Ízek a világ körül – Bizarr ételek nyomában

Szerző: | máj 27, 2020 | 0 hozzászólás

Azt, hogy mi számít furcsának, bizarrnak, nagyban meghatározza a kultúra, amelyben élünk, és a szokások, amelyek az évek alatt a mindennapjaink természetes részévé váltak. Magyarországon például kevesen isszák tejjel a teát, még kevesebben horgásznak szigonnyal, és nehéz olyan embert találni, aki a holmiját a feje tetején cipeli – pedig más környezetben ezek a tevékenységek teljesen természetesek.

Ugyanígy van ez az ételekkel is.

1. Mexico

A hangyák, habár apró állatok, sok bosszúságot tudnak okozni az embernek. A legtöbben, ha egy hangyabolyba botlanak, vagy esetleg a lakásukat támadják meg a kis rovarok, akkor bosszúságot, undort éreznek. Esetleg közömbösen kikerülik a fészket, vagy takarítani kezdenek.

Viszont vannak olyanok is, akiknek a látványra összefut a nyál a szájukban – Mexicóban legalábbis biztosan. Itt az ínyencek előszeretettel fogyasztják az escamole nevű ételt, amely nem más, mint vajon megsütött óriáshangya-tojások.

wallpapercave.com

2. Franciaország

Franciaország a divat, a művészetek, a kifinomult ízlés fellegvára… Nem igazán illik bele ebbe a képbe az étlapokon szereplő töltött éti csiga – bár ez is csak nézőpont kérdése.

A nyálkás csúszómászókat erősen fűszeres töltelékkel szokták megbolondítani. A „finomságot” stílusosan, a csigaházakkal együtt tálalják az éttermekben. A csavaros héjba beleteszik a tölteléket és a főtt csigahúst, és így helyezik a vendég elé az asztalra.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A fény ura

Hogy ez nagyon előkelő vagy szörnyen undorító? Azt mindenki döntse el saját ízlése szerint…

daniyal ghanavati fotója a Pexels oldaláról

3. Feröer-szigetek

Ez a név magyarul „Juh-szigeteket” jelent. Nem véletlen ez az elnevezés, rengeteg birka található ezen a területen.

A birkahús a Feröer-szigeteki lakosok étrendjének egyik főszereplője. Ebben eddig nincs is semmiféle furcsaság, hiszen a világ szinte minden táján kisebb-nagyobb lelkesedéssel, de fogyasztják a birkahúst.

Viszont légy óvatos, ha az atlanti-óceáni szigeteken vendégeskedsz! Itt ugyanis a vendég kiváltsága, hogy a vacsora során falatozzon a sült birka szeméből. A vendéglátók jó szívvel ajánlják fel ezt az ínyenc falatot a meghívottnak, amelyet persze udvariatlanság visszautasítani.

4. Ausztrália

Európában nincs nagy hagyománya az ízeltlábúak étlapokon való szerepeltetésének. Sokak szerint nincs ez így rendjén, nemrég még az ENSZ külön szorgalmazta ennek a tradíciónak a megváltoztatását. Hiszen a rovarok és a bogarak rengeteg fajtája teljesértékű tápanyagforrásnak, ízletes csemegének számít. Ráadásul milyen előnyös lenne ilyen módon is pusztítani a kártevőket!

A különböző rovarok és bogarak fogyasztása több kontinensen is elég elterjedt, a továbbiakban viszont csak az ausztrál konyháról lesz szó, ezen is belül pedig a tücskökről. A déli földrészen ezek a szorgos, hegedülő jószágok nemcsak a mezőkön, de a konyhaasztalokon és az élelmiszerboltok polcain is megtalálhatók. Arrafelé úgy ropogtatják a zöldfűszeres sült tücsköket, mint mifelénk a chipset, de az arra járó turista megkóstolhatja cukros ízesítésben is őket. Ausztráliában szokás még ezeket a rovarokat ledarálva a liszthez keverni egyes ételek elkészítésekor.

Silas Jaeger fotója a Pexels oldaláról

+1. Magyarország

Nekünk talán megszokott (vagy mi magunk is visszataszítónak tartjuk), de próbáljunk meg egy külső szemlélő nézőpontjából belegondolni, mi minden kerül az asztalra Magyarországon egy disznóvágás során!

EZ IS ÉRDEKELHET:  New York City - 5 érdekesség, amelyről eddig nem tudtál

A hurka például nem más, mint bélbe töltött, darát belsőségek. Arról nem is beszélve, hogy egyesek jóízűen megeszik még a vért is, pirított hagymán megsütve.

Nem kell tehát messzire mennünk, ha bizarr ételek nyomát keressük…

Buenosia Carol fotója a Pexels oldaláról

Te melyiket mernéd kipróbálni a fentiek közül? Esetleg kóstoltad már valamelyiket korábban?

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.