Gyümölcsös muffin

Szerző: | aug 17, 2020 | 0 hozzászólás

A muffin az egyik legkönnyebben variálható sütemény, hiszen akármilyen gyümölcsöt rakhatunk bele, vagy ízesíthetjük csokival, grízzel, pudinggal, lekvárral. Készülhet sós, sőt, savanyú muffin is, abszolút ízlés függő. Nem vagyok egy mesterszakács, sem mestercukrász. Igyekszem könnyen elkészíthető, de variálható dolgokat sütni és főzni. Szeretem kifejezni magam. A muffin pedig az egyik legjobb példa a variálhatóságra. Mivel méricskélni sem szeretek, így aztán a mértékegységeket kanállal és pohárral intézem el. Vagy szimplán érzésre. A nagymamám mindig így süt és főz. Nagyszerű és elismert  szakács volt, most is az, csak már otthon készít különböző csodákat. Ő mindig azt mondja, hogy az ételt érezni kell. Lássuk hát!

A muffintészta tulajdonképpen az egyik leggyorsabban elkészíthető tészta. Kevés alapanyagot tartalmaz, nagyon haladós és könnyű. A sütési idő is rövid. Igazából az egész procedúra kevesebb, mint egy óra. A muffin mégis az egyik legközkedveltebb desszert. S a legszebb az egészben, hogy bármikor fogyasztható. Télen, nyáron, reggelire, vacsorára, tényleg, annyira univerzális.

A recept:

  • 10 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál szódabikarbóna vagy sütőpor
  • 1 pohár olaj
  • 2 pohár joghurt
  • 2 tojás
  • 7 kanál cukor
  • ízlés szerint gyümölcsök
  • csoki (opcionális)
EZ IS ÉRDEKELHET:  Tejszínes-zöldséges csirkemell recept

A legelső lépés az edények és tálak előkészítése, s a sütő előmelegítése. 200 fokon melegítem elő a sütőt. A muffin tepsibe pedig belehelyezem a kis papírformákat. Miután ezzel megvagyok, egy tálba feltöröm a tojásokat, és hozzáadom a cukrot is. Én egy kis vanília aromát vagy vaníliás cukrot adok még hozzá az íz kedvéért, de ezek igazán kihagyható dolgok. Jó alaposan elkeverem a tojást és a cukrot, egészen addig keverem, amíg krémes nem lesz ez a massza. Kézi mixerrel haladósabb, de én gyakran részesítem előnyben a fakanalat. Én már csak ilyen régimódi vagyok… Amikor savanyédesebb gyümölcsöket rakok a tésztába, akkor egy kis citromlevet is öntök a keverékbe, hogy kiemelje a különböző ízeket.

Miután kellőképpen krémes lett a massza állaga, hozzáöntök két pohár joghurtot. Teljesen mindegy, hogy milyen joghurtról van szó. Én vagy olyan ízűt használok, amilyen gyümölcsöket rakok a muffinba, vagy pedig natúr joghurtot. Jó alaposan átkeverem a tésztát, majd szép lassan hozzáadagolom a lisztet. Itt nagyon számít az, hogy tényleg lassan és több részletben kell beleönteni a lisztet. Hiszen így nem lesz csomós a tészta, és könnyebb lesz elkeverni. Senki nem szeretne lisztcsomót találni a süteményében! Jöhet a szódabikarbóna vagy sütőpor. Korábban egy egész csomaggal raktam a tésztába, de olyankor mindig kijött a formából. Így visszafogtam magam. Szépen elkeverünk mindent.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Banánfasírt - többé nem késel el!

Mivel bogyós gyümölcs szezon van, így málnát, szedret és áfonyát rakok a muffinba, de akármit rakhattok bele, tényleg. S mivel a bogyós gyümölcsökhöz nagyon passzol a csoki, ezért reszelek bele egy keveset, illetve apró darabokra vágok össze egy pár kocka tejcsokit. Azokat félreteszem, mert a muffin közepébe szeretném beletenni ezen darabokat. Afféle meglepi gyanánt. Jól elkeverek mindent, ismételten, majd az egyik joghurtospohárba olajat öntök. Általában tele szoktam önteni, de az sem baj, ha kicsit kevesebb. Folyamatos kevergetés mellett lassan, több részletben adagolom a tésztához. Erre nagyon odafigyelek. A lényeg hogy egy közepesen sűrű tésztát kapjunk. Amikor ez megvan, akkor egy evőkanállal a papírformákba kanalazom a muffin tésztát. Amikor a forma negyedéig van a tészta, akkor csokit teszek a tészta tetejére, majd rákanalazok még nagyjából ugyanennyi tésztát.

200 fokon sütöm, alsó-felső sütés üzemmódban. Így nagyjából 20-25 perc alatt készen lesz a muffin. Télen teát, nyáron gyümölcslevet javaslok hozzá. Jó étvágyat kívánok!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.