Kikészít a munkahelyi stressz!!

Szerző: | júl 7, 2020 | 0 hozzászólás

Az élet számos területén átélhetünk stresszhelyzeteket, ezek közül az egyik, és talán a legtöbbször emlegetett a munkahely. A munkavégzés során számos olyan nehézséggel szembesülhetünk, amelyek hosszú távon nagy eséllyel megtépázhatják az idegrendszerünket.

Fontos tudatosítani ezeket a problémákat, hiszen ez az első lépés, ha a változás, változtatás útjára szeretnénk lépni. Nézzük hát meg, melyek azok a főbb tényezők, amelyek megkeseríthetik a mindennapi munkavégzést:

A munka jellege

Nem mindegy, milyen készségeket és képességeket kíván meg a dolgozótól egy adott feladat.

Vegyük például egy erősen introvertált személyiségű srác esetét, aki valamilyen úton-módon színészként a színpadon köt ki. Meglehet, hogy vonzódik a művészetekhez, az előadói pályára lépés mégsem a megfelelő módja annak, hogy kiteljesítse művészi képességeit. Nagy eséllyel fog a jövőben szorongással küzdeni, talán egy idő után úgy gondolja majd, ő nem elég tehetséges ahhoz, hogy a művészetek világában nagyot alkosson. Pedig lehet, hogy íróként vagy zeneszerzőként kiemelkedő személyiség lenne.

Ugyanígy egy ambíciózus nő, akinek életeleme a pörgés, nagy stresszt élhet meg egy nyolctól négyig tartó beosztásban, ahol más dolga sincs, mint kávét főzni, és egyéb apró-cseprő dolgokat elintézni.

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldalról

Időbeosztás és kontroll

Nem mindenki számára ideális a nyolctól négyig tartó munkaidő. Vannak olyanok például, akik kreativitás és problémamegoldás terén a délelőtti órákban sokkal kevésbé produktívak, mint az esti órákban.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Olyan fura vagy! Az autizmus

Az is nagyban befolyásolja a munkával kapcsolatos stressz mértékét, hogy a dolgozó milyen szinten tarthatja kezében az irányítást a saját feladata elvégzése során. Ő hozza a döntéseket, vagy mindig mások véleménye és meglátása szerint kell cselekednie? A határidőig megmaradt munkaidővel szabadon rendelkezik, tehát ő ossza be az idejét úgy, ahogy szerinte a leghatékonyabb, vagy szigorú előírások irányítják minden lépését?

A kontroll teljes elvesztésének érzése alakulhat ki akkor is, ha végeláthatatlan (ráadásul akár fizetetlen) túlórázásra kényszerül egy munkavállaló, vagy ha azt érzi, nem bízhat a munkatársaiban, a feletteseiben.

Andrea Piacquadio fotója a Pexels oldaláról

Munkatársak

Kollégák, főnökök, beosztottak… Kevés az olyan munkahely, ahol az emberi kapcsolatok gépezetébe ne hullna néha egy porszem, egyszer-kétszer esteleg egy jó nagy szikladarab is.

Hatalmas nyomást jelent az, ha egy dolgozó állandó jelleggel retteg a főnökétől, ha a kollégák pletykái ízléstelen és rágalmazó szintre emelkednek, vagy ha minden jószándékú próbálkozás ellenére egyszerűen képtelenség szót érteni a beosztottakkal.

Fizetés

Azt mondják, az a legjobb, ha nem csak a munkánkért remélt pénz miatt dolgozunk. A legideálisabb helyzetben persze az ember a hobbijából él meg, azzal keresi a kenyerét, amit egyébként is szívesen megtenne nap mint nap.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Így csökkentsd a stresszt

A körülmények viszont sajnos nem mindig ilyen eszményiek, pénzre pedig igenis szükség van. Ha az egyszeri dolgozó nem is vágyik nagy fényűzésre, akkor is fizetnie kell a számlákat, szüksége van gyógyszerekre, ételre, italra, ruhára, cipőre. Állandó keserűséget és belső feszültséget kelthet benne annak a tudata, hogy hiába dolgozik keményen és lelkiismeretesen, úgysem kap megfelelő pénzbeli térítést a munkájáért.

Karolina Grabowska fotója a Pexels oldaláról

Ha szinte mindennapos stresszt élsz át a munkahelyeden, érdemes tisztázni, pontosan mi is okozza ezt a feszültséget, ezután pedig megkeresni a lehetőségeket a helyzet javítására. Előfordul, hogy egy szemléletváltás, egy-két őszinte beszélgetés a munkatársakkal, a kommunikáció megváltoztatása megoldja a problémákat, de az is lehet, hogy a testi-lelki egészség megőrzése érdekében érdemesebb új munkahely után nézni…

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.