Fényűzés, luxus, Dubaj…

Szerző: | júl 18, 2020 | 0 hozzászólás

Hihetetlennek tűnik, de kétszáz évvel ezelőtt Dubaj még nem volt más, csak egy kis tengerparti halászfalu. Csupán az 1980-as évektől indult el az úton, amelyen haladva végül az Arab-félsziget egyik legfejlettebb nagyvárosává vált. Ha tovább olvasol, megtudhatsz pár érdekességet erről az elképesztően gazdag városról – néhány közülük ismertebb, mások kevésbé köztudottak.

1. A fiatalok városa

Dubaj hivatalos lakosainak száma több mint 3 millió. Habár általában még ennél is sokkal több ember tartózkodik itt, a városban járó-kelő emberek nagy része csak átutazó – évente átlagosan 14 millió turista látogat ide.

A város népességének átlagéletkora igazán alacsony, ha a világ többi részéhez, főként ha az elöregedő Európához hasonlítjuk. A lakosság több mint fele 25-35 év közötti, és az itt lakóknak kevesebb, mint 20 százaléka élt meg már 45 vagy ennél több évet.

wallpapercave.com

2. Mértéktelen fényűzés

Az itt fellelhető mérhetetlen gazdagság rengeteg formában megnyilvánul. A luxushotelek, jachtok és szuperautók mellett más, kevésbé szokványos jelei is megmutatkoznak a jómódnak.

Találhatunk a városban olyan bankautomatákat, amelyeken keresztül nemcsak hagyományos papírpénzt vehetnek fel az adott bank ügyfelei, hanem akár aranyrudakat is. Az arany nagyon közkedvelt eszköze a szélsőséges fényűzésnek, vannak például olyan kávézók, ahol aranyozott kávé is szerepel az itallapon, de készülnek telefonok és hatalmas, hordhatatlanul súlyos ékszerek is aranyból.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hosszú hétvége programok

A legtöbb ember beéri egy kutyával vagy egy macskával, ha háziállatról van szó, Dubajban viszont mások az igények. Azok, akik a kicsire nem adnak, tigriseket, oroszlánokat, leopárdokat tartanak házikedvencként. Költséges és kockázatos szórakozás!

Nemcsak magánemberek rendelkeznek hatalmas vagyonokkal, a rendőrség is szeret felvágni: nem ritkán fordulnak meg luxus Ferrari és Lamborghini rendőrautók az utcákon.

wallpapercave.com

3. Biztonság

Dubaj a világ egyik legbiztonságosabb városa. Ezt bizonyára a városban érvényes szigorú szabályoknak, és az azok áthágásáért kirótt borsos büntetéseknek köszönhető.

Habár pezsgő az éjszakai élet, szigorúan tilos közterületen alkoholt fogyasztani. Szeszes italt csak külön engedéllyel rendelkező helyeken, valamint 21 éves kor felett lehet vásárolni, vallásos ünnepeken pedig egyáltalán nem. Dohányzás is csak az arra kijelölt helyeken engedélyezett.

A drogcsempészet visszaszorítását talán túlzottan is komolyan veszik, előfordul, hogy a legáltalánosabb fájdalomcsillapító birtoklásáért is büntetést szabnak ki a hatóságok. Tehát aki utazást tervez a nagy arab metropoliszba, az óvatosan bánjon a gyógyszerekkel!

picjumbo.com fotója a Pexels oldaláról

4. Elképesztő építmények

A Burj Khalifa a maga közel 830 méterével méltán kiérdemelte a világ legmagasabb épületének címét, amelyet 2010 óta mondhat magáénak. Több mint 50 lift működik ebben a hatalmas építményben, amelyek 18 m/s sebességgel is képesek száguldani, így a közlekedés az emeletek között nagyobb nehézségek nélkül folyhat. A hotelszobákon, az irodahelységeken és a kilátókon kívül magánlakások is megtalálhatók a magasban.

wallpapercave.com

A dubaji tengerpart jellegzetes épülete, a Burj al-Arab a világ egyetlen „hétcsillagos szállodája”. Egy mesterségesen kialakított szigeten található, a parttól nem messze. A hotel különleges formájának köszönhetően egy olyan étterem is működik benne, amely a tenger felett „lebeg”.

wallpapercave.com

A Burj al-Arab mesterséges szigeténél is látványosabb a Palm Jumeirah, vagyis a Pálma-sziget, amely szintén emberi munka eredményeként jött létre. A sziget, ahogy a neve is mutatja, egy pálmafára hasonlít, és olyan hatalmas, hogy még az űrből is látható.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ismerd meg...3. rész- Cigánd
wallpapercave.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.