Ne hagyd magad!

Szerző: | aug 24, 2020 | 0 hozzászólás

Hogyan is kezdődhet egy adott konfliktus? Nem kell különösebb ok. Elég, ha XY-nak nem vagy szimpatikus, s ha ezen emberke olyan beállítottságú, akkor beléd fog kötni. Nem számít, mennyi idős vagy, nem számít a nemed, sem a foglalkozásod. Vannak olyan seggfej emberek, akiket a veszekedés, s a nem túl kulturált vita éltet. Ekkor három választásod van:

  1. vagy nyelsz egy nagyot, mert te meg ilyen típus vagy, vagy épp nem vagy olyan helyzetben, hogy bármit tegyél
  2. szimplán otthagyod az adott embert vagy a helyet, ahol ilyet tapasztalsz
  3. kiállsz magadért

Az első két megoldást nem kell megmagyaráznom. Viszont a harmadik megoldásra érdemes szentelni pár percet. Ugyanis létezik kulturált vita, ahol nem Mónika-showból válogatott cifra szókészlettel küldünk el embereket melegebb éghajlatra, hanem ügyesen elmagyarázzuk nekik, hogy miért ne piszkáljanak. Ez így nagyon áltsulisan hangzik, mert ugye anyukánk magyarázta el nekünk, hogy nem kell mindenkit szétverni, elég ha szavakkal véded meg magad.

Légy intellektuális!

Ugyan ki ne találkozott volna egy buli közben/után civilizált embertársainkkal, akik vagy nyomulnak, vagy belénk kötnek. Nos, ilyenkor előveszem a tarsolyomból a… nem a pisztolyom és nem a késem, hanem az eszem! Ha ügyesen használom, abból baj nem lehet. Ha a mondandóm felét nem értik, akkor máris kevésbé vagyok érdekes a számukra. Ilyenkor legyintenek egyet, vagy ütődötten bámulnak. A lényeg: nyertem. Méghozzá az eszem segítségével.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Így spórolj a hétvégi bevásárlásokkor!

Légy bátor!

Akármilyen pacifista is vagy, néha igenis ki kell állnod magadért. Főleg, ha igazad van. De ha esetleg nincs is igazad, akkor is megér egy próbát. Sokkal jobban elismernek, ha nem nyusziként, rémült szemekkel meredsz egy vitahelyzetben, hanem a sarkadra állsz, és elmondod a véleményed. Igenis küldd vissza az ételt, ha nem azt kaptad, amit rendeltél! Mondd meg a szemét osztálytársadnak, hogy ne lopkodja a tollaidat!

Azért ne ess túlzásba!

A kulturált vitánál nincs is szebb dolog, de itt ki kell emelnem a „kulturált” szót. Hiszen szitkozódni, káromkodni, csúnyán beszélni és drámázni akárki tud. De kevesen tudnak intellektuális fölénybe emelkedve, bátran vitázni, miközben kinyilvánítják a véleményüket. Idióta drámázó, kötekedő ember akárki tud lenni, te ne legyél egy közülük!

Tudd, mikor kell a másik két módszert alkalmazni!

Én személy szerint nem vagyok az a „mindent lenyelek” típusú ember, viszont muszáj egy rövid ideig tűrni bizonyos helyzetekben. Azért mégsem mondhatja az ember az osztályfőnökének, hogy milyen kellemes lenne végignézni, ahogy bájosan kirepül az ablakon. Az iskolaváltás nem opció. Így az ember tűr. Néha pedig egész egyszerűen kár energiát ölni bizonyos helyzetekbe. Nem éri meg! Ezen esetekben csak hagyjuk ott a szituációt, emberkét.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Merj hibázni, merj élni!

Ismerd a vitapartnered!

Tudd, kivel vitatkozol! Ha intelligens vitapartnered van, akkor élvezetes igazán a vita. Ismétlem: vita. Nem veszekedés. A vita véleménycsere, érvelés. A veszekedés pedig az az alpári módon való káromkodás, drámázás, szóval amikor az ember nem épp emberi módon viselkedik. A veszekedésbe bele se menj! Ilyenkor kell ott hagyni az emberkét. Hányszor láthattuk, hogy buszállomáson cigit kunyerálva, „embertársaink” már ha nevezhetjük őket így, elkezdenek szitkozódni, mert valaki épp nem cigizik. Ebben a helyzetben nem szabad belebonyolódni egy veszekedésbe. Csak menj arrébb! Ha valaki elkezd drámázni, csak hagyd ott! Ezek az emberek buták. Úgysem értenék.

Gyakorolj!

Igen, a vitát is lehet gyakorolni. Kérd meg egy ismerősödet, hogy készítsen fel bizonyos helyzetekre, s így nem érhet váratlan kellemetlenség! Vagy iratkozz be vitakörre! Ezen szakkör keretén belül kiválóan megtanulod megvédeni magad, megtanulsz érvelni, vitázni. Gyakori eset, hogy megfogalmazódott benned egy érv, de amikor előadod, nem hangzik logikusnak. A vitakör arra tanít, hogy ezt hogy kerüld el és legyen a mondandód összetett, értelmes és logikus.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Miért rajongunk a macskákért?

Sok sikert!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.