Így ne őrülj meg! ASMR-t mindenkinek!

Szerző: | máj 15, 2020 | 0 hozzászólás

2020-as évünk is elég kaotikusnak tűnik, pedig még csak május van. Télen az ausztrál bozóttűz volt a téma, ugyanis rengeteg különleges állatfaj került a kihalás szélére, a légszennyezés mértéke pedig hatalmas volt. Rögtön utána jött a koronavírus, melynek következményeivel a mai napig számolni kell, hiszen sok ember veszítette el véglegesen, vagy ideiglenesen a munkáját, napról napra nő a megbetegedések és az elhunytak száma. Karanténba kényszerültünk, mely nincs jó hatással a lelki egyensúlyunkra, hiszen elszigetelődtünk a családunktól és a barátainktól. Új módszereket kellett bevezetni, hogy az önkéntes izoláció ellenére is tudjunk dolgozni, hiszen ha nem dolgozunk, akkor nem kapunk pénzt. Sokan otthon maradtak a gyerekekkel, akiket szintén megvisel az, hogy nem láthatják a kis barátaikat, s nem értik, miért anya a tanító néni, és nekik miért kell otthon tanulni. Idős szeretteink pedig egyenesen rettegnek, hiszen a vírus rájuk a legveszélyesebb. Áprilisban, amikor már javában zajlott a karantén, tüzek keletkeztek az ukrajnai Csernobil melletti radioaktív erdőkben. Felreppentek olyan álhírek, hogy a sugárzás mértéke veszélyesen megnőtt, azonban az ukrán kormány ezt cáfolta. Jelenleg a világ Észak-Korea diktátorára koncentrál, hogy vajon él-e vagy meghalt, s ha az utóbbi lehetőség áll fent, akkor ki lesz az új diktátor, és ez milyen következményekkel jár.

Nap mint nap szembesülünk azzal, mennyire ijesztő világban élünk, s az internetnek köszönhetően azonnal értesülünk minden negatívumról, ami a környezetünkben, vagy akár a világ másik felén történik. Aggódunk. Félünk. Talán rettegünk is. Ha nem is a hírek miatt, akkor féltjük a szeretteinket, azon gondolkozunk, hogy ugye most nem verekedett a gyerek az óvodában, órákat töprengünk azon, hogy vajon megcsalt-e a párunk a csinos titkárnőjével, kedvel-e minket a főnökünk, vagy épp ki akar rúgni, s ha igen, akkor mégis honnan lesz pénz. Az agyunk a legnagyobb ellenségünk, s nem egyszerű ellene csatát nyerni. Vészesen nő a mentális betegek száma, melyet a rohanó életmódunk vált ki. Egyre több ember küzd szorongással, pánikbetegséggel, melyekre valós gyógyír sajnos nincs. Feszültek és stresszesek vagyunk, ez tény. Próbálunk nyerni a fejünkben fészkelő negatív gondolatok ellen. Szerencsére nem szégyen segítséget kérni, sokan fordulnak pszichológushoz, jógáznak, meditálnak, vagy éppen ASMR-t hallgatnak.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hogyan kerüld el a kóklereket?

De mi számít ASMR-nek? Az ASMR az Autonomous sensory meridian response rövidítése, mely körülbelül “önálló érzéki-idegi reakció” jelentéssel bír, az internet népe azonban sokszor (tévesen) „suttogós videóknak” hívja ezen műfaj alkotásait.  „A jelenség furcsaságát pedig az írja körül igazán, hogy az ASMR rövidítés mellett Attention Induced Head Orgasm-ként (AIHO), vagyis figyelem által kiváltott feji orgazmusként, illetve “that unnamed feeling“-ként, vagyis “az a bizonyos névtelen érzésként” is hivatkoznak rá”.[1]  Az ASMR abból áll, hogy látható, hallható vagy tapintható ingerek hatására az idegrendszerben kellemes, sőt örömteli pszichológiai állapot, nyugalom érzete alakul ki. A kifejezést 2000-es években használta először egy amerikai online közösség, amely egészségügyi tudnivalókat osztott meg egymással, s észrevették, hogy bizonyos dolgok, mint például a könyv lapozása, a kandallóban égő tűz pattogásának a hangja, vagy akár az esőcseppek kopogása a tetőn egy kellemes bizsergést indít el a fejükben. Ez az érzés a tarkó tájékáról indult el általában, de valakinek a fejtetőről terjed szét. Ekkortájt kezdtek el relaxációs videókat feltölteni különböző közösségi médiákra, s hamar hatalmas nézőközösség alakult ki. Manapság a különböző ASMR-ral foglalkozó youtube csatornák több százezer, vagy akár több millió feliratkozóval rendelkeznek, a nézettségük pedig már több tízmilliónál tart. De nemcsak a youtube szolgáltat ASMR tartalmat, ezen célt szolgálja a spotify, apple store, illetve korábban a vine.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Elvesztettem az állásom, mitévő legyek?
Wokandapix képe a Pixabay -en

Igazából bármiből lehet ASMR videót csinálni, amennyiben elég relaxáló, nyugodt, bizsergető és kellemesen megborzongató. Számos videó készült a témával kapcsolatosan, így minden nyugalomra vágyó személy számára nyújthat valamit. Tulajdonképpen akármit beírhatunk a youtube keresőbe, utánaírjuk, hogy ASMR és ott van (pl. hair brushing asmr, motivation asmr, cooking asmr, make up routine asmr stb.…). Magyarországon minimálisan van jelen, nagyon kevés youtuber foglalkozik ezzel, de külföldön (különösen az angolszász országokban) hatalmas igény van a nyugalomkeresés ezen fajtájára. Érdemes megjegyezni, hogy nem mindenki élheti át az ASMR okozta megnyugvást, hiszen az interneten jó pár ember jegyezte meg, hogy annak ellenére, hogy élvezik, nem vált ki belőlük bizsergést, sőt, valakit kifejezetten irritál a suttogás, vagy az eső hangja, így nem is érti, hogy „mire ez a felhajtás”.

 Az ASMR-rel kapcsolatosan a jelenlegi tudomány még csak találgat, mivel kevés információ áll a rendelkezésükre. „ A Washington Postnak Craig Richard, a virginiai Shenandoah Egyetem professzora azt mondta, ugyanúgy az endorfinok, az oxitocin és a szerotonin állnak az ASMR mögött, mint amögött, hogy egy kisgyerek megnyugszik, amikor az anyukája megvigasztalja.”[2] Ugyan több amerikai egyetemen is kísérleteztek, a jelenség megfejtése máig is várat magára, bár azt hozzá kell tenni, hogy sehol nem szenteltek túl sok időt az ASMR-re, egyesek úgy magyarázták, hogy azért, mert az ASMR egy érzet, egy érzés, ami a jobb agyféltekhez kapcsolódik, a tudomány pedig a bal agyféltekét vizsgálja általában. Persze ez csak vélekedés, de valóban nem sok tudományos cikk akad a témát illetően.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Instagram-Facebook-Huszonéves lányok-Testképzavar

 Az ASMR relaxációs hatása az emberi agyra azonban vitathatatlan, ha már csak a pozitív megnyilvánulásokat nézzük. Számos ember alvását, lelki békéjét segíti elő, valamint a mentális betegségekkel küzdők esetében nagy mértékű javulást eredményez.  Ha esetleg a cikk olvasása felkeltette a figyelmed az ASMR-rel kapcsolatosan, szeretnék javasolni egy youtubert, Gentle Whispering-et, aki a kezdetek óta foglalkozik a műfajjal. A csatornájának több száz milliós nézettsége van, s közel egymillió feliratkozója, a kommentek közt gyakran olvashatjuk, hogy ő az ASMR királynője, személyes, figyelmes, törődő videói segítségével úgy érezhetjük, mintha ott lenne a közvetlen közelünkben. Azt javaslom, hogy most kapcsold ki az agyad, ne gondolj semmire, csak lazulj el, keresd meg a headset-ed és élvezd a rád zúduló nyugalmat és végtelen törődést. Azt hiszem…ez most mindannyiunkra ráfér!


[1] https://nlc.hu/egeszseg/20160512/asmr-agyi-orgazmus-meridian-andics-attila-fmri-agykutatas-hang-szinesztezia/

[2] https://www.origo.hu/tudomany/20161013-asmr-youtube-videok-suttogassal-lett-milliomos.html

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.