Magyarország vízi édenkertje: a Tisza-tó

Szerző: | jún 18, 2020 | 0 hozzászólás

Egyre népszerűbb a Tisza-tó, amely a második legnagyobb területű állóvíz az országban. Mai állapotát tekintve hihetetlennek tűnik, de ez a tó nem természetes képződmény, hanem emberi beavatkozás, munka eredménye. Kiskörei víztározóként is szoktak rá hivatkozni, hiszen a tó születése a Kiskörei Erőmű építésének köszönhető. Ahogy teltek az évek, a természet fokozatosan birtokba vette a mesterséges víztározót: mára ezerféle növény-, madár- és halfaj található meg a tó környékén.

Közkedvelt hely a pihenni vágyók között, mivel sokkal nyugodtabb, csendesebb a vízpart, mint a nemzetközi szinten is népszerű, hatalmas tömegeket vonzó Balatonnál. Persze itt sem lesz unalmas a nyaralás, rengeteg érdekes helyszín, program és lehetőség közül lehet válogatni.

Zsolt Tóth képe a Pixabay -en

Maradj mozgásban a nyaralás alatt is!

Akik úgy gondolják, hogy aktív pihenéssel lehet a legjobban feltöltődni, azok számára tökéletes választás a Tisza-tó!

Két keréken

A környék valódi kerékpáros paradicsom. A gát mentén körbe lehet biciklizni az egész tavat – gyönyörködni a tájban és erősíteni az izmokat. Nem is muszáj otthonról a nyaralóig cipelni a saját biciklinket, helyben is lehet kölcsönözni, például Abádszalókon vagy a jellegzetes külsejű Tisza-tavi Kerékpáros Centrumban.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Szahara - élet a perzselő sivatagban

Evezővel

Dimitris Vetsikas képe a Pixabay -en

Nemcsak a lábakat, hanem a karizmokat is lehet edzeni a tavon. A kenuzást azok is kipróbálhatják, akiknek az evezés terén nincs tapasztalatuk, de egy kis kajakozást vagy csónakázást is fel lehet venni a programtervünkbe! A bátrabbak nemcsak a tavon szelhetik a vizet, hanem akár a Tiszáig is kimerészkedhetnek. Szinte mindegyik szabadstrandon lehet kajakot, kenut és csónakot bérelni, így akinek nincs sajátja, annak sem kell lemondania az evezésről. (Vízibiciklit is lehet kölcsönözni, bár az nem feltétlenül nevezhető sporteszköznek.)

Kúszva-mászva

Rengeteg élménnyel és lehetőséggel várja a nyaralókat a tiszafüredi Kalandsziget és a sarudi Élményfalu. A kalandparkokban mindenki próbára teheti magát, kiderítheti, mennyire ügyes és bátor valójában. Ki-ki kedvére választhat könnyebb és nehezebb, fák ágain vezető vagy a víz felszínén úszó pályák között.

Sokszínű természet

A Tisza-tavi Ökocentrum

2012-ben nyílt meg a gyönyörűen kiépített Tisza-tavi Ökocentrum Poroszlón, amely látványos helyszínekkel és eszközökkel mutatja be a Tisza-tó élővilágát. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt érdemes meglátogatni ezt a madarat formázó látványközpontot. Az épület mellett egy mini állatparkot járhatnak körbe az érdeklődők, ahol közelről is meg lehet nézni sokféle vad- és háziállatot, például őzeket, teknősöket, kecskéket, juhokat, a környékre jellemző kisebb-nagyobb madarakat. Főként kisgyerekek számára jelenthet nagy élményt az itt található állatsimogató.

Richárd B. képe a Pixabay -en

Az óriásakvárium

Az ökocentrum egyik fő látványossága az óriásakvárium, amelyet egy nagy üvegalagúton végighaladva lehet megtekinteni. Ebben az akváriumban él többek között az ökocentrum plakátjain megjelenő bajszos hal, az óriási viza. Az épületben az óriásakvárium halain kívül találkozhatunk egy aranyos kis vidracsaláddal és az éjszaki erdő állataival is, valamint egy 3D mozi és rengeteg interaktív játék várja az ide látogató gyerekeket és játékos kedvű felnőtteket.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ismerd meg...2. rész- Sárospatak

Túrák a természetben

A sokszínű természetet nemcsak kiállításokon keresztül, de saját valójában is élvezhetik a kirándulók. Izgalmas tanösvényeken és csónaktúrákon akár idegenvezető kíséretével is be lehet járni a környéket. Hatalmas élmény a vízimadarak és a tavirózsák mellett csónakázni.

8800akalman970 képe a Pixabay -en

Tiszavirág ünnep

Érdemes nyáron Tiszafüredre látogatni, itt ugyanis minden évben megrendezik a Tiszavirág ünnepet. Ez az ünnep érdekes módon nem egy szép virágról, hanem egy szárnyas rovarról kapta a nevét: a tiszavirág elnevezés elég megtévesztő, valójában nem egy növényt, hanem egy különleges rovart jelöl.

A tiszavirágok, más néven kérészek életük nagy részét a víz alatt töltik, lárva állapotban, csak nyáron hagynak fel vízi létformájukkal, ilyenkor változnak át repülőképes rovarrá. A vízfelszín felett töltött életük viszont hihetetlenül rövid, mindössze pár óra! Ebben a néhány órában párt keresnek, násztáncot járnak, szaporodnak, tehát elég intenzív életet élnek. Tömeges rajzásukat nevezik „virágzásnak”, csoportos repkedésük elképesztő látványt nyújt! Sokszor annyian vannak, hogy teljesen belepik a tó felszínét.

Az ünnep alkalmával a természeti látványosságon kívül kézműves programokkal, mindenféle finomsággal és előadásokkal várják a látogatókat.

Erik Karits képe a Pixabay -en

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.