Ismerd meg…2. rész- Sárospatak

Szerző: | jún 3, 2020 | 0 hozzászólás

Sorozatunk második része ismét Borsod-Abaúj-Zemplén megyében játszódik. Egy méltán híres diákváros, gazdag történelemmel, ismert és elismert emberek fordultak meg és éltek itt. Az Ismerd meg…sorozat most következő megállója nem más, mint Sárospatak.

            Gondolom, senkinek nem új, ha azt mondom, hogy Sárospatakot mindenki ismeri. Általában megjegyzik, hogy van itt egy vár, meg itt élt II. Rákóczi Ferenc, ha valaki nagyon profi, a Bodrogot is megemlíti. Az ide érkező turisták tesznek egy nagy kört a vár körüli Várkertben, utána megcsodálják belülről is a várat, megnézik a Bodrog-partot, készítenek pár képet facebookra és instára, aztán volt turista – nincs turista. Milyen kár! Pedig mennyi hangulatos gyöngyszem várja az embereket ebben a kis városkában!

            Ó, a Bodrog-parti Athén, micsoda dicsően zengő név! Épp ezért érdemes a Bodrog partján elkezdeni a kis túránkat. Sétáljunk egyet, fedezzük fel a természetet, mert hiába város Sárospatak, sikerült megőriznie a vidéki báját. A Bodrog partján sétálva a Várkertben is barangolhatunk egyet, megcsodálhatjuk a várat, s ha visszafelé megyünk, átkelünk a hídon, jó pár borospincét is találhatunk, ami nem csoda, hiszen Tokaj közelsége miatt körülbelül 50km-es vonzáskörben mindenhol akad egy-két borospince. De ha esetleg nem élnénk ilyesmivel, akkor csak haladjunk tovább és felejtsük el a híres turistavonalakat. Megéri! Hiszen így láthatjuk a város igaz valóját.

            Sárospatakon jó pár templom van, melyeket érdemes megnézni, hiszen ezáltal részletesebb képet kaphatunk a különböző építészeti stílusokról. A Vártemplom (Szent Erzsébet templom) is közéjük tartozik. Ez a templom van a legközelebb a várhoz, (ha esetleg mégis a szokásos turista vonalon akarnánk haladni) így nem lesz nehéz megtalálni. Sárospatak legkorábbi templomáról órákat regélhetnénk, s még akkor is akadna el nem mondott történet. Az Árpád-házi királyok idejében épült. I. Endre uralkodása alatt egy kis kápolna készült az udvartartás számára, kb. 60 személy befogadására volt alkalmas. Kis terjedelme miatt a következő században egy jóval nagyobb román stílusú templom épült mellette. A 14. században már egy bazilikás felépítésű gótikus templomot építettek, mely később leégett. A 15.  század végére átépítették egy háromhajós csarnoktemplommá. A mohácsi csata után a várat védőfallal vették körül, ágyúkilövőket és lőréseket építettek bele, így a templom a vár védőbástyája lett. A Wesselényi-összeesküvés bukása után a megszálló német zsoldosok istállónak használták. Thököly Imre vetett véget a megszállásnak, majd II. Rákóczi Ferenc száműzte a jezsuitákat, így eldőlt, hogy a templom római katolikus lesz. 1737-ben hatalmas tűzvész tombolt Sárospatakon, a templom leégett, provinciális, később barokk stílusban épült újjá.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Laguna Colorada - a vörös tó

„Ide temetkeztek a vár gazdái: Pálóczyk, Perényiek, Lorántffyak, Dobók és Rákóczik. A főoltár a 18. századból való. Barokk oltár. A budai kármelita szerzetesei készítették. Tiszta fa oltár, márványt utánzó festéssel, és 4,5 kg arany füstlemezzel díszítve. Az oltárkép a bécsi Maulbercs munkája, amely a szeplőtelen fogantatást ábrázolja. Az egyetlen diófatörzsből készült miséző asztal II. Rákóczi Ferenc tárgyaló asztala volt. A két mellékoltár a trinitárius kolostorból került a templomba. Az egyik Lorettoi fekete madonna képmásolata. A szemben lévő Szent Annát ábrázolja, ölében a kis Szűz Máriával. Az északi fal bemélyedésében egy hársfából készült dombormú látható. Mezei Tamás fafaragó munkája, a karácsony misztériumát ábrázolja. Az orgonát kassai mester készítette.”[1]

            A Református Kollégiumot is mindenképp meg kell tekinteni, ugyanis az itt található könyvtárban igazi különlegességek vannak. Mindenféle régi újságcikk, tudományos iratok, még diplomamunkák is! A Sárospataki Református Kollégium az ország egyik legrégebben fennálló oktatási intézménye, 1531-ben a reformáció szellemében alapította Perényi Péter. Az évszázadok során Magyarország számos nagy alakja töltötte itt diákéveit, az ország legnevesebb iskolái között számon tartott Sárospataki Kollégiumban. Így aztán nem túlzás azt állítani, hogy tömérdek anyag gyűlt össze a könyvtár épületében.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A hó és jég birodalma: Észak-Kanada

            Ennyi kultúra után megfontolandó kiszellőztetni a fejünket, erre alkalmasabb pedig nem is lehetne a méltán híres Iskolakertnél, mely szemben van a Református Kollégiummal, és a másik végén pedig a busz és vasútállomás található. S ha ennyi természet nem lenne elég, akkor túrázzunk egyet a Megyer-hegyi tengerszemnél, mely hivatalosan is Magyarország legszebb természeti csodája. A Megyer-hegy oldalába magasan felhúzódó szőlők közül negyedóra alatt egy keskeny, néhol kissé meredek ösvényen tudjuk megközelíteni a Tengerszemet. A tanösvény jelzései teljesen körbe vezetnek a tó körül, meredeken felkapaszkodva a sziklafalak tetejére. Annak ellenére, hogy nem túl nehéz a túra, érdemes megfelelő lábbelit, legalább egy csúszásgátló talppal felszerelt, lábat jól tartó, strapabíró túracipőt viselni. Érdemes körbejárni a tengerszemet a meredek, keskeny ösvényen, az egykori bánya pereméről lenyűgöző kilátás nyílik a vízzel telt „kráterra”. A fenékvíz lecsapolására szánt függőleges falú mély sziklafolyosón keresztül tudjuk megközelíteni a víztükröt.

           Most már bizonyára megéheztünk, ami nem probléma, mert Sárospatak bővelkedik remek éttermekben, cukrászdákban, egyéb falatozó helyekben. Az egyik ilyen a Collegno, mely a vár közelében található, így azt mondhatnánk, nem nehéz megtalálni. Pedig nagyon kell figyelnünk, hiszen a Collegno enyhén pince-szerű hatást kelt, mert a hagyományos éttermekkel ellentétben, itt egy lefelé vezető lépcsősor végén van az étterem/pizzázó. Igazából, ha itt nem leszünk szerelmesek, akkor sehol! A pizzák – túlzás nélkül állítom – tökéletesek! A tészta nem vastag és nem vékony, hanem pont jó, az alapok mind finom, ízesek, de nem olyan szinten, hogy tocsogós legyen. A feltétek pedig minőségi alapanyagokból tevődnek össze. Helyben készül, így nyilván várni kell, de minden pillanat megéri. Az étterem kellemes hangulatot áraszt magából, mintha egy borospincében lennénk. Minden tiszta és kulturált.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hosszú hétvége programok

Ha azonban valami édesre vágynánk, akkor csak a Kövér Cukrászda jöhet szóba. Nem olyan régen jött létre, de azóta elrabolta a város és a környéke édességimádóinak a szíveit. Egyrészt isteni sütemények és fagyik vannak, minden kiváló minőségű. Másrészt az ott dolgozók kedvessége és barátságossága miatt is érdemes betérni. Na meg a hangulat! Az valami mesés. Mintha egy nagy család tagjai lennénk.

            Természetesen Sárospatak nem csak kultúra, természet és finomságok. Nincs is szebb látvány annál, amikor állsz a Makovecz Imréről elnevezett téren (az ő munkája az Árpád Vezér Gimnázium és a Művelődés háza is, ezeket az épületeket is tekintsük meg, igazi élvezet a szem számára), a mozi mellett és nézed a naplementét, miközben nyílnak a virágok és érzed a nyár illatát. Vagy amikor a Hild téren táncolsz a szökőkútban, miközben furán pislognak rád. Sárospatak egy hangulat, egy érzés. Menj el, éld át, legyél akármilyen ember, Sárospatakot látnod kell!

A cikk végén egy galéria található, ha felkeltettem az érdeklődéseteket, nézzétek meg! A képek (sajnos) nem az enyémek!!

Megyer-hegyi tengerszem
Hild tér (anno)
Árpád Vezér Gimnázium
Művelődés Háza

[1] http://sarospatak.varosom.hu/latnivalok/vallasi-epuletek/Vartemplom-Szent-Erzsebet-templom.html

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.