Elfogysz… mindenhogy – Az anorexia

Szerző: | aug 3, 2020 | 0 hozzászólás

            Amikor belekezdtem a mentális problémák/zavarok sorozatomban, nem gondoltam volna, hogy ekkora információáradat szakad rám. Rengeteget olvastam róluk, böngésztem, próbáltam felidézni, hogy vajon a környezetemben előfordult-e már ilyesmi. S sajnos igen. Szörnyű belegondolni, hogy majdnem minden ember szenved valamiféle enyhe vagy súlyos problémától, mely megnehezíti az életét. Ezeknek a gondoknak több mint a fele nemcsak a mentális egészséget rombolja, hanem fizikai tüneteket, s sajnos gyakran halált (akár öngyilkosság, akár olyan súlyos egészségügyi romlást, mely ide vezet) okoz.  A mai témám az anorexia.

            Érdekes, hogy nagyon sok mentális zavar tinédzserkorban kezdődik, amikor is a hormonok ezerrel tombolnak, mindenki keresi a helyét. Ezek a gyerekek, igen, gyerekek, félnek, bizonytalanok, de mégis… olyan gonoszak egymással. Persze, mondhatjuk, hogy ez csak a saját belső problémájuk kivetülése. De ezt a másik kis tinédzser honnan tudhatná? Gyakran hallhatni tőlük, hogy „Te olyan kövér/buta/gáz/ fake vagy.” S csak úgy dobálóznak a szavakkal. Aztán a végén lesz egy újabb mentálisan sérült ember. Mert nincs elég ilyen ember a világon…

            Szóval az anorexia leggyakrabban kamaszkorban alakul ki, legtöbbször gúnyos megjegyzések, csúfolódás, bullying, zaklatás vagy kiközösítés hatására. Pedig a kamaszkori hízás természetes, mert akkor a test éppen alakulóban van, fejlődik. A szomorú ebben mindössze az, hogy nem csak a kamaszok bántják egymást. Elég egy ártalmatlan megjegyzés a családi asztalnál ülve, hogy „Kislányom, ma aztán jó sokat ettél.” mire az alany a felfokozott hormonok miatt elkezd szorongani, amitől hibás képzetek alakulnak ki a gondolatai között. Mégpedig az, hogy ő kövér, mert sokat eszik. Erre őrült fogyókúrába kezd, kényszeríti magát, hogy ne legyen éhes. Alig eszik, s gyakran 30-40%-os fogyás érhető el. Ez azt jelenti, hogy ha Zsófi 13 évesen 50 kiló, akkor ő rövid idő alatt képes akár 15 kilótól is megszabadulni. Ez természetesen roppant egészségtelen, s sajnos sok esetben mindössze szakember segítségével orvosolható.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Olyan fura vagy! Az autizmus

            Konyhanyelven nagyjából erről van szó. Ami szintén érdekes, hogy az esetek 90%-ban a nők érintettek.  Általában 13-18 év között alakul ki, de ez természetesen nem azt jelenti, hogy előbb vagy később nem alakulhat ki anorexia. Gyakran ezen problémától szenvedő emberek bizonyos fogyókúrás csoport tagjaivá válnak, s ezek a tagok „hergelik” egymást, pl: „Én már két napja nem ettem mást, csak egy gluténmentes quinoás extrudált kenyeret.” „Az semmi, én három nap alatt csak egy almát ettem.” stb. Szomorú. De ezért nem szabad elítélni senkit.

            Senki nem tehet arról, hogy éppen a lelkivilágában mi zajlik le. Senki nem akar a gondolatai miatt szenvedni. Az anorexiától szenvedő emberek nem akartak buta képzeteket a fejükbe, s nem akarják hallani a hangokat, melyek azt súgják nekik, hogy „kövér vagy”. Ezért roppant gerinctelen dolog, ha az amúgy is szenvedő alanyt még tovább csúfolják, bántják. Szerencsére a család, barátok támogatásának köszönhetően sokat javul a helyzet. Ha az alany minden áron fogyni akar, javasolhatnak neki egy diatetikust, aki egészséges módszerekkel segít a fogyásban, pl. új étrend, torna, stb. Az sem árt, ha kibeszéli az őt zavaró dolgokat, így lelkileg is felfrissül az anorexiától szenvedő ember.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Asszertivitás, és ami mögötte van| A munkahelyi szépbeszédről

            Mint minden mentális zavarhoz kapcsolódó cikkem végén, most is szeretnélek titeket megkérni, hogy figyeljetek oda a környezetetekben élő emberekre. Ha úgy látjátok, hogy valakinek segítségre van szüksége, kérlek, segítsetek! Akár ti beszéljetek velük, akár hívhattok lelkisegély-vonalat, a lényeg ugyanaz: Ne legyen még több sérült ember! Köszönöm, hogy elolvastátok! Vigyázzunk egymásra!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.