Azt, hogy mi számít furcsának, bizarrnak, nagyban meghatározza a kultúra, amelyben élünk, és a szokások, amelyek az évek alatt a mindennapjaink természetes részévé váltak. Magyarországon például kevesen isszák tejjel a teát, még kevesebben horgásznak szigonnyal, és nehéz olyan embert találni, aki a holmiját a feje tetején cipeli – pedig más környezetben ezek a tevékenységek teljesen természetesek.
Ugyanígy van ez az ételekkel is.
1. Mexico
A hangyák, habár apró állatok, sok bosszúságot tudnak okozni az embernek. A legtöbben, ha egy hangyabolyba botlanak, vagy esetleg a lakásukat támadják meg a kis rovarok, akkor bosszúságot, undort éreznek. Esetleg közömbösen kikerülik a fészket, vagy takarítani kezdenek.
Viszont vannak olyanok is, akiknek a látványra összefut a nyál a szájukban – Mexicóban legalábbis biztosan. Itt az ínyencek előszeretettel fogyasztják az escamole nevű ételt, amely nem más, mint vajon megsütött óriáshangya-tojások.

2. Franciaország
Franciaország a divat, a művészetek, a kifinomult ízlés fellegvára… Nem igazán illik bele ebbe a képbe az étlapokon szereplő töltött éti csiga – bár ez is csak nézőpont kérdése.
A nyálkás csúszómászókat erősen fűszeres töltelékkel szokták megbolondítani. A „finomságot” stílusosan, a csigaházakkal együtt tálalják az éttermekben. A csavaros héjba beleteszik a tölteléket és a főtt csigahúst, és így helyezik a vendég elé az asztalra.
Hogy ez nagyon előkelő vagy szörnyen undorító? Azt mindenki döntse el saját ízlése szerint…

3. Feröer-szigetek
Ez a név magyarul „Juh-szigeteket” jelent. Nem véletlen ez az elnevezés, rengeteg birka található ezen a területen.
A birkahús a Feröer-szigeteki lakosok étrendjének egyik főszereplője. Ebben eddig nincs is semmiféle furcsaság, hiszen a világ szinte minden táján kisebb-nagyobb lelkesedéssel, de fogyasztják a birkahúst.
Viszont légy óvatos, ha az atlanti-óceáni szigeteken vendégeskedsz! Itt ugyanis a vendég kiváltsága, hogy a vacsora során falatozzon a sült birka szeméből. A vendéglátók jó szívvel ajánlják fel ezt az ínyenc falatot a meghívottnak, amelyet persze udvariatlanság visszautasítani.
4. Ausztrália
Európában nincs nagy hagyománya az ízeltlábúak étlapokon való szerepeltetésének. Sokak szerint nincs ez így rendjén, nemrég még az ENSZ külön szorgalmazta ennek a tradíciónak a megváltoztatását. Hiszen a rovarok és a bogarak rengeteg fajtája teljesértékű tápanyagforrásnak, ízletes csemegének számít. Ráadásul milyen előnyös lenne ilyen módon is pusztítani a kártevőket!
A különböző rovarok és bogarak fogyasztása több kontinensen is elég elterjedt, a továbbiakban viszont csak az ausztrál konyháról lesz szó, ezen is belül pedig a tücskökről. A déli földrészen ezek a szorgos, hegedülő jószágok nemcsak a mezőkön, de a konyhaasztalokon és az élelmiszerboltok polcain is megtalálhatók. Arrafelé úgy ropogtatják a zöldfűszeres sült tücsköket, mint mifelénk a chipset, de az arra járó turista megkóstolhatja cukros ízesítésben is őket. Ausztráliában szokás még ezeket a rovarokat ledarálva a liszthez keverni egyes ételek elkészítésekor.

+1. Magyarország
Nekünk talán megszokott (vagy mi magunk is visszataszítónak tartjuk), de próbáljunk meg egy külső szemlélő nézőpontjából belegondolni, mi minden kerül az asztalra Magyarországon egy disznóvágás során!
A hurka például nem más, mint bélbe töltött, darát belsőségek. Arról nem is beszélve, hogy egyesek jóízűen megeszik még a vért is, pirított hagymán megsütve.
Nem kell tehát messzire mennünk, ha bizarr ételek nyomát keressük…

Te melyiket mernéd kipróbálni a fentiek közül? Esetleg kóstoltad már valamelyiket korábban?
A világ szép és különleges. Írásaimmal szeretnék minél többet felfedezni ebből a szépségből és sokszínűségből.
Fontos számomra a csend, a nyugodt környezet, valamint a természet közelsége. Nagyon szeretek olvasni. Úgy gondolom, az olvasás egyszerre tanít és szórakoztat, aki egyszer ráérez az ízére, az nem tudja abbahagyni.
0 hozzászólás