akit rossz színben tüntetnek fel. Vegyük pl. azt az embert, aki a munkatársát rossz színben tünteti fel a főnök előtt. Azt a pletykát terjeszti róla, hogy megbízhatatlan, link alak, aki sosem végzi el a rá kiszabott munkát. Meggyőzi a többi kollégát is, hogy ő mennyit dolgozik, miközben a munkatársa mindent „leszar”. A többiek nem tudják, mi az igazság. Mivel ezen emberek olyan magabiztosak, ezt rossz dologra is felhasználhatják, pl. hogy elhitessék másokkal, hogy nem hazudnak, akkor is, ha amúgy épp ezt teszik. Lényeg a lényegben, az emberünk munkatársa rossz színben lesz feltüntetve, miközben mindenki sajnálja azt a szegény pletykás emberkét, hogy mennyi áldozatot hoz a cégért.

A jó fajta népszerű emberek a jótetteikkel tűnnek ki. Ők többnyire nem is akarnak népszerűek lenni, viszont a tetteik nem maradnak jutalom nélkül, így rengeteg követőjük és csodálójuk lesz.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Gyerekfotók és a közösségi média

A népszerűség igazán különös dolog. Ti találkoztatok már népszerű emberekkel? Esetleg ti vagytok azok? Írjátok meg kommentben, hogy szerintetek mitől lesz népszerű valaki. Köszönöm, hogy elolvastátok!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.