Woman sitting on chair while leaning on laptop

Ezért hagyd félbe néha a munkád, még ha imádod is

Szerző: | jún 15, 2020 | 0 hozzászólás

A világ egyik legjobb dolga lehet, amikor az ember egy olyan munkát talál, amit azért végez, mert szereti. Ez mondjuk ki, igen ritka. Sajnos nagyon sokan csak azért vannak abban a munkakörben, mert nincs más. Ez szomorú, de erről majd egy másik cikkben!

A Gyökérok

Minden munkavégzéssel van egy tipikus probléma. Az, hogy elfárad benne az ember. Mindegy, hogy cikkírásról, egyéb irodai munkáról vagy fizikai munkáról van szó. Amikor azt mondom, hogy fáradtság, akkor nem is konkrétan a fizikai, de még nem is a szellemi fáradtságról beszélek. Inkább az utóbbinak egy bizonyos formájáról, amikor megjelenik az az állapot, amit a tudomány kiégésnek hív. Amikor ez felüti a fejét, akkor már egy olyan helyzetben vagy, ahonnan nagyon nehéz visszatérni abba a helyzetbe, amikor motivált vagy.

f@sz ki van már mindennel
Photo by lukasbieri on Pixabay

Minden rendben van?

Az, hogy el tudod érni ezt az állapot azt feltételezi, hogy olyan munkakörülmények állnak fenn, amelyek szellemileg ebbe az állapotba visznek. Legyen szó idegesítő kollégáról, rossz munkafolyamatról vagy egy demotiváló vezetőről. Mindegy, hogy melyik állapot igaz, ki tudja váltani belőled, hogy előbb utóbb kiégsz. Ez egy nagyon veszélyes állapot, és lelkileg nagyon meg tud gyötörni, hiszen a munka szerete, az egy bizonyos fajta lelki stabilitást ad, amivel képes vagy védekezni is más egyéb olyan bosszantó tényezőkkel szemben, amelyek az élet más területén érnek.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A remény hal meg utoljára...

Javaslat a megoldásra

Van azonban egy nagyon egyszerű, de működőképes javaslatom arra vonatkozóan, hogyan kerüld el a teljes, totális kiégést, vagy talán még ezen érzésnek a környékét is! Ahogy mondtam a tipp egyszerű, és nem igen kíván semmi extra befektetést.

Egyszerűen csak próbáld meg néha abbahagyni a munkát, igyekezz kiszakadni a környezetből. Ez persze nagyon egyszerűen hangzik, de egy kicsit hadd konkretizáljam. Ahogy mondtam az előbb, fennállhat az az eset, hogy neked az életed a munkád, mert abban találod meg a lelki megnyugvást. Igen, de akkor ebből kellene kiszakadnod? Igen!

Az a helyzet, hogy annyira ettől fog függni a lelki békéd, hogy teljesen belebetegszel, ha nem ezzel foglalkozol. Azért, hogy ezt a veszélyt, (risket, ahogy az angol mondja) elhárítsd, vagyis, hogy ne ettől függj, ki kell szakadnod ebből a komfortzónából, és kicsit tágítanod kell a békét adó tered. Most kanyarodok vissza egy picit az eredeti témához, mert ha ki tudsz szakadni ebből a körből, akkor képes vagy otthagyni egy folyamatosan szűkülő állapotot.

Amikor ezt már képes vagy megtenni (reméljük, nem is kerülsz abba a helyzetbe, hogy ezen zóna elhagyása nagy lelki erőt igényeljen), akkor már képes vagy kiszakadni a mindennapi mókuskerékből.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A dadogásról

Azáltal, hogy időnként képes vagy ezt elhagyni, meg tudod hagyni a munkádnak a varázsát. Folyamatosan fenn tudod tartani a lelki megnyugvásod által a munkád felé táplált igényt. Vagyis azáltal, hogy nem állandóan ezzel foglalkozol, a szervezet nem tud teljes mértékben kielégülni a munkád adta örömmel, így folyamatosan igényelni fogja, hogy egy kis szünet után ismét ezzel foglalkozz.

Rá kell szánni az időt a pihenésre

pair, autumn, evening sun
Photo by pixel2013 on Pixabay

Jó kérdés, hogy mennyi időnek kell eltelnie. Ez egyénfüggő. Nálam megesik, hogy akár 15-20 perc más dologgal való foglalkozás már ismét feleleveníti a munkához való visszatérés érzését. Van úgy, hogy egy szimpla 10 perces kávézás után ismét sokkal nagyobb lelkesédéssel vetem bele magam a munkába, mint amilyen lelkesedéssel a kávézás előtt rendelkeztem. Azonban lehet, valaki olyan állapotban van, hogy egy hetes nagyaralásra van szüksége ahhoz, hogy teljes mértékbe vissza tudja nyerni ezt a fajta igényét.

A cél az, hogy ne hagyd, hogy olyan állapotba kerülj, amikor már minden mindegy alapon végzed a munkád, és a lottó ötös megnyerése sem tudna belőled olyan érzelmi megnyugvást kihozni, amivel ismét vissza tudnál térni a munkához. Mert a munkád 100%-os elvégzéséhez teljes lelki nyugalomra van szükség, de ez alapvető dolog, kár is mondani.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ne utálkozz, ne mérgelődj!

Mit gondolsz erről a témáról? Voltál már teljes kiégés állapotában? Te, hogyan óvod meg magad attól, hogy teljes mértékben elhagyjon a motivációd? A komment szekcióban írd le a véleményed!

Jimmy Fallon Reaction GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon
Jimmy Fallon Reaction GIF by The Tonight Show Starring Jimmy Fallon

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.