Laguna Colorada – a vörös tó

Szerző: | júl 30, 2020 | 0 hozzászólás

A Laguna Colorada Dél-Amerika egyik különleges tava Bolívia déli határának közelében. Hogy miért olyan különleges? Azoknak, akik nem beszélnek spanyolul, beszédesebb a tó magyar neve: Vörös-tó. A vize ugyanis tényleg a piros szín különböző árnyalataiban játszik.

Vajon mitől lett vörös ez a tó? Valamilyen vegyszerrel szennyezik a közeli gyárak? Vagy egy elborult elméjű vállalkozó színezékeket öntött bele, hogy ezzel csalogassa oda a turistákat? Egyik sem!

wallpapercave.com

Első ránézésre hihetetlennek tűnik, de a Laguna Colorada egy teljesen természetes képződmény. Nem a vize vörös, hanem a benne élő algafajta, a Dunaliella salina. Ezek az algák úgy elszaporodtak, hogy mára hatalmas területen ellepik a tó fenekét.

Annak ellenére, hogy egy hatalmas, több négyzetkilométeren elterülő állóvízről van szó, a tó nagyon sekély, a víz átlagos mélysége még a fél métert sem éri el, a tó legmélyebb pontja körülbelül másfél méter mélyen helyezkedik el. A vékony vízréteg, valamint a víz magas só- és ásványianyag-tartalma az oka annak, hogy a vörös algák színe ilyen szépen látható a felszínen is.

Nemcsak a víz mélységétől és összetételétől függ a tó színe, a fényviszonyok is nagyban meghatározzák. A vízfelszín sokféle árnyalatot felvehet aszerint, hogy éppen hétágra süt a nap, vagy felhős az ég, hogy déli tizenkettő van, vagy már alkonyodik: lehet piros, narancssárga, de akár erősen rózsaszín is.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Magyarország vízi édenkertje: a Tisza-tó
wallpapercave.com

A tó jellegzetes arculatához hozzátartozik az a megszámlálhatatlanul sok flamingó, amelyek nagy csapatokba verődve hűsölnek és kutatnak élelem után a partokon. A világ hat flamingófajtájából három megtalálható itt, a Laguna Colorada környékén. Ezeknek a madaraknak, bár rózsaszínűnek látszanak, valójában fehér a tollazata, csak a vörös vízfelszín visszatükröződése és a rájuk ragadt vörös algák festik őket rózsaszínűre.

A Laguna Colorada különleges, mégsem teljesen egyedi. A világon sok más helyen is fellelhetők vörös tavak, ilyenek például a szenegáli Lac Rose vagy a Salina de Torrevieja Spanyolországban, és Ausztráliában található a legtöbb valószerűtlenül rózsaszínű tó, köztük a leghíresebb a Lake Hillier.

wallpapercave.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.