Beszéljünk az állatvédelemről! Tévhitek és egyebek

Szerző: | júl 15, 2020 | 0 hozzászólás

Ugye tudod, hogy nem egyedül mi, emberek lakjuk kicsiny, ám annál zsúfoltabb bolygónkat? Nem, nem földönkívüli lényekre gondolok, (bár ki tudja…) hanem azon élőlényekre, akik valamilyen fura okból kifolyólag szintén ide kerültek, mint mi. Beszélhetünk a Teremtés-elméletről, az evolúcióról, a Kalevaláról, bármiről. A tény, hogy itt vagyunk, viszont egy biztos pont. Ebből kell hát a maximumot kihozni. De nem csak nekünk. Az összes többi érző és gondolkodó lény szintén szeretné itt tartózkodását egy kicsit könnyebbé tenni, azonban, hogy egyes embernek csúfolt valamik bántják őket…nos, az nem könnyíti meg a feladatukat. Beszéljünk hát az állatvédelemről!

Nem arra gondolok, hogy fogadd örökbe a menhelyek összes létező kutyáját, macskáját, tengerimalacát. Bár be kell vallanom, ez sem lenne rossz dolog! Arra gondolok, hogy ne bántsd azt, aki nem tudja megvédeni magát. Tehát ha meglátsz egy kóbor kutyát az út szélén, akkor értesítsd a hozzád legközelebbi menhelyet, állatvédő szervezetet, esetleg vidd haza! A másik opció az, hogy békén hagyod. Nem rugdosod, nem lökdösöd, nem kötsz kötelet a nyakába, és nem lököd ki egy autó elé. Szomorú, hogy annak ellenére, hogy milyen civilizált világban élünk, külön figyelmet kell fordítani arra, hogy ne pusztítsuk a többi, velünk élő állatot, növényt.

Mivel rengeteg állatvédő oldalt követek, így sajnos napi szinten értesülök az emberi gonoszság újabb rémtetteivel. Csonttá és bőrré éheztetett kutyák, megcsonkított macskák, szétvágott kecskék, sorolhatnám. Ezek nem az én fantáziám szülöttei, nem kitalációk. Igenis létezik állatkínzás. Nem értem ugyan, miért, de létezik. Sok elborult elmével rendelkező ember-szerű izé van a Földön…

Szeretnék még egy tévhitet eloszlatni, ha megkövezel érte, ha nem. Azzal, hogy vegetáriánus/vegán vagy, még nem leszel állatvédő. Sokan ugyanis csak azért vezették be ezen életstílusok bizonyos pontjait az életükbe, mert trendi, mert éppen ez a divat. De persze fogalmuk sincs, hogy a macskának nem éppen jó érzés, hogy egy kötött pulcsikát kell felvennie. A kutya sem szereti a csizmácskákat, bármilyen „cuksi” is. Hőböröghetsz, verheted a melled, hogy „de én nem eszek húst és semmilyen állati eredetű dolgot, sőt, még csak rá sem nézek ilyesmire, mert az szentségtörés, és vétek lenne az állatokkal szemben”. Ha olyan környezetet biztosítasz az állat számára, amiben nem érzi jól magát, akkor igenis állatkínzó vagy. Várom a köveket!

Nem azt mondom, hogy ne legyél vegán, vagy vegetáriánus. Felőlem akármilyen diétát követhetsz. DE ne nézd le azt, aki nem követi az általad választott diétát, életstílust. Ja és persze ne divatból csináld amit csinálsz! Nem attól leszel „menci”, hogy vérszegény, vashiányos, inszomniás leszel, és fogysz 25 kilót, aztán vaságyastól leszel kemény 35 kiló. Meg légyszi ne rángasd bele a húsevő kedvenceidet! A kutyád nem fog répát enni, akármennyire is könyörögsz neki. A macskád sem fogja kiiktatni az életéből a húst, nem fog húspótlókat, tofut, egyebeket enni. Sajnálom, hogy ezt tőlem kellett megtudnod.

Kicsit eltértem a témától, azonban úgy véltem, jobb, ha tisztázzuk az én álláspontomat is. Szóval, állatvédelem… Mit tehetsz az állatok könnyebb életéért? Kérdezhetnénk, és nagyon jó kérdés lenne. Ne bántsd őket! Azt hiszem nem lehet elégszer kiemelni, hogy az állatok is érző lények. Neked sem esne jól, ha egy kötelet kötnének a nyakadba, a másik végéhez egy hatalmas követ kötnének, és belelöknének a folyóba! Igaz? Na, ez nekik sem éppen egy trópusi nyaralás. Ne csonkítsd meg, ne ijeszd meg, ne kínozd, ne rabold el őket! Egyik sem épp humánus viselkedés. Ők sem bántanak téged, te se piszkáld őket! Ha állatot tartasz, ügyelj arra, hogy kényelmesen legyenek! Legyen terük, megfelelő ételük, friss vizük, kényelmes fekhelyük! Nem, nem kell Gucci pulóver Cukikának, megvan nélküle, köszöni szépen! Ám hasznát venné valami igazi kajának, s nem a legújabb divat szerinti, mindenmentes kutyakonzervnek. Ami 100% vegán. Meg nincs íze.

Nem vagyok állattartó szakember, csak annyit tudok, amit látok. Világéletemben körülvettek az állatok. Kutya, macska, hörcsög, tengerimalac, stb. Egész egyszerűen ha odafigyel az ember, akkor látja, hogy mi a jó nekik. Ennyi kell. Egy kis odafigyelés. Ha a cica kiköpi a halas macskaeledelt, akkor valószínűleg nem ízlik neki, s akármennyire erőltethetjük, hogy márpedig az egészséges, nem fogja megenni. Ha a hörcsög rácuppant az almás koptatókőre, akkor felesleges ízetlen koptatókövet venni. Főleg azért, mert a hörcsög szereti az állandóságot az életében. Ha a kutya nem akar csizmát viselni a lábán, ne erőltessük. Meg amúgy is természetellenes, mivel millió más természetesebb formája van az állat melegen tartására a hideg napokon.  

Lehet, hogy én vagyok túl régimódi, amiért nem akarom mindenáron követni az állattartással kapcsolatos trendeket. Talán szigorú vagyok, amiért leszidom a kutyámat, amikor szétrágja a papucsot, ahelyett, hogy a játékaival játszana. De a kutyám mindig olyan ételt kap, amilyet ő szeret. Annyit játszik, amennyit akar. Hatalmas tere van a melegebb napokon az udvaron (friss, hideg vízzel és rengeteg árnyékos hellyel, még mielőtt valaki belekötne), a hidegebb napokon és este bent tartózkodik házban. Annyit rohangál, amennyit bír. Van játszópajtása is. Odafigyelek a jelzéseire, és azt teszem, ami a számára jó. Nem, nem vagyunk divatosak. De… talán nem is baj. A kutyám nem trendi, hanem boldog.

Mielőtt megbélyegeznél, hogy a vegánság sátánja vagyok, azért szeretném megjegyezni, hogy bizonyos szinten igazuk van. A nagyüzemekben, telepeken tartott húsállatok sorsa borzasztó. Ha valami, hát az állatkínzás! Meg nem is éppen természetes dolog az, hogy szerencsétlen csirke rövid élete abból áll, hogy napi egy óra kivételével folyamatosan eszik. Terük nincs, mert úgyis olyan kövérek, hogy még állni sem bírnak. A malacokról nem is beszélve! Talán nekik van a legsanyarúbb sorsuk a húsállatok közül. Na meg a szarvasmarháknak sem épp fenékig tejfel az élet.

Ezért javaslom, hogy piacról vedd a húst! Egyrészt, így tudhatod, hogy egészséges, háztáji állatot eszel. Ez nem kegyetlen dolog. Ez színtiszta „mother nature”, mert tudod, a vadonban sem kerüli ki a farkas az őzt. De a legjobb, ha ismerőstől veszed, így biztosan tudod, hogy az állatok boldogan éltek, amíg meg nem haltak. Pl. a csirkék nagy területen voltak, kapirgálhattak, szépen voltak etetve különböző ételekkel, nem csak táppal, hanem természetes dolgokkal. Tudhatod, hogy nem voltak kényszerítve semmire. Igen, megölték őket, de azt is etikusan tették. A lehető legkevesebb fájdalom okozásával. Azért képzeld már el, hogy jön egy róka, fogja és széttépi a csirkét. Nem épp wellness kényeztető kúra, igaz? Ahhoz képest az ember fájdalom nélkül is képes az állatot kivégezni.

Biztos vagyok benne, hogy ez egy borzasztó megosztó téma. Hiszen mindenki más és más definíciót ismer az állatvédelemre. Az enyém ez: Ne bántsd őket! Szeresd őket! Figyelj oda rájuk! Ha tudod, mentsd meg őket! Segíts rajtuk! Minden állat megérdemli a szép életet! Ne zavard össze őket! Ne erőltesd rájuk az akaratodat! Hagyd őket úgy élni, ahogy nekik jó!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Gyerekfotók és a közösségi média

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.