A lúdláb torta nem éppen egy diétás édesség, de annál finomabb. A kakaós piskóta, a csokis krém és a meggy legyőzhetetlen hármast alkotnak. Próbáld ki te is!
A tortánk háromrétegű lesz, és a következőképpen fog kinézni: alul lesz egy réteg kakaós piskóta, erre kerül majd a csokis krém, jó vastagon, benne a meggydarabokkal, végül a legtetejére készíteni fogunk egy szép, csokis bevonatot. Kezdjünk is hozzá!
Hozzávalók:
A piskótához:
- 4 tojás
- 4 evőkanál cukor
- 6 evőkanál liszt
- 1 csomag sütőpor
- 2 evőkanál kakaó
- 3-4 evőkanál víz
A krémhez:
- 4 tojás
- 20 dkg cukor
- 20 dkg sütőmargarin
- 6 dl tej
- 6 evőkanál liszt
- 1 tábla étcsoki
- magozott meggy – ízlés szerinti mennyiségben
A tetejére:
- 180 g csokis tortabevonó
- pár csepp olaj

Pihe-puha piskóta
Első lépésként elkészítjük a tésztát. Nagyon egyszerű lesz! Üsd fel a négy tojást, és válaszd külön a fehérjét a sárgájától, két külön tálba! A négy tojásfehérjét egyelőre tedd félre, később lesz majd rá szükségünk! A négy tojássárgájához add hozzá a négy evőkanál cukrot, és robotgéppel jól keverd össze, egészen addig, amíg elkezd kicsit fehéredni a keverék a tálban!
Ezután következik az öt evőkanálnyi liszt és a sütőpor. Tedd őket a cukros, tojásos keverékhez, majd önts az egészre 3-4 evőkanál vizet! Jól keverd össze, egy önthető, folyós masszát kell, hogy kapj a végére. (Ha jónak látod, adj még hozzá pár kanál vizet!)
Két evőkanál cukrozatlan kakaó kerül még a tésztánkhoz. Ha ezt is belekeverted, akkor pedig vedd elő a tojásfehérjéket, amelyeket félreraktál az elején!
Gondosan mosd el a robotgép keverőit, adj egy csipet sót a tojásfehérjékhez, majd jól verd fel őket a robotgéppel! Keverd addig, amíg habos, kemény állagú lesz az egész. (Elvileg akkor a legjobb, ha már fejre tudod fordítani a tálat anélkül, hogy a fehérjehab kiesne belőle. De ezzel csak óvatosan próbálkozz, balesetveszélyes! 😉 )
A habot nagyon lassan, óvatosan, fakanállal vegyítsd el a kakaós tésztában! Öntsd az egészet vajazott, lisztezett tortaformába, majd tedd a sütőbe! 170 C-on körülbelül 20 perc alatt szépen átsül.
Ha kész, tedd félre, és várd meg, hogy teljesen kihűljön! Közben elkészítheted a krémet!

Lágy, csokis krém
Egy lábosban csomómentesre keverjük a tojásokat először a cukorral, majd a liszttel és a tejjel is. Feltesszük a tűzhelyre, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Mielőtt teljesen kész lenne, hozzáadjuk az étcsokit, és megvárjuk, hogy teljesen elolvadjon benne.
A krém főzésekor nagyon fontos szerepe van a folyamatos kevergetésnek! Azt javaslom, használj robotgépet, mert ha habverővel dolgozol, nagy eséllyel lesz izomláz a karodban másnap! Akkor jó a krém, ha már nagyon nehéz keverni, és a kanál könnyen megáll benne.
Ha elkészültél a krémmel, tedd azt is félre, és várd meg, hogy kihűljön! Ha már nem meleg, keverd el benne a margarint! Ilyenkor is érdemes robotgépet használni, nehogy fehér foltos maradjon a krémed a margarin miatt.
Most vedd elő a magozott meggyet, és vegyítsd bele a csokis krémbe! Ezt a meggyes-csokis masszát pedig kend rá a már kihűlt kakaós piskótára, szépen, egyenletesen oszlasd el rajta!

Csokimáz
Már majdnem kész a tortánk, csak egy kis díszítés hiányzik a tetejéről.
Két darab, hasonló méretű lábosra lesz szükséged. Az egyikbe engedj vizet, és kezdd el felforralni! A másikba tördeld bele a tortabevonó csokitáblát, majd adj hozzá pár csepp olajat is, mert ettől lesz szép, fényes a máz!
Amint a vizes lábosban a víz gőzölögni kezd, tedd fölé a tortabevonós fazekat, és olvaszd meg a csokit! Végül pedig öntsd az olvadt tortabevonót a süti tetejére! Nagyon óvatosan oszlasd el a krémen, ebben segítségedre lehet egy széles pengéjű kés!
Érdemes 20-30 percre hűtőbe tenni, hogy a rétegek jól összeálljanak, és a máz is tökéletesen megdermedjen.
És már készen is vagyunk!
Jó étvágyat hozzá!

A világ szép és különleges. Írásaimmal szeretnék minél többet felfedezni ebből a szépségből és sokszínűségből.
Fontos számomra a csend, a nyugodt környezet, valamint a természet közelsége. Nagyon szeretek olvasni. Úgy gondolom, az olvasás egyszerre tanít és szórakoztat, aki egyszer ráérez az ízére, az nem tudja abbahagyni.
0 hozzászólás