STROLL Lawrence (can), Racing Point F1  RP20 owner, portrait and his son STROLL Lance (can), Racing Point F1  RP20, portrait during the Formula 1 Winter Tests at Circuit de Barcelona - Catalunya on February 19, 2020 in Barcelona, Spain.  (Photo by Xavier Bonilla/NurPhoto via Getty Images)

Gazdag Papák Autót vesznek

Szerző: | máj 30, 2020 | 0 hozzászólás

A történet ott kezdődött, amikor 2017-ben leigazolta a Williams az akkor F3-as győztes Lance Stroll-t. Nincs is ezzel semmi gond, gondolhatjuk mi, hozzá nem értők, hiszen mi baj van abból, ha egy F1-es csapat leigazol egy fiatal nevelőszéria győztes pilótát. Semmi. Azt azonban meg kell néznünk, hogy Stroll a F3-at nyerte meg, ami után még van egy nem kicsi lépcsőfők, a Formula 2. Ez az a sorozat, ahol mondjuk a legendás Michael Schumacher fia, Mick is versenyzik, miután megnyerte ő is az F3-at.

Williams' Canadian driver Lance Stroll poses for a portrait photo at the Albert Park circuit in Melbourne on March 22, 2018, ahead of the Formula One Australian Grand Prix. (Photo by Saeed KHAN / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --        (Photo credit should read SAEED KHAN/AFP via Getty Images)
Photo by SAEED KHAN on gettyimages

Magyarán mondva a kis Stroll kihagyott egy lépcsőfokot, és egyből mélyvízbe dobták. Sokan tanultunk meg így úszni (én mondjuk nem), gondolhattuk, hogy ha megvan benne a tehetség, akkor az F1 sem fog neki problémát okozni. De okozott, de most ne szaladjunk ennyire előre.

Út a Forma 1-be

Hogyan is került ennyire közel a tűzhöz a kis kanadai? Mivel tudta ennyire meggyőzni a Williamset, hogy már az F3 után azonnal kapjon F1-es ülést? Nyilván van tudása, tehetsége és elszántsága. Ez nem is kérdés, hisz amióta az F1-ben van, azóta bizonyította, hogy nem is annyira volt rossz választás (mármint azoknak a csapatoknak, ahova apu vitte a pénzét). Elárulom, a titok az volt, hogy a Williams abban az időben pénzszűkében volt (nem mintha ma nem lenne….) és kellett nekik egy nagy támogató, aki kirángatja őket a nehéz helyzetből.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Elfeledett F1-es Pilóták|Jaime Algersuari

Így jött el az ideje a Strolloknak (ha az S betűt elhagyod az elejéről, akkor még vicces is). A kis Stroll-t leszerződtették 2017-re a Williamshez, de kellett mellé egy tapasztalt pilóta, hisz Bottas Mercedeshes való távozásával, csak egy újonca maradt volna a Williamsnek, nekik pedig szükségük volt egy tapasztalt pilótára, és így maradt még egy évet az F1-ben Felipe Massa. Teszem hozzá jól is jött neki, hiszen így méltóbb búcsút tudott venni, mint a 2016-os brazil kiesésével.

Apu komolyan gondolja a játékot

ALBERT PARK, VIC - MARCH 17: Racing Point Formula 1 team owner Lawrence Stroll at The Australian Formula One Grand Prix on March 17, 2019, at The Melbourne Grand Prix Circuit in Albert Park, Australia. (Photo by Speed Media/Icon Sportswire via Getty Images)
Photo by Icon Sportswire on gettyimages

Azóta már tudjuk, hogy az öreg Stroll nem csak amolyan játékként tekint a Forma 1-re. Az elején én személy szerint még azt hittem, hogy “jó, oké, adok pénzt a kölyöknek hadd játszon, aztán majd kiderül, mi lesz belőle” hozzáállása volt. Azok után, hogy a Williams nem, hogy fejlődött volna Stroll pénzével, hanem még vissza is esett, Stroll papa kivette a pénzét, és inkább úgy döntött, hogy 2018-ban megveszi a csődbe ment Force India-t. Szerintetek ekkor mennyi esélye volt, hogy a kis Stroll átül apuci új csapatába? Pontosan. Így is lett. Teszem hozzá, nem is volt rossz választás, mert mint azóta kiderült, Stroll igen ügyesen vezet a versenyeken, nagyon jól látja meg a helyzetetek, tehát nem tehetségtelen a srác.

EZ IS ÉRDEKELHET:  5 meglepő tény a Forma 1-ről

Már megint a Williams…

Azután azonban történt valami teljesen más megint a Williamsszel. A 2019-es szezonjuk totál csőd volt. Kubica szerződtetése kívülről úgy látszott, nem hozott hasznot nekik, persze nem tudjuk, hogy tudásban, technikai tapasztalatban a háttérben mennyit adott a csapatnak. Az azonban mindent elárul, hogy Russel minden időmérőn előtte végzett. Ez nem kis teljesítmény egy újonctól.

MONTMELO, SPAIN - FEBRUARY 21: Claire Williams of Williams attends to the Media during day one of Formula 1 Winter Testing at Circuit de Barcelona-Catalunya on February 21, 2020 in Montmelo, Spain. (Photo by Oscar J. Barroso / AFP7 / Europa Press Sports via Getty Images)
Photo by Europa Press Sports on gettyimages

Így érkeztünk meg a mai napra, amikor is már nem csak, hogy pletykálnak, de szó szerint a Williams maga jelentette be, hogy árulni fogják a csapat kisebb, sőt többségi tulajdonban lévő részvényeit is. Ez megadja a lehetőséget arra, hogy Nicholas Latifi, (aki mellesleg tavaly a második helyet szerezte meg az F2-ben) végre beüljön egy F1-es autóba. Semmi meglepő nem lenne benne, ha néhány héten belül bejelentenék, hogy Michael Latifi megvette a Williams Istállót.

Itt a vége. Vége?

Sir Frank Williams during practice day for the British Grand Prix at Silverstone, Towcester. (Photo by David Davies/PA Images via Getty Images)
Photo by David Davies – PA Images on gettyimages

Személy szerint szomorú lennék, hiszen számomra a Williams mint csapat, Frank Williams mint ember egyet jelent a Formula 1-gyel. Több mint 40 éve vannak a sportban. Rengeteg győzelem, sok-sok világbajnoki cím, legendás pilóták nevei állnak a csapat palettáján. Úgy gondolom, hogy a McLaren mellett a Williams az utolsó nagy klasszikus magáncsapat. A Red Bull is egyedi konstruktőr persze, de az ő 16 éves pályafutásuk messze elmarad a Williamsétől.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Elfeledett F1-es Pilóták|Sebastian Buemi

A név, amely sikerre visz?

RED BULL RING, SPIELBERG, AUSTRIA - 2019/06/30: Team Principal  of Mercedes-AMG Petronas Motorsport Executive Director Torger Christian Toto Wolff  in the paddock during the F1 Grand Prix of Austria. (Photo by Marco Canoniero/LightRocket via Getty Images)
Photo by Marco Canoniero on gettyimages

Visszakanyarodva egy kicsit Strollhoz: annyira komolyan vette az F1-et, hogy gyakorlatilag megvette az Aston Martint és annak névhasználati jogát, és jövőre a Force India már mint gyári Aston Martin csapatként fog szerepelni a Formula 1-ben. Sőt! A pletykák szerint nem csak, hogy ezt vette meg, de csapatvezetőnek egyenesen Toto Wolfot szeretné, aki világverő csapatot alkotott az utóbbi években a Mercedesszel. Tökéletes választás lenne, hiszen Wolf profizmusa megmutatkozik a csapatban. Nem véletlen, hogy évek óta nem tudják őket legyőzni. Most itt lenne a lehetőség, hogy egy teljesen új? csapatból építsen egy legyőzhetetlen csapatot. Kérdés, hogy ebben az esetben mennyire férnének meg egymással Stroll papával, hiszen az fix, hogy az egyik ülést a fiának kell adni.

A következő hetekben, hónapokban mindenre fény derül!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.