Egyszerűen nagyszerű házi pizza

Szerző: | jún 3, 2020 | 0 hozzászólás

Szint: kezdő, nem igényel előzetes tapasztalatot. Persze nem hátrány, ha nem csak teát tudsz főzni, hanem esetleg egy-két rántottát is összedobtál már korábban.

A tészta

Hozzávalók: fél kg liszt, 5 dkg élesztő, cukor, só, olaj, langyos víz

Szükséged lesz egy nagy tálra, amelyben kényelmesen el tudod majd keverni és össze tudod gyúrni az alapanyagokat.

Egy kis mellékes információ, mielőtt belekezdünk: Az első pizzatésztád elkészítésekor természetesen még ki fogod méregetni a megfelelő mennyiséget a hozzávalókból, de az ötödik, hatodik… ezredik adag után rájössz majd, hogy a receptben megadott számokat nem kell törvényként követni, azok csak amolyan iránymutatásul szolgálnak.

Ajale képe a Pixabay -en

Önts a tálba fél kiló lisztet! Ha vékonyabb tésztával szereted a pizzát, akkor elég lesz 40 deka is. Máris kezdődik a variálás…! Adj egy teáskanál sót és egy evőkanál cukrot a liszthez, és keverd össze őket!

Ezután következik az élesztő. A célunk az, hogy teljesen elvegyítsük a lisztes-cukros-sós keverékkel. Morzsold bele az élesztőt tálba, majd a két tenyeredet használva morzsolgasd tovább a lisztes egyveleget addig, amíg teljesen eltűnnek benne az élesztődarabocskák!

EZ IS ÉRDEKELHET:  A világ legegyszerűbb spagetti receptje!

Ezt követően hozzáadunk 2-3 evőkanál olajat. Az olajjal is hasonlóképpen járunk el, mint az előző lépésben az élesztővel: szépen elmorzsolgatjuk a tenyerünkkel.

Eddig minden nagyon szép és jó, de a tálban lévő anyag egyelőre egyáltalán nem tűnik ízletesnek. Ahhoz, hogy tésztává álljon össze, szükségünk lesz a langyos vízre. Fontos, hogy langyos legyen! Nem hideg, nem forró, hanem a kettő között: kellemesen meleg.

Óvatosan adagold a vizet a lisztes egyveleghez, mindig csak egy kicsit, és közben keverd, gyúrd! Addig formálgasd és öntögesd hozzá a vizet, amíg egy formás gombócot kapsz, amely már nem ragad sem a tál falához, sem a kezeidhez. Ha véletlenül túl sok vizet öntöttél rá és túl ragacsos lett, sebaj, egy kis liszt hozzáadásával könnyen kiküszöbölhető a probléma. Gyúrd legalább 10-15 percig, hogy az alkotórészek jól elkeveredjenek egymással!

jacqueline macou képe a Pixabay -en

A tésztával készen is vagy, már csak egy kicsit pihentetni kell. Takard le a tálat egy fedővel vagy egy nagy tányérral, és meleg helyen hagyd pihenni! Akár le is fedheted egy takaróval, esetleg egy nagy párnával, hogy biztosan megfelelő legyen odabenn a hőmérséklet. Körülbelül fél órára van szüksége ahhoz, hogy jól megkeljen.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Puha palacsinta- Nekünk aztán senki se mondja meg!

A fél óra leteltével kinyújtjuk a tésztát körülbelül egy centiméter vastagra és egy tepsire tesszük. Érdemes a tepsit előtte kiolajozni, nehogy sütés után leragadjon a pizza alja. A tésztát egyébként ízlés szerint vékonyabbra vagy vastagabbra is lehet nyújtani, ki hogy szereti.

A pizzaszósz

Rengeteg alapszósz közül válogathatsz, de a legegyszerűbb, ha megkened a tepsire helyezett tésztát kechuppal, majd szórsz rá egy kis fűszert, például oregánót, bazsalikomot, vagy direkt erre a célra összeválogatott pizza fűszerkeveréket. Ha nem kedveled a ketchupos, paradicsomos ételeket, használhatsz tejfölt is helyette.

A feltétek

Az, hogy milyen feltéteket válogatsz össze a pizzádra, valójában csak a kreativitásodon és a hűtőd tartalmán múlik. Engedd szabadjára a képzeletedet! Használhatsz sonkát, szalámit, darált húst vagy kolbászt, ízlés szerint hagymát, paradicsomot, paprikát, kukoricát, ananászt, és a tetejére sajtot is tehetsz, ha úgy szereted.

Miközben a finomságokat rakosgatod a pizzád tetejére, kapcsold be a sütőt, hadd melegedjen!

Ha elkészült a művészi alkotás, mehet a sütőbe! 160 fokos hőmérsékleten 20-30 perc alatt szépen átsül.

Buon appetito!

Hoa Luu képe a Pixabay -en

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.