Csoki csokival – így készíts meggyes lúdláb tortát

Szerző: | aug 20, 2020 | 0 hozzászólás

A lúdláb torta nem éppen egy diétás édesség, de annál finomabb. A kakaós piskóta, a csokis krém és a meggy legyőzhetetlen hármast alkotnak. Próbáld ki te is!

A tortánk háromrétegű lesz, és a következőképpen fog kinézni: alul lesz egy réteg kakaós piskóta, erre kerül majd a csokis krém, jó vastagon, benne a meggydarabokkal, végül a legtetejére készíteni fogunk egy szép, csokis bevonatot. Kezdjünk is hozzá!

Hozzávalók:

A piskótához:

  • 4 tojás
  • 4 evőkanál cukor
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál kakaó
  • 3-4 evőkanál víz

A krémhez:

  • 4 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg sütőmargarin
  • 6 dl tej
  • 6 evőkanál liszt
  • 1 tábla étcsoki
  • magozott meggy – ízlés szerinti mennyiségben

A tetejére:

  • 180 g csokis tortabevonó
  • pár csepp olaj
freestocks.org fotója a Pexels oldaláról

Pihe-puha piskóta

Első lépésként elkészítjük a tésztát. Nagyon egyszerű lesz! Üsd fel a négy tojást, és válaszd külön a fehérjét a sárgájától, két külön tálba! A négy tojásfehérjét egyelőre tedd félre, később lesz majd rá szükségünk! A négy tojássárgájához add hozzá a négy evőkanál cukrot, és robotgéppel jól keverd össze, egészen addig, amíg elkezd kicsit fehéredni a keverék a tálban!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Gyümölcsös muffin

Ezután következik az öt evőkanálnyi liszt és a sütőpor. Tedd őket a cukros, tojásos keverékhez, majd önts az egészre 3-4 evőkanál vizet! Jól keverd össze, egy önthető, folyós masszát kell, hogy kapj a végére. (Ha jónak látod, adj még hozzá pár kanál vizet!)

Két evőkanál cukrozatlan kakaó kerül még a tésztánkhoz. Ha ezt is belekeverted, akkor pedig vedd elő a tojásfehérjéket, amelyeket félreraktál az elején!

Gondosan mosd el a robotgép keverőit, adj egy csipet sót a tojásfehérjékhez, majd jól verd fel őket a robotgéppel! Keverd addig, amíg habos, kemény állagú lesz az egész. (Elvileg akkor a legjobb, ha már fejre tudod fordítani a tálat anélkül, hogy a fehérjehab kiesne belőle. De ezzel csak óvatosan próbálkozz, balesetveszélyes! 😉 )

A habot nagyon lassan, óvatosan, fakanállal vegyítsd el a kakaós tésztában! Öntsd az egészet vajazott, lisztezett tortaformába, majd tedd a sütőbe! 170 C-on körülbelül 20 perc alatt szépen átsül.

Ha kész, tedd félre, és várd meg, hogy teljesen kihűljön! Közben elkészítheted a krémet!

Alexander Stein képe a Pixabay -en.

Lágy, csokis krém

Egy lábosban csomómentesre keverjük a tojásokat először a cukorral, majd a liszttel és a tejjel is. Feltesszük a tűzhelyre, és közepes lángon, folyamatos kevergetés mellett sűrű krémet főzünk belőle. Mielőtt teljesen kész lenne, hozzáadjuk az étcsokit, és megvárjuk, hogy teljesen elolvadjon benne.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Egyszerűen nagyszerű házi pizza

A krém főzésekor nagyon fontos szerepe van a folyamatos kevergetésnek! Azt javaslom, használj robotgépet, mert ha habverővel dolgozol, nagy eséllyel lesz izomláz a karodban másnap! Akkor jó a krém, ha már nagyon nehéz keverni, és a kanál könnyen megáll benne.

Ha elkészültél a krémmel, tedd azt is félre, és várd meg, hogy kihűljön! Ha már nem meleg, keverd el benne a margarint! Ilyenkor is érdemes robotgépet használni, nehogy fehér foltos maradjon a krémed a margarin miatt.

Most vedd elő a magozott meggyet, és vegyítsd bele a csokis krémbe! Ezt a meggyes-csokis masszát pedig kend rá a már kihűlt kakaós piskótára, szépen, egyenletesen oszlasd el rajta!

Wendy van Zyl fotója a Pexels oldaláról

Csokimáz

Már majdnem kész a tortánk, csak egy kis díszítés hiányzik a tetejéről.

Két darab, hasonló méretű lábosra lesz szükséged. Az egyikbe engedj vizet, és kezdd el felforralni! A másikba tördeld bele a tortabevonó csokitáblát, majd adj hozzá pár csepp olajat is, mert ettől lesz szép, fényes a máz!

Amint a vizes lábosban a víz gőzölögni kezd, tedd fölé a tortabevonós fazekat, és olvaszd meg a csokit! Végül pedig öntsd az olvadt tortabevonót a süti tetejére! Nagyon óvatosan oszlasd el a krémen, ebben segítségedre lehet egy széles pengéjű kés!

EZ IS ÉRDEKELHET:  A világ legegyszerűbb spagetti receptje!

Érdemes 20-30 percre hűtőbe tenni, hogy a rétegek jól összeálljanak, és a máz is tökéletesen megdermedjen.

És már készen is vagyunk!

Jó étvágyat hozzá!

wallpapercave.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.