Igazi Jóbarátok-rajongó vagy?

Szerző: | máj 11, 2020 | 0 hozzászólás

A Jóbarátok című amerikai sorozat több mint 25 éve jelent meg a képernyőn, de azóta is töretlen népszerűségnek örvend – nem hiába. A karakterek zseniálisak, a történet megunhatatlan, a poénokon még akkor is lehet nevetni, ha az ember már kívülről fújja a szövegkönyvet, annyiszor látta a jeleneteket.

Úgy gondolod, igazi Jóbarátok-rajongó vagy? A következő öt kérdésre csak az tud helyesen válaszolni, aki tökéletesen ismeri a Jóbarátok történetét, és nem téveszti szem elől a részleteket sem!

1. Az egyik epizód egyetlen egy helyiségben játszódik. Hol?

Ebben a részben Ross meghívja a csapatot egy múzeumi rendezvényre. A meghívást mindenki elfogadja – bár úgy tűnik, annyira egyikük sem lelkesedik az ötletért, mivel annak ellenére, hogy kevesebb, mint fél óra maradt az indulásig, még „Senki sincs készen”. Chandler és Joey egy fotel fennhatóságáért veszekszik, Monica-nak szerelmi bánata van, Rachel nem tudja eldönteni, hogy mit vegyen fel, Phoebe pedig hiába öltözött ki elegánsan, mert közben összemaszatolta a ruháját.

A harmadik évad második részéről van szó, amely az elejétől a végéig Monica lakásában, vagy ha ennél is pontosabbak szeretnénk lenni, Monica lakásának a nappalijában játszódik. Sokan dicsérték már ezt a rendezői remekművet: megalkottak egy lebilincselő epizódot időbeli ugrások nélkül, hat színésszel, egy ilyen kis helyen. Valójában akkoriban éppen pénzügyi nehézségekkel küzdöttek, ami miatt bizonyos megszorításokra volt szükség, de ez nem lényeges…

Monica lakása egyébként központi szerepet játszik a hat barát életében, mindannyian kötődnek hozzá legalább egy kicsit. Ez nem csoda, mivel mind a hatan éltek itt – van, aki csak pár napig, és van, aki hosszú éveken keresztül.

Ha már tízszer is megnézted az összes évadot, akkor is indítsd el újra, és figyeld meg Monica bejárati ajtaján a lakásszámot. Az első részekben még az 5. számú lakásban élnek a lányok, később azonban már a 20. számúban – pedig nem költöztek el… A rendezők úgy gondolták, nem életszerű, hogy az ötös lakás az emeleten legyen egy társasházban, ezért kicserélték a számokat. (Mintha a házszám cserélgetése sokkal életszerűbb lenne…)

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hogyan rontsd el mások estéjét? Tuti tippek mozilátogatóknak

2. Mi Gunther vezetékneve?

A Central Perk kávézó baristája, a fehérhajú Gunther nem egy bőbeszédű ember. Habár elég sokszor feltűnik a színen, alig tudunk meg róla valamit. Nagyon sokáig meg sem szólal a kamerák előtt: egészen a 33. részig kell várnunk, ha hallani szeretnénk a hangját, akkor is csak annyit mond: „Van.” (Az eredeti, angol verzióban: „Yeah.”)

Habár nem egy központi karakterről van szó, Gunther mégis egy kedves színfolt a Jóbarátok világában, így elég méltatlan vele szemben, hogy a második évad közepéig még nevet sem kapott – akkor is csak keresztnevet. Az igazság az, hogy egészen a sorozat végéig be kellett, hogy érje ezzel az egy keresztnévvel. A kérdésre a helyes válasz tehát: a tíz évad alatt nem derül ki, mi Gunther vezetékneve. Chandler egyszer viccelődik azzal, hogy talán „Centralperk” (a kávézó neve), ami egy nagyon kreatív ötlet, de persze nem igaz.

Érdekes egybeesés, hogy James Michael Tyler, a karakter megformálója egyébként a való életben is egy kávézó felszolgálója volt. Mivel ő volt az egyetlen a statiszták között, aki működtetni tudta a kávéfőzőt, övé lett a szerep. Változnia azért neki is kellett a show kedvéért, a színész haja ugyanis eredetileg barna volt, amelyet így tíz évig a forgatások előtt mindig kiszőkítettek.

wallpapercave.com

3. Sorolj fel legalább három hírességet, aki mellékszereplőként jelenik meg a sorozatban!

Az egyik ilyen mellékszereplő Elizabeth-nek, a diáklánynak az apja, akit Bruce Willis alakít. Egy legenda szerint Bruce egy elvesztett fogadás miatt vállalta el a szerepet, az alakításáért kapott pénzt pedig jótékony célokra ajánlotta fel.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Elfeledett F1-es Pilóták|Sebastian Buemi

Egy másik jó példa Brad Pitt, aki Ross középiskolai barátjaként jelenik meg az egyik hálaadás-napi vacsorán. A londoni epizódok egyikében pedig feltűnik a brit királyi család egyik volt tagja, Sarah Ferguson, András herceg korábbi felesége.

Talán annyira nem híres, de mégiscsak érdekes mellékszereplő Joshua apja, aki nem véletlenül tűnhet ismerősnek. Nagyon hasonlít az egyik jóbarátra, mégpedig Chandler-re, ugyanis a karaktert megformáló színész Matthew Perry édesapja, John Bennett Perry.

Egy időben Justin Timberlake is nagyon szeretett volna szerepet kapni a showban. Aki végignézte mind a tíz évadot, az tudja, hogy ez sajnos nem sikerült neki.

4. Sorolj fel legalább három visszatérő állatszereplőt!

Több állat is megjelenik a sorozatban, például az édes kiskutya, akitől Chandler fél, Eddie hala, amely látott már jobb napokat is, vagy a csupasz macska, aki Rachel nevét mondja, amikor mérges. Az előbbiek csak egy-egy rész erejéig tűnnek fel, de vannak kiskedvencek, akikkel többször is találkozunk.

Az egyikük Marcel, a majom, Ross háziállata. Biztosan nem vetted észre, de Marcelt valójában két „majomszínész” is játszotta, Katie és Monkey.

Furcsa módon a New York-i belvárosi lakásban egy pár baromfi is otthonra lel: Joey és Chandler örökbe fogadnak egy kacsát és egy kakast. A szárnyasok csibe- és kiskacsakorukban még nagyon aranyosak, de elég sok gondot okoznak a fiúknak és a szomszédoknak is, amikor felnőnek.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A szokás, amely kinyírja a lelkünket

Nem élő állat, de kihagyhatatlan a sorból a nagy fehér kutya. A hatalmas jószág amúgy Jennifer Aniston tulajdona, a sorozat indulásakor kapta az egyik barátjától kabalaként, hogy szerencsét hozzon.

5. A sorozat egyik szereplője lassabban öregszik, mint a többiek. Ki az?

Ross az, akinek az életében az idő másképpen telik, mint a többi átlagember esetében. Míg a többiek felett eljár az idő, Ross három éven keresztül, a harmadik, a negyedik és az ötödik évadban is 29 éves marad. Egy másik furcsaság, hogy két születésnapja is van, az egyik októberben, a másik decemberben.

Ross amúgy is egy elég ellentmondásos karakter. Egyszer például mindenki megdöbbenésére azt állítja, hogy utálja a fagylaltot. Pedig mi, igazi rajongók tudjuk, hogy ez nem igaz: Ross korábban vidáman fagyizott Elizabeth-tel, a barátnőjével, és Marcellel, a majommal is. A történet írói kicsit összekuszálták a szálakat…

Egyébként érdemes tudni, hogy David Schwimmer, vagyis a Ross-t alakító színész mint rendező is bizonyította tudását. Tíz epizód forgatását irányította, köztük azt a részt is, amelyben kiderül, hogy Rachel Ross gyermekét várja.

wallpapercave.com

Ha az öt kérdésből legalább négyet helyesen meg tudtál válaszolni, akkor te egy igazi Jóbarátok-rajongó vagy! Valószínűleg többször is végignézted már az összes évadot, és biztosan van kedvenc részed is – írd meg nekünk, melyik az!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.