Banánfasírt – többé nem késel el!

Szerző: | jún 8, 2020 | 0 hozzászólás

Az egész úgy kezdődött, hogy mindig késésben vagyok és rohanok. DE, ugyanakkor borzasztó kényelmes ember vagyok, és nem szeretek rohanni. VISZONT, mindig bűntudatom van, amikor kések. Eddig elég kaotikus, igaz? Azon gondolkodtam egyik délután, hogy mi az az étel, amit a reggeli rohanásban is szívesen megeszek, ami finom, tápláló, csak előkapom és megeszem, nem kell vele semmit sem csinálni. A fasírt. Aztán a gyümölcsöstálra néztem. Te jó ég, mennyi banán! Mit kezdjek ezzel? Aztán beugrott… Hölgyeim és uraim, íme az eredeti, az utánozhatatlan, a reggelek pótolhatatlan étele, a banánfasírt.

(Nem tudom, mennyire újdonság, én rákerestem, és sehol nem találtam még csak ehhez hasonlót sem. Szóval ha létezik, és nem én vagyok az ötletgazda, akkor (szomorú leszek) jelezzétek!)

 Hozzávalók:

  • 5 banán, lehetőleg minél érettebb, mert az a lényeg, hogy jó puha legyen
  • 250 gramm zabkorpa
  • 250 gramm zabpehely, szerintem a finomra őrölt verzió a legideálisabb, de mindenki olyannal készítse, amilyennel szeretné
  • 1 tojás a fasírtba, 2 tojás a panírba
  • cukor, ízlés szerint
  • vaníliás cukor, kihagyható, de szerintem nem érdemes, ízlés szerint adagolható
  • 2-3 dl tej a panírba
  • liszt, szintén a panírba
  • zsemlemorzsa, ismételten a panírba
  • olaj, a sütéshez
EZ IS ÉRDEKELHET:  A világ legegyszerűbb spagetti receptje!

Törjük össze a banánokat. Fontos, hogy törjük, ne turmixoljuk, pürésítsük, ne ugráljunk rajta, és ne végezzünk rajtuk különböző rituálé táncokat. Csak fogjunk egy villát és törjük össze őket. Ennyi. Törjünk fel egy tojást, ellenőrizzük, hogy megfelelő-e (ezt mindig ellenőrizni kell!) majd adjuk hozzá a banánokhoz. Először a zabkorpát öntsük a tálba, majd a zabpelyhet. Végül az édesszájúak hozzáadhatják a cukrot és a vaníliás cukrot (vagy vaníliát, vagy aromát, akármit, de ki is lehet hagyni). Aztán keverjük össze az így kapott érdekes állagú masszát. A banánfasírtban az a jó, mint ami minden más fasírtban: az összetevők mennyisége tetszés szerint variálható. Tehát nem kell véresen komolyan venni az itt leírt adatokat, mert nem lesz katasztrófa, ha 250 gramm zabpehely helyett 300 gramm zabpelyhet raksz bele. Mindig érzéssel kell főzni és sütni! Ha úgy érzed, hogy fasírt állagú lett a keverék – ergo, gyurmázhatsz vele, nem túl folyós, de nem is túl szilárd; ragacsos, de nem annyira, hogy ne lehessen gombócot formálni belőle – akkor jó lesz.

A panír borzasztó egyszerű, liszt, tojás és zsemlemorzsa. Egy mélyebb tálba vagy tányérba tetszés szerinti (javasolnám, hogy először kevés mennyiségű, később önthetsz hozzá. De ha már kiöntötted és megforgattad a panírt, akkor azt a lisztet nem rakhatod vissza. Ne pazarolj!) lisztet öntesz. Egy másik tálba, tányérba verj fel két tojást egy pohár tejjel. Ha szeretnéd, ízesítsd cukorral, vagy hagyd ki. Ez teljesen rád van bízva. Végül pedig egy másik tálba, tányérba önts zsemlemorzsát. A receptben a cukor helyett nyugodtan használhatsz más édesítőszert!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Gyümölcsös muffin

A feladat innentől kezdve roppant egyszerű. Formázz tetszés szerinti golyókat, egy nagyon picit nyomkodd meg őket, panírozd be őket, aztán rakd a kész termékeket egy tálcára, vagy ahova szeretnéd. Önts annyi olajat a serpenyőbe, hogy félig legyen tele a serpenyő, de használhatsz kókuszzsírt, vajat, akármit, a lényeg, hogy jó sok legyen és jó forró. Most jön a csavar! Rakj a forró olajba vaníliáscukrot. Aztán rakd bele a fasírtokat is. A cukrot kevergesd, próbáld úgy csinálni, hogy belepje a vaníliás cukor a fasírtot, mert rákaramellizálódik és nagyon finom lesz. Amikor megsültek a fasírtok, tedd őket egy tetszőleges tálba, tálcára vagy tányérra, aztán hagyd őket kihűlni.

Én nagyon szeretem feldobni az ételeket egy kis vaníliasodóval, hiszen borzasztó egyszerű elkészíteni és igazán ízletes. Az egészhez tej kell, cukor és pudingpor (én a főzős pudingot szeretem, de természetesen mindenki azzal készíti, amivel csak szeretné). Én 6-7 dl tejhez egy pudingport használok, így folyós lesz. 3-4 kanál cukrot rakok még hozzá, aztán folyamatos kevergetés mellett elkészítem a pudingot. Amikor készen van, akkor leöntöm a sodóval a kész fasírtot, vagy egész egyszerűen félreteszem és tálaláskor tetszőleges mennyiségű sodót öntök a desszert mellé.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Egyszerűen nagyszerű házi pizza

Jó étvágyat kívánok!

A reggeli rohanásban pedig csak kikapok egy banánfasírtot a hűtőből, két pislogás között eltelt időben megeszem, és indulhat a nap. De most (talán) nem fogok késni.

A képet én készítettem, nem túl jó minőségű. De készítsétek el a banánfasírtot, és a kommentekbe töltsetek fel képeket! Kíváncsi vagyok, hogy sikerültek.

A kész remekmű. Nem, nem lebeg, tényleg nem. Üvegtálban van. Ha jól megnézitek, látni, hogy melyiken van karamella és melyiken nincs.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.