Egy perc olvasás, vagy még annyi sem! – Örkény egypercesei

Szerző: | aug 1, 2020 | 0 hozzászólás

Tegye fel a kezét, aki szeret olvasni! Elég sokan… És most az jelentkezzen, aki szokott is olvasni! Ez már sokkal kevesebb emberre igaz…

A legtöbben szeretünk olvasni, mégis nehezen szánjuk rá magunkat, hogy a kezünkbe vegyünk egy könyvet a szabadidőnkben. Okot könnyen lehet találni rá: nincs időm, nincs türelmem, túl bonyolult vagy túl hosszú a szöveg, nagy és nehéz a könyv, nem fér el a táskámban, és így tovább.

Ha szeretsz olvasni, de ilyen vagy hasonló problémák miatt nem kerül olvasnivaló a kezedbe csak havonta egyszer (vagy még ritkábban), próbáld ki Örkény István egyperces novelláit!

  • Egy perc olvasás minden nap – azt hiszem, ez mindenkinek belefér a napirendjébe.
  • Nincs türelmed hosszú regényeket olvasni? Ezek csak fél-egy-két oldalas rövid írások, nem kell emberfeletti kitartás ahhoz, hogy kibírd figyelemmel a végéig.
  • A novellák se nem bonyolultak, se nem hosszúak, viszont gondolkodni lehet rajtuk bőven!
  • Éppen ezért érdemes csak szemezgetni belőlük, kettőt-hármat elolvasni, aztán bezárni a könyvet, és elmélkedni rajtuk egy picit. Tökéletes választás, ha a buszon vagy a villamoson utazva szeretnéd valamivel elütni az időt!
  • Sok helyen találhatsz olyan kiadást, melybe csak válogatott novellák kerültek. Ez azt jelenti, hogy maga könyv nagyon pici, kis helyen is elfér, és nem szakad majd le a vállad, ha beledobod a táskádba. Egyébként is! A 21. században már ne legyen akadály a könyv súlya: olvass e-könyveket! Praktikus és helytakarékos megoldás.
  • A novellák között találsz vicces, elgondolkodtató, abszurd, furcsa, szomorú és vidám, valamint elsőre teljesen értelmetlennek tetsző kis írásokat is, szóval kedvedre válogathatsz közöttük.
EZ IS ÉRDEKELHET:  Stephen Hawking és az Idő
Pexels képe a Pixabay-en

Íme egy kis ízelítő:

AZ ÉLET ÉRTELME

Ha sok cseresznyepaprikát madzagra fűzünk, abból lesz a paprikakoszorú.

Ha viszont nem fűzzük fel őket, nem lesz belőlük koszorú. Pedig a paprika ugyanannyi, éppoly piros, éppoly erős. De mégse koszorú.

Csak a madzag tenné? Nem a madzag teszi. Az a madzag, mint tudjuk, mellékes, harmadrangú valami.

Hát akkor mi?

Aki ezen elgondolkozik, s ügyel rá, hogy gondolatai ne kalandozzanak összevissza, hanem helyes irányban haladjanak, nagy igazságoknak jöhet a nyomára.

1967

Jessica Lewis fotója a Pexels oldaláról

HALHATATLANSÁG

Már nem volt fiatal, de még elég jól bírta magát; ismerték és félték a nádas lakói, de még azon túl is, közelben-távolban, minden négylábú lény. Látása nem romlott, és ha ezerméteres magasságból kiszemelte zsákmányát, úgy csapott le rá, mint egy kalapács, mely egyetlen ütéssel veri be a szöget.

És így, viruló korában, ereje teljében, két lassú szárnycsapás között egyszer csak megállt a szíve. De nem mertek előbújni sem a nyulak, sem az ürgék, sem a környező falvak baromfiai, mert ő ott lebegett ezer méter magasban, kiterjesztett szárnyával, fenyegető mozdulatlanságban túlélve a halált még két vagy három perccel, míg el nem állt a szél.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Zene nélkül lehet élni, csak nem érdemes

pralea vasile képe a Pixabay -en

KETTŐS ÖRÖM

In memoriam Karinthy Frigyes

1. Horgászok Lapja

Örömmel közöljük sporttársainkkal, hogy a Budapesti Sütőipari Vállalat keszegezéshez való tarhonyát hozott forgalomba. Ez az új és nagy jelentőségű találmány tízdekás zacskókban minden szaküzletben kapható.

Elkészítése, a horgászfeleségek nagy örömére, igen egyszerű. Forró vízbe dobva öt percig kell főzni, majd leszűrni. A főzés után kb. másfél órával éri el teljes rugalmasságát, aminek jóvoltából a horgon négy-öt órán keresztül is kitart, és a keszegezéshez garantált sikerrel alkalmazható.

2. Keszegek Lapja

Örömmel tudatjuk t. olvasóinkkal, hogy a Budapesti Sütőipari Vállalat – melynek emlékezetes „horgászgaluskája” már sokunknak örömére szolgált – most újabb tésztát hozott forgalomba.

Ezt a tésztát tarhonyának hívják, és elődjénél jóval hozzáférhetőbb. Ha csöndes a víz, négy-öt óra hosszat is megmarad a horgon, tehát nincs okunk sietségre, kapkodásra.

Keszegek, figyelem! Ne húzódozzunk, ne féljünk az újtól! A horgásztarhonya ízletes, tápláló, vitamindús! Fogyasszuk egészséggel!

1975

Maël BALLAND fotója a Pexels oldaláról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé.