Merj hibázni, merj élni!

Szerző: | aug 18, 2020 | 0 hozzászólás

Senki sem tökéletes – ez egy hatalmas közhely, de attól még igaz. Akármilyen módon, akármilyen keményen is próbálkozunk, mindannyian követünk el hibákat. Néha talán szándékosan is elrontunk ezt-azt, de legtöbbször akaratunk ellenére alakulnak rosszul a dolgok.

Mindannyiunkban közös tehát az, hogy olykor hibázunk. Van egy szempont viszont, amely megkülönbözteti, két csoportra osztja az embereket ezen a téren, mégpedig az, hogy ki hogyan kezeli a saját hibáit, gyengeségeit.

Steve Buissinne képe a Pixabay -en.

A legtöbben hajlamosak megszállottan kerülni a legkisebb ballépéseket is, ha pedig mégis megbotlanak (márpedig biztos, hogy ez néhanapján megesik), akkor napokig emésztik magukat miatta. Akár a legkisebb botlás miatt is.

Ott van például az a kedves kolléga, aki százegyszerre is bocsánatot kér egy munkahelyi apró incidens miatt. Pedig a hibát már régen kijavították, és a munkatársakat kezdi jobban zavarni ez a folyamatos bocsánatkérés, mint az, hogy egy baki miatt kicsit többet kellett dolgozniuk.

Ott a diák, aki kétségbeesetten veszi kezébe a kijavított tesztet, amelyen ötven pontból „csak” negyvenkilencet ért el. Keresi azt az egy hibát, aztán ha megtalálta, fennhangon kezdi ecsetelni, mekkorát csalódott magában.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Így kell "csajozni"!

Vagy ott a barát, aki tele van jó ötletekkel és kreativitással, de nem mer lépni, nem mer belevágni a tervei megvalósításába, mert attól fél, hogy majd elront valamit. Így inkább meg sem próbálja, bele se kezd…

Nekik vajon megéri emészteni magukat? Megéri feladni az álmaikat azért, mert félnek hibázni?

Artem Beliaikin fotója a Pexels oldaláról

Nem éri meg! Legyen szó tanulásról, munkáról vagy a magánéletünkről, egyszerűen lehetetlen mindig, mindenhol, minden helyzetben száz százalékon teljesíteni. Azért, mert nem gépek, nem robotok, hanem emberek vagyunk.

Talán furcsán hangzik, de a hiba a barátunk! A barátunk, mivel lehetőséget ad a fejlődésre. Persze egy komolyabb baklövést nem kellemes és nem egyszerű feldolgozni, de sokszor éppen egy nagy melléfogásra van szükség az életben ahhoz, hogy észhez térjünk, és a helyes úton, jó irányban haladjunk tovább.

Legjobb tudásod szerint tegyél meg mindent, hogy elkerüld a botlásokat, amelyekkel másoknak vagy saját magadnak árthatnál! De ha már megtörtént a baj, ne emészd magad miatta feleslegesen! Azt az időt és energiát, amelyet önmarcangolással töltenél, használd inkább arra, hogy helyrehozd, amit elrontottál! Tanulj belőle, használd fel ezt a tapasztalatot is a fejlődés útján!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Így spórolj a hétvégi bevásárlásokkor!

Ne feledd: a hiba a barátod, tanulj belőle!

eko pramono képe a Pixabay -en.

A kiemelt kép forrása: Hassan OUAJBIR fotója a Pexels oldaláról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.