Hétvégi horrormaraton- öregesen

Szerző: | júl 10, 2020 | 0 hozzászólás

Szerintem előbb vagy utóbb minden tini életében eljön az a pont, amikor a szülő már nem szólhat bele abba, hogy milyen filmeket nézzenek, mert „anya, ugyan már, XY is megnézte, és semmi baja nem lett tőle”. Igen, a horror és thriller filmekre gondolok, melyek tele vannak vérző emberi testrészekkel és természetfeletti lényekkel. A magam majdnem huszonhét évével már veteránnak számítok, mert hát én is eljátszottam a „Nagy Hisztit” a szüleimmel anno, hogy márpedig én megnézem azt a horrort vagy thrillert, és kész. Azt nem kalkuláltam bele, hogy hajnali háromkor arra kelek, hogy „Úristen, ez az Átokból a nő?”, na meg a napokig tartó rémálmokat sem. Nem baj. Megérte. Mondanám ugyan, hogy most a tizennyolc éven aluli olvasóim inkább keressenek más, kevésbé ijesztő bejegyzést, mert itt durva dolgok lesznek, de hát… Akkor kezdjünk is bele.

 Az én időmben még újdonság volt, ma már inkább klasszikus A harag című film. Na nem az édes kis aranyos amerikai verzióra gondolok (aminek Átok a neve), amiben rengeteg érzelgős jelenet volt. Persze az sem épp matiné, de közel sem üti meg a japán verziót. A japán verzió két évvel korábban készült, mint az amerikai remake, tehát 2002-ben.

„Rika fiatal diák, aki egy szociális segélyszolgálatnál önkénteskedik. Rögtön az első munkanapján, miután az egyik ápoló lány nem jelentkezik munkára, főnöke megkéri, hogy keresse fel a házat, ahova kolléganőjének kellett volna kimennie. Rika el is megy a házhoz, amit üresen talál egy magatehetetlen öregasszony és egy Toshio nevű, hatéves forma kisfiú kivételével. Telik-múlik az idő, és mikor Rika sem tér vissza az ominózus házból, főnöke Toyama a lány keresésére indul. Meg is találja Rika-t egy sarokban, láthatóan sokkos állapotban. A rendőrségi helyszínelés során több holttest is előkerül a ház padlásáról, valamint részben fény derül az évekkel ezelőtt itt lezajlott szörnyű tragédiára, amikor egy férfi először meggyilkolta feleségét és kisfiát, majd magával is végzett. A rejtély megoldódni látszik, ám azzal senki sem gondol, hogy a gyilkosság által a házra szálló átok nem nyugodhat addig, míg bárki életben van azok közül, akik kapcsolatba léptek vele.” [1]

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hogyan rontsd el mások estéjét? Tuti tippek mozilátogatóknak

Ennyi legyen elég ízelítőnek. A filmben – ami a történet szempontjából nem túl kreatív – a hangulatra gyúrnak, az atmoszférára, a szereplők arcjátékára és a jump-scare-ekre. Mert ki nem maradhat a jump-scare! Bár a lény ijesztő voltát is felhasználják, nem feltétlen csak jump-scare-ek formájában.  Az amerikai verzióból egyébként 4 rész készült. Mindet láttam. Sajnos azt kell mondjam, az elsőhöz képest a többi elég gyenge. Az első részben nagyon erős az ijesztő hangulat, amivel a frászt hozzák a nézőre. Én, személy szerint a lény hangjától mai napig meg tudok ijedni. Egyedül lennék vele? Írjátok meg kommentben, hogy ti mit gondoltok róla!

Emlékeztek arra a filmre, amiben van a „fura hajú lány”? Igen, ez A kör lesz. Ennek a filmnek annyira retro hangulata van, már csak a videókazetta miatt is, ami az egész kalamajkát okozza. Videókazetta?? A mai tinik azt sem tudják, mi az… Nyilván, mivel a film 2002-es, s ekkor még bizony teljesen elfogadott dolog volt a videókazetta. Pozitívum, hogy ennek a filmnek van története, és nem feltétlenül csak az ijesztő részek miatt érdemes megnézni. Sőt! Annyira nem is feltétlenül rémít meg, mert az atmoszférája közel sem olyan komor és lélekölő, mint a fent említett A harag  című filmé, vagy az amerikai remake-je, az Átoké.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Így jött létre Sean Bean ikonikus Gyűrűk Urás mémje

„Csak egy újabb nagyvárosi legendának tűnt – egy videokazetta, amin rémálomszerű képek vannak, és miután megnézed csörög a telefon, és valaki azt mondja, hogy hét nap múlva meghalsz. Rachel Kelle újságírónő természetesen szkeptikusan viszonyult a sztorihoz, amíg négy tinédzser meg nem halt ugyanabban az időpontban – pontosan egy héttel azután, hogy megnézték a videót. Rachelen úrrá lesz oknyomozói kíváncsisága, ráveti magát az ügyre, felkutatja a kazettát és megnézi. És megcsörren a telefon. Rachel kétségbeesésében barátja, Noah segítségét kéri, hogy megmentse saját és kisfia életét. Pontosan hét napjuk van, hogy megfejtsék “A KÖR” rejtélyét.”[2]

Mint oly sok más horror és thriller filmnek, így A kör című filmnek is vannak folytatásai. A második rész elég ijesztőre sikeredett, de a harmadik rész a nulla történetével egy katasztrofális befejezés.

Személyes kedvenceimhez érve őszintén mondom: ráz a hideg. Nem, nem vagyok koronás, nyugi! Jöjjön hát: Démonok között (és a többi hozzá kapcsolódó film: Annabelle, Az apáca stb)!!! Hú, hol is kezdjem? A Démonok között univerzum ugyanis HATALMAS. Igen, ekkora betűkkel. A közös pont: Warren-ék. Újabb közös pont: elvileg megtörtént eseményeken alapul. Ugye rettegtek már? Szóval, a történet 9 filmet ölel magába: Démonok közt 1, 2, 3 (idén szeptember 20-án jelenik meg); Annabelle 1, 2, 3; Az apáca 1, 2, és hozzá kapcsolódik A gyászoló asszony átka. Az igazat megvallva, meglepett, mennyire kidolgozott filmekről van szó. A hangulat, a jump scare-ek mennyisége mind rendben volt, a színészek játéka kiváló, és a történet annyira bonyolult, több rétegű, hogy ha nem is tartod ijesztőnek a horror és thriller filmeket, akkor is érdemes megnézned, mert nagyon jó sztorit tálalnak eléd.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Igazi Jóbarátok-rajongó vagy?

Nem szeretnék spoilerezni a Démonok között univerzummal kapcsolatosan, legyen annyi elég, hogy nézd meg! Érdemes!

Szívesen megemlíteném még a méltán híres Az című filmet és a második részét is, melyek a lelki terrort használták. A rémület itt elmaradt, inkább afféle keserves nyomottság érzéssel vonultam ki a moziból, miközben elgondolkodtam azon, hogy ki olyan beteg, hogy ártatlan gyerekeket szerepeltessen egy horrorban. Illetve az Insidious filmek is említésre méltók, melyek tini korom végén elég ijesztőnek hatottak, de most már…meh.

Bátran ajánlom, hogy igenis keressétek meg a határaitokat, ne féljetek a rémálmoktól és az apróbb neszektől. Merjétek legyőzni a legijesztőbb dolgokat, és éljetek! Képzeljétek el, hogy összeültök páran, ahogy anno mi, „öregek” és letöltitek ezen filmeket! Jó pár csomag popcorn vagy egyéb nasi kíséretében, a titkos szerelmed vagy a legjobb barátod mellett ülve, miközben egymást túlharsogva visítotok, rájöttök, hogy nincs is jobb dolog a világban, mint a barátaitokkal lenni, akiket nyugodtan ijesztgethettek film közben.

Kellemes borzongást kívánok!


[1] http://www.cinegore.net/2019/02/17/the-grudge-yu-on-2002-a-harag/

[2] https://port.hu/adatlap/film/tv/a-kor-the-ring/movie-46976

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.