Hideg. Meleg. Sosem langyos. Mi az? Borderline!

Szerző: | júl 20, 2020 | 0 hozzászólás

Ma egy újabb mentális problémáról szeretnék beszélni. Név szerint a borderline elnevezésű mentális állapotról. Nem akarom betegségnek hívni. Igazából nem is lenne túl tisztességes annak hívnom. Hiszen ez is, mint az összes többi mentális probléma, nem olyan, mint a nátha. Mert a náthából felépülsz. Meggyógyulsz. Nevezzük állapotnak. Mert a borderline, pont úgy, mint a többi mentális „betegség”, halálod pillanatáig elkísér. Néha jobb, néha rosszabb. De nem mondhatjuk el, hogy „Nahát, meggyógyultam, képzeld, már normálisan működik az agyam, és a génjeim az égvilágon semmit sem befolyásolnak. Most már a társadalom által elvárt „normális” kategóriába tartozom.” Na ez az, ami abszolút valószínűtlen. Akkor hát, kezdjük el.

Ha jobban belegondolunk, egy kicsit mindnyájan el tudjuk képzelni a borderline egyes aspektusait. Emlékszel, amikor tini voltál, és egyik pillanatban tök boldog voltál, de körülbelül fél tizedmásodperc után összeomlott a világ körülötted? Na, ez például egy elég enyhe tünete a borderline-nak. Persze érdemes megemlíteni az alkalmazkodás és a szabályok elfogadásának teljes hiányát. Nem igazán vannak hosszú távú célok, illetve nem igazán találják a helyüket a világban. Sajnos ezen állapottól szenvedő emberek gyakran önpusztító életet élnek (drog, túlzott alkoholfogyasztás is előfordul), s nem ritkák az öngyilkossági kísérletek. Jellemzőek a depresszióra vagy mániákusságra utaló tünetek. Illetve gyakran társul nárcisztikus személyiségzavarral is. Ez így elég száraz, igaz? Akkor engedjük szabadon a fantáziánkat!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Köszönöm, de nincs rá szükségem! – A kéretlen segítségről

Képzeld el, hogy fogalmad sincs, hogy kell beilleszkedni egy adott környezetbe! Nem tudod elfogadni a szabályokat, nem érted, miért kell úgy viselkedned, ahogy a többi ember. Egész egyszerűen fogalmad sincs, mégis mit kellene tenned. Szeretetet remélsz, de amikor valaki segíteni akar, eltaszítod. Megértésre vágysz, de amikor valaki megért, akkor azt a személyt bántod. Hiszel az emberekben, de mégsem bízol senkiben. Teljesen széttörtél, és nem is érted, mi okozza. Megjegyzés: Általában a korai anya-gyermek kapcsolatok, genetika, bizonyos viselkedésminták átvétele okozza a borderline személyiségzavart.

A legtöbb oldalon ezt a tünetsort tartják a leginkább jellemzőnek:

  • Kétségbeesett erőfeszítést tesznek a valós vagy képzelt elhagyatás elkerüléséért.
  • Interperszonális kapcsolataik instabilak és intenzívek, az idealizálás és a lebecsülés szélsőséges váltakozása jellemző rájuk.
  • Identitászavaruk van, tehát kifejezetten és tartósan instabil az önképük vagy az önértékelésük.
  • Impulzívak, és legalább két potenciálisan önkárosító vagy önveszélyeztető cselekedetet követtek el az alábbi területeken: költekezés, szex, szerabúzus, gondtalan autóvezetés vagy falás.
  • Jellemző rájuk az ismétlődő szuicid viselkedés, továbbá erre utaló gesztusok, fenyegetés vagy önsértő viselkedés érzékelhető.
  • jelentős hangulatváltozások miatt érzelmileg instabilak, ami könnyű ingerelhetőségben vagy szorongásban egyaránt megnyilvánulhat.
  • Mindez rendszerint néhány órán át tart, és csak ritkán áll fenn néhány napnál tovább.
  • Krónikus ürességérzés jellemző rájuk.
  • Nem megfelelő a haragkezelésük, illetve a harag kontrollálása nehézségekbe ütközik. Ez gyakori dühkitörésekben, állandó haragban, ismétlődő verekedésben egyaránt megnyilvánulhat.
  • Átmeneti, stresszhez kapcsolódó paranoid gondolatok vagy súlyos disszociatív tünetek jelentkeznek náluk.[1]
EZ IS ÉRDEKELHET:  A dadogásról

Miközben ezeket a sorokat olvassátok, ugye ti is realizáltátok, hogy akármilyen kevés diagnosztizált borderline személyiségzavarban élő ember is van, ti is ismertek ilyen problémával küzdő ismerőst vagy ismerős ismerősét? Tudom, már megint eltérek a témától, de nem az a szégyen, hogyha valaki „beteg”. Az a szégyen, hogy szégyellnie kell, mert a társadalom szemében a mentális probléma egyenlő a „Úristen, ez hülye” dologgal. S csak írom ezeket a sorokat, és feltűnik előttem annak a lánynak, annak a fiúnak az arca, aki mindig olyan nagyon veszélyes és kiszámíthatatlan volt. Mi ezt nem is érthetjük igazán. A legtöbb ember csodálkozva és ítélkezve nézi őket, hogy miért keverednek mindig bajba. Miért csinálnak folyton valami rosszat? Miért lázadoznak? Miért nem tisztelik a szabályokat? Miért nem fogadják el a segítséget? Mi romolhatott el? Kedves olvasóim! Az agy egy rejtélyes dolog, s bizony sok minden el tud romlani benne.

Tudom, tudom, rohadtul unalmas, hogy minden egyes mentális problémákkal foglalkozó cikkem végén kikötöm, hogy ne bántsátok őket, hogy fogadjátok el ezeket az embereket. Nos, akármilyen unalmas is, én ismét megteszem. Legyetek emberségesek, fogadjátok el embertársatokat olyannak, amilyen. Ha ismertek borderline személyiségzavarral küzdő embert, kérlek, próbáljátok rávenni, hogy kezeltesse magát! A nem kezelt borderline gyakran végződik rosszul. Ne menjen tönkre még több emberélet! Segítsetek, ahol csak tudtok! Köszönöm nektek!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Asszertivitás, és ami mögötte van| A munkahelyi szépbeszédről

[1] https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/borderline_szemelyisegzavar/1069

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.