Ismerd meg…1. rész- Kőkapu

Szerző: | jún 1, 2020 | 0 hozzászólás

„Utazzunk el valahová!” Így kezdődik a családi fejtörő első része, melyet a „De mégis hová?” kérdés követ, aztán a nagy dilemmából az lesz, hogy a kis család lemegy fagyizni a sarokra, mert nem tudták eldönteni, hová menjenek. Vagy, ha esetleg mégis sikerült dűlőre jutni, akkor a választott város Budapest lesz, mert „Pest a világ közepe” mondja a családfő, aki szentül meg van győződve arról, hogy Budapest a világ közepe, mert ott minden IS van, meg milyen szép és majd „kulturálódunk”.  Különös, hogy ezt nemcsak a példában említett emberke, hanem a magyar lakosság jelentős része így gondolja. Mintha nem lenne épp elég szép hely az országon belül máshol is! Mi a helyzet a „vidéki” nagyvárosokkal, a kisvárosokkal, a tavakkal, folyókkal, természeti különlegességekkel? A most induló cikkemben megmutatok pár belföldön található helyet, ahová érdemes kirándulni, ahol ki tud az ember kapcsolódni, feltöltődik. Ígérem, egyik sem Budapest lesz!

A sorozatom első része egy Isten háta mögötti borsodi… mi is? Nem város, hisz’ nem lakik ott annyi ember, nem falu, mert igazából nincs is állandó lakosa. Van ott egy vadászkastély, egy csodaszép tó, gyönyörű természet, egy kis ér (vagy csermely?), egy fából készült szobor az erdő istennőjéről, Dianaról, szintén fából készültek a hét vezér és az Árpád-házi királyok szobrai. Meg van pár turisztikához elengedhetetlen dolog, ami egy kitűnő éttermet, egy ásványkiállítást, pár büfét és kempingházat tartalmaz. Továbbá van egy kisvasút. A hotel a vadászkastély épületén belül található. Ez így nem nagy szám. Miért olyan különleges és varázslatos hely mégis? Elmesélem!

EZ IS ÉRDEKELHET:  A hó és jég birodalma: Észak-Kanada

Az oda vezető út egész egyszerűen lenyűgöző. Dimbes-dombos, ötven éve fel nem újított út vezet oda (legalábbis úgy érződik). A fás területek és a magasság miatt hűvösebb van, mint mondjuk az Alföldön.  Ez így leírva nem épp komfortos hatást kelt, de a látvány kárpótol minden kellemetlenségért. A közelben kisebb falvak vannak, illetve fatelepek sokasága. Az ott levő erdőkben van valami különös borsodi varázs, ami a megye „érintetlen” tájaira olyannyira jellemző. Mielőtt elérjük Kőkaput, érdemes kirándulni egyet ezen erdők egyikében, persze vigyázva a hely vadállományára és növényvilágára. A környéken gyakori növény a páfrány. Betelepített fenyőkkel is találkozhatunk, mely munkát ad a faiparban dolgozók számára, illetve kiváló fűtőanyag és nagyszerűen felhasználható a bútoriparban. A kis erdei patakokban pedig ritka halfajokkal ismerkedhetünk meg. Vigyázzunk azonban a siklókkal! Ártalmatlanok, de hozzá nem értő ember számára ijesztő lehet, s az ijedelemből pedig könnyen baleset lesz.

Amennyiben az étterem előtt parkolunk (márpedig nem sok helyen lehet!), ha egy kis nyalánkságra vágynánk, mindenképp próbáljuk ki a helyi büfé kínálatát. A választékuk általában az évszakokhoz és az időjáráshoz alkalmazkodik. Így nyáron jégkrémek széles választékát fogyaszthatjuk, a hűvösebb, őszi időszakban pedig forralt bort és kürtős kalácsot. Kőkapu a turisztikájából tartja fent magát, így az ott levő kereskedőknek naprakésznek kell lenniük. A stand mögött egy kis ér (csermely?) csordogál csendesen, néha még kecske is van ott, nagyon kedves kis állat. Egy picit messzebb pedig a kempingházak láthatók, egy részük egy cég tulajdona. Az érben (csermelyben) ritka halkülönlegességek lennének…csak hát az ember egyszerűen képtelen nem pusztítani a környezetét. Sajnos hiába lelkiismeretesek az ott dolgozó emberek, ha a turisták össze-vissza dobálják a szemetüket.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Új-Zéland csodálatos világa

A parkolóval szemben az ásványkiállítás található, ahol káprázatos kövek, ékszerek pompáznak. A spirituálisabb emberek számára igazi felüdülés. Felfelé haladva hamarosan elérjük a hét vezért ábrázoló fából faragott szoboregyüttest. Igazán remek munka, kicsit Makovecz Imre munkásságára hasonlít. Már el is értük az étterem bejáratát, ahol a kedves személyzet lesi az arra járók minden kívánságát, s finom ételekkel örvendezteti őket. A terasz roppant hangulatos, nosztalgikus, mintha nem is Magyarországon, hanem egy mediterrán ország egyik vendéglőjének teraszán ülnénk. Az étterem belülről viszont a szöges ellentéte a terasznak, ugyanis inkább elegáns, modern, már-már luxus külsőt ölt, szemben a terasz egyszerű szépségével. Ahogy említettem, a kiszolgálás méltó az étterem színvonalához, így kedves, segítőkész dolgozókkal találkozhatunk, akik örömmel végzik a munkájukat (legalábbis így tűnik). Az ételek is tükrözik azt a fajta varázst, amit ez a hely nyújt, így ízletes, minőségi fogásokat fogyaszthatunk. A desszertválaszték ugyan nem nagy, de azok mind helyi különlegességek.

Kilépve az étteremből és továbbsétálva az Árpád-házi királyok fából készült szobrai tárulnak a szemünk elé, szintén lenyűgöző látvány. Az egész vadászkastély területén hasonló impozáns művekbe botolhatunk, ha jól figyelünk. Még a virágtartók is gyönyörű faragott alkotások! A tó felé haladva az erdő imáját ábrázoló, ismét fából faragott szobrot, Dianat, az erdő istennőjét csodálhatjuk meg.

EZ IS ÉRDEKELHET:  New York City - 5 érdekesség, amelyről eddig nem tudtál

A tó! Nincsenek is szavak és nem létezik olyan kép, mely valósan megmutatja, milyen szépségről van szó, de bátor vagyok, így megpróbálom leírni. Képzelj el egy tiszta vizű tavat, melyben tükröződik a közeli hegy, s az egész olyan érintetlen, tiszta, mesés! A tó egyik része fákkal van körbekerítve, így árnyékos, ami nagyszerű, amikor a tűző napon sétál az ember. A tó másik oldala mellett pedig az út van. A tó fákkal körülvett oldalán robog el a kisvonat, melyre bátran felülhetünk, persze nem a helyszínen. A kisvasút hivatalosan Pálházához tartozik ugyanis, csak Kőkapun is keresztülmegy. Az ország első kisvasútjáról van szó egyébként.  Lélegzetelállító a látvány, amit akkor látunk, amikor mi is a vonaton utazunk. Mindenhol fák vannak, meg kis erdei erek.

Az Ismerd meg…1. része ezzel a végéhez ért, a cikk végén pedig a képgyűjteményt is megnézhetitek, így még nagyobb kedvet kapva egy kellemes kőkapui kiránduláshoz!

Csónakázásra is van lehetőségünk a tavon
Sajnos az ér(csermely) egy kissé több hulladékot tartalmaz, mint kellene!
Diana az erdő istennője
A hét vezér
A vadászkastély

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.