Ismerd meg…3. rész- Cigánd

Szerző: | jún 5, 2020 | 0 hozzászólás

            Továbbra is Borsod-Abaúj-Zemplén megye gyöngyszemei között szemezgethetünk. A mostani részben szereplő város tulajdonképpen a megye határán fekszik, délre már a szomszédos Szabolcs-Szatmár-Bereg megye terül el. A városban nincs nyüzsgés, nincsenek hiper- és szupermarketek, nincs mozi és nincs színház sem. Még a turizmusa is elég gyér, megjegyzem, indokolatlanul, hiszen aki mégis úgy dönt, hogy lemerészkedik ebbe az ismeretlennek mondható falusias városkába, rájön, hogy bizony, nem döntött rosszul. Talán sok dolog hiányzik Cigánd városkájából, de valami mégis van: kultúra, tisztaság, emberségesség és példamutatás! Cigánd döntött! Az elmúlt pár évben a környék elmaradottságát teljesen figyelmen kívül hagyva olyan fejlesztések jöttek létre, melynek párja nincs a megyében! De lássuk, miért is érdemes ide ellátogatni…

            Említettem, hogy Cigándon nincs szupermarket. De minek is tömné magát az ember káros édességgel, mindenféle mesterséges szeméttel, amikor itt található a méltán híres (és elképesztően finom) eredeti, kézzel készült cigándi apróbéles. Hogy ez milyen elképesztően, lehetetlenül, lenyűgözően, olyan nagyon finom! S még túlzásba sem estem. A továbbfejlesztett verziója pedig az egyik személyes kedvencem, a cigándi nyújtott káposztás béles. Szerelem volt első kóstolásra, nincs mit tenni! De, hogy még jobban fokozzuk az élményt: cigándi kőtt káposztás béles! Már a gondolatától is éhes leszek. Ezeket a finomságokat mindenképp meg KELL kóstolni, hiszen igencsak ritka kincsekről van szó. Általában különböző rendezvényeken kínálják, de meg is lehet őket venni ezeken a rendezvényeken, attól függ, hogy épp milyen eseményről van szó. Mert Cigánd bővelkedik a rendezvényekben, ünnepekben, különböző eseményekben, ha már úgyis a bélesekről van szó, ilyen rendezvény a Bélesfesztivál, de a Városnapon is lehet kapni bélest, ne izguljunk. Amennyiben nem vagyunk ennyire társasági emberek, már csak az ételért megéri eljönni ide!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Laguna Colorada - a vörös tó

            Ötvözzük a táncot, a hagyományokat, a hagyományok megőrzését és a tehetséget, és megkapjuk a néptáncot. Cigánd neve pedig ismerősen csenghet a néptáncot kedvelő közönség fülének, hiszen az 1930-as évektől a város aktívan részt vesz a néptánc terjesztésében. „Az 1930-as években a Gyöngyösbokréta mozgalom elindulásával vált világhírűvé a cigándi keménycsárdás. Kántor Mihály néprajzkutató munkássága mellett kiemelkedő volt a cigándi MagyarBúzavirág nevű együttes megalapítása 1933-ban. Egy évvel később a csoport csatlakozott az Országos Magyar Bokréta Szövetséghez. A cigándi Bokrétát, és a háború előtti szervezeteket 1948-ban betiltották, de ezt megelőzően 1947-ben a Keménycsárdás nevet viselő tánccsoport alakult meg. Működése során a táncosok külföldi fellépéseken is részt vettek.

1963-ban Ureczky Csaba megalapította a Zemplén Gyermek és Ifjúsági Tánccsoportot. Az ő munkásságát 1965-től Nagy István folytatta, aki intézményesítette Cigándon a néptánc tanítását gyermekek részére. Munkássága alatt szinte minden kontinensre eljutott a cigándi tánc és a cigándi ének. A hosszú évtizedek alatt sok jó táncos került ki az együttesből. Közülük is kiemelkedik Román Sándor neve, aki táncosként szinte minden hivatásos néptáncegyüttesnek tagja volt, az ország legnevesebb mestereinek keze alatt dolgozott, majd egy amerikai tanulmányútról visszatérve 1999-ben megalapította az ExperiDance Tánctársulatot, mely a magyar autentikus néptáncot ötvözi a 20. századi táncstílusokkal.2007. őszén, táncos múlttal rendelkező cigándi fiatalokból alakult meg a Sarkantyús Néptáncegyüttes, Lőrincz László vezetésével. Az együttes a Martin György Néptáncszövetség által, Nyíregyházán megrendezésre került Néptáncosok Területi Bemutató Színpada 2019. évi fesztiválján, elnyerte a Nívódíjas Együttes szakmai minősítést.”[1]

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ismerd meg...2. rész- Sárospatak

            De ha esetleg másfajta szórakozásra vágynánk, akkor még mindig megnézhetjük a Csárdás citerazenekar és asszonykórus repertoárját, melyek főként cigándi és bodrogközi dalokból állnak.

            Focirajongók, figyelem! Cigánd itt is rakétaként tör előre! Ha kedveljük a focit és igazi meccset akarunk nézni, érdemes egy Darazsak meccsre jegyet venni. Jelenleg NB III szinten van a csapat, de az igazi fociszeretettel megáldott játékosokat látva, garantált az előrehaladás. Nem mintha az NB III nem lenne szép eredmény. De legjobb lesz, ha az egyik ott ülő igazi focirajongót kérdezzük meg. Cigándon nem igazán találkozhatunk bunkó emberekkel, szóval kellemes csevejre számíthatunk, ha szóba elegyedünk velük.

            Ha a jó kis meccs inspirált minket, hogy márpedig kockahas és izmos vádli kell, de azonnal, akkor mindössze annyi a dolgunk, hogy igénybe vesszük a Szabadidőközpontot és addig edzünk, ameddig bírunk. Annyi béles után nem is árt! Amennyiben a szabadtéri edzések hívei vagyunk, akkor meg a kondipark sincs messze, az utca túloldalán, a szakrendelők mellett. Viszont én úgy tudom, hogy a séta is egészséges, így a Tisza partjára is lesétálhatunk, ahol mondjuk bográcsozhatunk, vagy szalonnát is süthetünk, az erre kijelölt helyeken természetesen! Sokan mártóznak meg a Tisza vizében, mert végül is relatíve tiszta. Mindenesetre a part és a folyó látványa káprázatos, és vétek lenne nem megnézni és elmerengeni, elmerülni a szépségében!

EZ IS ÉRDEKELHET:  A Kárpát-medence Everestje – A Magas-Tátra

A visszafelé vezető úton pedig feltétlenül ugorjunk be a Múzeumportába, ahol mindent megtudhatunk a cigándi hagyományokról, népművészetek különböző formáiról. Tényleg gyönyörű és átitatja az a fajta szeretet és vendégszeretet, melyet az ember akkor érez, amikor hazatér. Mert itt tényleg otthon érzi magát az ember. Mert itt mindig otthon vagyunk. Akárhonnan is jöttünk, akárhová is megyünk.

Életem szerel- akarom mondani apróbéles
Cigándi Falumúzeum (A Múzeumportán belül található ez az épület)
Cigánd Tisza part

[1] https://hu.wikipedia.org/wiki/Cig%C3%A1nd

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.