Hogyan illeszkedjek be az új munkahelyemen?

Szerző: | júl 9, 2020 | 0 hozzászólás

Több szempontból is fontos, hogy sikeresen be tudj illeszkedni az új munkahelyeden. Sokkal kevesebb időbe és energiába kerül eredményesen elvégezni a munkahelyi feladatokat akkor, ha a kollégák között kiegyensúlyozott a kapcsolat. Gyorsabban eljutnak a szükséges információk egyik embertől a másikhoz, könnyebb megoldani a felmerülő problémákat, mivel nem nehezítik a közös munkát a rossz emberi kapcsolatok, ellenségeskedések.

Az sem mindegy, milyen hangulattal indul el reggel az ember a munkahelyére. Ébredés után nyugodtan kortyolgatja a kávét, vagy már a munkába indulás előtt is gyomorgörccsel járkál fel-alá a lakásban azon gondolkodva, vajon melyik munkatársa fogja megkeseríteni az életét aznap.

Markus Spiske fotója a Pexels oldaláról

Az első pár nap, az első hetek az új munkahelyeden alapjaiban meghatározzák azt, milyen viszonyban leszel majd a munkatársaiddal, ezért ebben a kezdeti időszakban különösen is fontos odafigyelni arra, hogyan kommunikálsz és viselkedsz.

Légy nyitott!

Amikor egy összeszokott közösségbe új emberként érkezel, a te feladatod nyitni a többiek felé. Ha azt látják rajtad, hogy elzárkózol, a megszólalásaiddal és a gesztusaiddal is azt kommunikálod, hogy semmi kedved szóba állni, együtt dolgozni másokkal, akkor egy idő után tényleg senkinek sem lesz kedve barátkozni veled.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Tudatos öltözködés | Mit üzennek a színek?

Légy segítőkész!

Ha végeztél a feladataiddal, láblógatás és kávézgatás helyett ajánld fel a segítségedet valamelyik munkatársadnak! Lehet, hogy éppen senkinek sem lesz szüksége segítségre a környezetedben, de ezzel az apró gesztussal, segítőkész hozzáállással megalapozhatsz pár jó kapcsolatot.

Buro Millennial fotója a Pexels oldaláról

Mosolyogj!

Nem kell, hogy napi nyolc órában az arcodra fagyjon a kényszeres vigyorgás! Viszont fontos, hogy mit mutatnak az arckifejezéseid: természetes, ha az első munkanapokon kicsit feszültebb vagy az átlagosnál, de figyelj arra, hogy ez az idegesség ne tükröződjön az arcodon!

Légy őszinte, bátran kérj segítséget!

Mivel új dolgozóként érkezel a munkahelyre, teljesen természetes az, ha kicsit bizonytalan vagy bizonyos dolgokat illetően. Ha kérdéseid merülnek fel a feladataiddal kapcsolatban, nyugodtan kérj segítséget olyanoktól, akik tapasztaltabbak az adott területen! Ezzel egyrészt kimutatod elismerésedet a munkatársaid tudása és tapasztalata iránt, jó alkalom arra, hogy kommunikációt kezdeményezz másokkal. Másrészt megkönnyíted a saját feladatvégzésedet is, pár apró kérdéssel is sok időt és energiát megspórolhatsz.

Moose Photos fotója a Pexels oldaláról

Persze vannak olyan munkatársak, akikkel akárhogyan próbálkozol, nem leszel képes ideális kapcsolatot kialakítani, de ez ne szegje kedvedet! Ha minden tőled telhetőt megteszel azért, hogy minél több kollégáddal jó viszonyban legyél, azzal megalapozhatod a jövőbeli munkavégzésedhez szükséges jó légkört.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé.