A világ legegyszerűbb spagetti receptje!

Szerző: | júl 31, 2020 | 0 hozzászólás

Spagetti, ó, a világ legjobb étele, legalábbis szerintem. Érdekes, hogy egy-egy íz mennyi mindent elmesél az adott népről, népcsoportról vagy egy adott emberről. A spagetti édes, mint azok az olasz anyák, akik a gyerekeiknek elkészítik eme paradicsomos csodát. Tápláló, mint a bölcs szavak, melyeket az idősebb generáció oszt meg a fiatalokkal egy tányér étel felett. Ellenállhatatlan, mint a femme fatale, aki sétálgat az utcán, akár egy igazi díva, s minden szem rászegeződik. De mégis olyan varázslatosan egyszerű, akár egy gyertyafényes vacsora. Mit mondhatnék? Szeretem a spagettit, s elhoztam azt a receptet, melyet legelőször próbáltam ki, sok-sok éve. Remélem, elnyeri a tetszéseteket!

Az a jó a spagettiben, hogy teljesen zero waste étel, s nem kell hozzá túl sok tapasztalat. Mondjuk tőlem nem is érdemes eget rengető csodákat várni, totál amatőr vagyok, ezt muszáj tisztáznom. Szóval a lényeg, hogy egyszerű, könnyen átalakítható, kevés hulladékkal járó, ízletes csoda legyen az általam elkészített étel. A spagetti pedig pont ilyen.

Hozzávalók:

  • egy nagy hagyma
  • fél kg darált hús (minél kevesebb zsírt tartalmazzon)
  • paradicsomszósz vagy sűrített paradicsom vagy két nagy paradicsom
  • fűszerek (cukor, bazsalikom, oregánó, piros paprika, só, bors, petrezselyem levél)
  • fokhagyma
  • olaj, vagy egyéb zsíradék
  • víz
  • tészta
EZ IS ÉRDEKELHET:  Gyümölcsös muffin

A hagyma összeaprításával/a szemem kikönnyezésével kezdek. Azt mondják, ha a szádba veszel egy korty vizet miközben aprítod a hagymát, akkor nem fogsz sírni. Cáfolom! Nem szükséges túl apró darabokra vágni, hiszen a dinsztelés közben úgyis összemegy, így semmiféleképpen nem lesznek gusztustalanul nagy darabok a spagettiben. A fokhagymát viszont vagy fokhagymanyomóval préseld, vagy nagyon apróra vágd össze!

Egy serpenyőbe olajat öntesz. Nem kell sok, mert akkor kiüt a felszínre és az elég fura külsőt kölcsönöz a már mondjuk másnapos spagettinek, feltéve persze, ha marad másnapra. Megvárod, amíg elkezd sercegni az olaj, s ekkor beleöntöd a hagymát és a fokhagymát, majd adj hozzá egy teáskanál cukrot, vagy annyit amennyit jónak látsz! A fűszerezés abszolút ízlés kérdése szerintem. Kevergesd addig, amíg enyhén be nem barnul a hagyma.

Ekkor rakd bele a husit, és gyorsan önts rá körülbelül egy liter vizet. Így elkerülheted, hogy a hagyma megégjen, a hús ugyanis összenyomja az alatta levő hagymát, ezáltal elkezd jobban sülni, s ha nem cselekszel gyorsan, akkor megég és keserű, égett íze lesz. Amikor a husi és a víz a serpenyőben van a hagymával és fokhagymával együtt, én akkor szoktam fűszerezni. Nem vagyok szakács, nem értek a főzéshez, de úgy vettem észre, hogy minél hamarabb fűszerezek, annál inkább érződik az íz. Én jó alaposan megfűszerezem a spagettit.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Tejszínes-zöldséges csirkemell recept

Általában 3 teáskanál fűszerpaprikát rakok bele, a többi fűszert csak úgy „érzésre”, ahogy éppen jónak látom. Nyugodtan próbálkozzatok, tapasztaljátok ki, hogy nektek milyen fűszerek, milyen ízvilág jön be, és annak megfelelően ízesítsétek az ételeket! Illetve a spagettinek van még egy trükkje. Forgassátok a husit! Amikor belerakjátok a serpenyőbe, ráöntitek a vizet, biztosan látjátok, hogy az alsó réteg főtt hús színű lesz. Ezt a réteget egy fakanál segítségével kaparjátok le, fordítsátok meg a husit kb. 2 perc múlva, és akkor a másik oldalán lesz olyan színű a husi. Azt is kaparjátok le, és ezt ismételgessétek, amíg szét nem esik az egész. Ekkor jó úton jártok.

Öntsétek bele a paradicsompürét, szószt vagy a felvagdalt paradicsomot, és hagyjátok főni. Akkor tudjátok, hogy kész, amikor megkóstoljátok, és finom. Nem kemény, nem mócsingos, hanem tökéletes. De ha van más módszeretek arra, hogy megállapítsátok, hogy mikor van kész, akkor kommentben írjátok meg!

Jön a tészta. Egy jó nagy fazék vizet feltesztek főni. Öntsetek bele olajat, mert akkor nem fog ragadni a tészta, illetve ízesítsétek sóval, meg amivel gondoljátok! Én csak sót rakok bele, mert a spagetti szószom az, ami dominánsabban van fűszerezve. Amikor fő a víz, tegyétek a fazékba a tésztát! Akármilyen általatok preferált spagetti tészta tökéletes. Akkor van kész a tészta, amikor egy villa segítségével ketté tudjátok vágni, de hallottam már olyat is, hogy valaki a falhoz vágja a tésztát és ha odaragad, akkor készen van. Mondjuk ezt még nem próbáltam, de hajrá! Szűrjétek le a tésztát! Készen is vagytok!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Egyszerűen nagyszerű házi pizza

A tálaláskor szórjatok a kész ételre egy kis sajtot, illetve petrezselyemlevelet. Nagyon finom.

Jó étvágyat kívánok!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.