Izgulsz?

Szerző: | aug 5, 2020 | 0 hozzászólás

            Az életünkben folyamatosan történnek változások, legyen ez olyan apró, mint az, hogy emberek előtt kell prezentálnunk, vagy legyen ez olyan hatalmas, hogy egy új életet kezdünk. Akárhogy is, többnyire izgulunk, ami egy meglehetősen negatív érzelem. Ilyenkor a szívünk hevesebben dobog, az agyunkat elönti a kreált félelem, s izzadni kezdünk. Gyakran hibázunk a prezentációnk vagy épp a munkánk során. Akár a legalapvetőbb hibákat is elkövetjük, pl. nem találjuk a helyes szavakat, vagy épp nagyon gáz viccel próbáljuk oldani a hangulatot. A lényeg, totál kínos helyzetbe keverjük magunkat.

            Ezen cikkben pár olvasó történetét mesélem el, akik az izgulás miatt kerültek még kínosabb helyzetbe. Zsófi történetével kezdem, aki épp egy elszúrt prezentáció miatt került igazán kínos helyzetbe. Anyanyelvi szinten beszélem az angolt, de tényleg. Voltam Amerikában, Angliában, és mindenhol tökéletesen beszéltem és értettem is mindent. Azonban amikor angolórám volt, lefagytam. Egy prezentációt kellett tartanom az utazásomról, s egész egyszerűen nem jött ki hang a torkomon. Nagyon megijedtem. Mindenki engem figyelt. A tanár, a diákok… nagyon kínos volt. Legszívesebben kirohantam volna a teremből. Csak álltam ott, s próbáltam szavakat formálni, de csak hebegtem-habogtam. Rémes volt az egész helyzet. Egyest kaptam…

            De persze a férfiak sem maradnak ki a jóból. Zsófi a munkáját és az álmait kockáztatja az izgulás miatt. Ákos pedig élete szerelmét. Már hosszú évek óta tetszik az osztálytársam. Viszont mindig csak messziről nézem őt, ha a közelembe kerül, szégyen, nem szégyen, elpirulok, nem bírok megszólalni. Egyszer mellém ült. Egész órán forgolódtam. Hallottam, hogy megkérdezi egy másik osztálytársunkat, hogy utálom-e. Mégis hogy utálnám? Párszor elhatároztam, hogy megírom neki messengeren, hogy mit érzek, de mindig kitöröltem az üzenetet. Így sosem kapom meg őt.

VectorStock.com

Az izgulás megkeseríti az ember életét, de mégis mit lehetne tenni ellene?

  • Gyakorolj! Egy előadás vagy prezentáció esetében a legcélszerűbb dolog az, ha egy pár olyan embert meghívsz, akikben megbízol. Ezen emberkéket leülteted, aztán előttük megtartod a prezentációt. Megkérdezed, milyen voltál, és csak őszinte választ fogadsz el! Ők elmondják, min kell javítanod. Aztán újból megtartod a prezit, de figyelsz, hogy ne kövesd el ugyanazokat a hibákat.
  • Légy bátor! Mégis mi a legrosszabb eset, ami megtörténhet akkor, ha elmondod valakinek, hogy mit érzel? Legfeljebb nem viszonozza. Ebbe még nem halt bele senki. Viszont a „mi lett volna,ha…?” gondolat ott fog motoszkálni a fejedben egy jó ideig. Nem valami kellemes, ha engem kérdeztek. Természetesen egy szerelmi vallomásra sem árt felkészülni, de a legjobb, ha önmagad adod.
  • Tudatosan kerülj új helyzetekbe! Nyilván észszerű keretek között. Azért ne menj bungee-jumpingolni, mert így akarod leküzdeni az izgulást, de egy kis létszámú felolvasókörre nyugodtan elmehetsz. Aztán szokasd magad fokozatosan új helyzetekhez! Próbálj ki valamit, amit élvezel! Merj élni!
  • Olvass! Igazán megnyugtató, amikor az ember épp egy regényhősről olvas, aki közel sem tökéletes. Mivel az emberi természet része az izgulás, így a regényhősök is rendelkeznek vele.
EZ IS ÉRDEKELHET:  Hogyan illeszkedjek be az új munkahelyemen?

Az izgulás egy természetes reakció az új dolgok felé. Kellemetlen, de nem legyőzhetetlen. Ha próbálgatod magad, ha feszegeted a határaid, egy nap talán neked is sikerül legyőzni. Addig is, kitartást! Nyugalom. Engedd el a negatív gondolatokat és nézz előre! Az élet szép.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.