Élni sincs időm!

Szerző: | júl 16, 2020 | 0 hozzászólás

Akkoriban még csak négy-öt éves lehettem, de a következő történetre tisztán emlékszem ma is:

Egy hűvös tavaszi reggelen az óvoda előtt beszélgetett egy kisebb csoport, szülők és gyerekek, ki-ki a maga korosztályához illő témákról és hangerővel. Egyszercsak megérkezett egy anyuka a kislányával. Ez az anyuka nem viselt mást, csak egy rövidnadrágot és egy pólót, pedig tényleg elég csípős volt az idő aznap reggel. Ezt az épület előtt ácsorgók közül valaki észrevételezte is: „Jaj, hát nem fázol?” A kérdésre az anyuka ezt válaszolta: „Nincs időm fázni!”

Az én kis gyermekagyamat nagyon megmozgatta ez a mondat. Nincs időm fázni… Hiszen a fázás nem egy olyan dolog, amelyet halogatni lehet. Ha hideg van, akkor az ember fázik, és kész! Az időjárás mindenkire hatással van, nem lehet kizárni az életünkből!

Most, jópár évvel később visszagondolva persze világos, mit akart ez az anyuka mondani:

„Nagyon elfoglalt vagyok, rengeteg a dolgom, nincs időm azzal foglalkozni, hogy hideg van.”

annca képe a Pixabay -en

Semmire sincs idő!

Nincs időm enni, nincs időm aludni, pihenni, szórakozni, sportolni, hobbit találni magamnak, nincs időm élni!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Randizás férfiszemmel

Nagyon divatossá vált arról panaszkodni, mennyire elfoglaltak vagyunk, milyen sok a halaszthatatlan napi teendőnk. Mintha egyfajta elvárás lenne, hogy mindenki 0-24-ben pörögjön: tanuljon, képezze magát, nonstop a munkahelyi feladatait végezze. Ha négy óra után más dolga nincs, akkor takarítsa ki a lakást, főzzön, mosson, majd végkimerülésig gondozza és szórakoztassa a gyerekeit (ha vannak neki).

Ari Alqadri fotója a Pexels oldaláról

Magától értetődővé vált, hogy a nap 24 órája sem elég arra, hogy a természetes szükségleteinket kielégítsük, például nyugodtan megebédeljünk, vagy hét-nyolc órát aludjunk egyhuzamban. Esetleg fél percet szánjunk arra, hogy felvegyünk egy pulóvert, ha fázunk…

Fontos a munka, mert szükség van a pénzre, fontos a tanulás, mert kell a tudás (vagy legalábbis a végzettséget igazoló papír), de még fontosabb a testi-lelki egészség.

Lassíts!

Persze vannak helyzetek, olyan napok, vagy szélsőséges esetben hetek is, amikor mindent félretéve egy adott probléma megoldásával kell foglalkoznunk. Viszont ha önmagunk kizsigerelését hosszú távon fenntartjuk, annak biztosan nem lesz jó vége.

Merj lazítani egy kicsit! Szánd rá azt a napi fél órát egy nyugodt ebédre anélkül, hogy a teendőkön kattogna az agyad! Inkább ne vasald ki a törölközőket, hanem bújj be korábban az ágyba! Bátran mondj nemet, vagy kérj segítséget, ha úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok! Legyen időd magadra kapni reggel egy pulóvert, ha hideg az idő odakinn…

wallpapercave.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.