Ne utálkozz, ne mérgelődj!

Szerző: | aug 10, 2020 | 0 hozzászólás

Vegyük végig a napod: Felkelsz, már megint nem főzött kávét senki sem. Magadnak kell megcsinálni. Miért nem gondolt rád valaki? Elkészülsz, illetve készülnél, de elfogyott a fogkrém, és senki nem vett másikat. Miért? Ennyire nem törődik veled senki? Munkába menet egy rakás idióta hajt ki eléd, vagy előz meg szabálytalanul, veszélybe sodorva téged és a többi közlekedő személyt. Most már nagyon mérges vagy. A főnököd is csesztet, a kollégáid is gonoszak. Hazamész, és még a családod vagy a barátaid is csak rontanak a helyzeten. S ez így megy már elég régóta. Magadban fortyogsz, úgy érzed, minden és mindenki ellened van. Szívesen mennél terápiára, de még a pszichológus sem értene meg. Ő is biztos utál téged. Olyan, mintha az egész világ gonosz lenne. Érezted már így magad?

De vajon beleképzelted magad a másik ember helyzetébe? Vegyük végig a napod, de most más szemszögekből: Felkeltél, ismét később, mint a szüleid/ párod/ lakótársad. Ők már megitták a kávét, s ők is csak rohannak, mint mindenki ebben a világban. A rohanás következtében csak gyors bevásárlásokra van idejük, ezért bizony néha kimaradnak dolgok, mint pl. a fogkrém. Mindenki siet. Azt az „idiótát”, aki szabálytalanul előzött ki, megfenyegette a főnöke, hogy ha még egyszer késik, kirúgja. Ennek az „idiótának” három gyereke, egy rakás hitele és egy felújítandó háza van. A másik ilyen ember pedig épp a nagymamáját viszi az orvoshoz, mert nagyon beteg. Az emberke ideges. Nem tudja, mi lesz. A főnöknek is van főnöke, aki meg őt cseszteti, ő csak rajtad és a többi kollégán vezeti le a feszültséget. A kollégák is megkapják a magukét, amellett nekik is millió gondjuk van a munkán kívül is.

Egy éremnek mindig két oldala van. Ott vagy te, de ott van a többi ember is. Ők is ugyanúgy felkelnek, elindítják a napjukat és mennek, rohannak. Semmire nincs idő, gyakran elromlanak a dolgok, az emberek pedig egymáson vezetik le a feszültséget. Ez így nem jó, igaz? Mit tehetsz, hogy téged ne kebelezzen be az utálkozás?

  • Készülj fel! Hogy megelőzd a váratlan helyzeteket, mindig gondold végig, mégis mi történhet, ami keresztbe húzhatja a számításaidat?
  • Ne várj sokat másoktól! Soha ne legyenek magas elvárásaid az emberek felé, így nem csalódsz bennük.
  • Próbáld meg a másik helyzetébe képzelni magad! Vajon miért siet ennyire az a személy, aki szabálytalanul kielőzött téged? Miért ilyen ideges a kolléga?
  • Tereld el a figyelmed! Ne rágódj túl sokat a téged ért negatívumokon, mert így a düh és az utálat teljesen elemészt. Gondolj inkább megoldandó feladatokra, kihívásokra, vagy idézz fel egy pozitív emléket!
  • Engedd el! Nem kötelező mindenkit szeretni, és ne is fogadj el mindent, amit eléd rak az élet. De ha úgy látod, hogy nem tehetsz semmit bizonyos helyzetekben, akkor csak engedd el. Millió esélyt adtál a párodnak, mégis megcsalt? Engedd el! Ne utáld, ne dühöngj, csak hagyd az egészet a fenébe és lépj tovább!
  • Tudd, hogy te nem alacsonyodhatsz le arra a szintre, hogy időt pazarolsz a jelentéktelen, bosszantó dolgokra! Mert a te időd értékes, és te is egy értékes ember vagy.

Az utálat éveket elvehet az életedből! Te többet érsz annál, hogy foglalkozz olyan emberekkel, szituációkkal, melyek nem érdemlik meg! Felesleges napokat, heteket, hónapokat vagy akár éveket is elpazarolni az utálkozásra. Meg sem kell bocsájtanod, csak el kell engedned azon személyeket, akik nem hoznak semmi pozitívumot az életedbe! Ne foglakozz velük! Nem éri meg. Mit számít az, hogy ötödikben XY lemásolta a dolgozatod, és ő emiatt ötöst kapott, holott ő egy nagyon buta gyerek volt? Mit számít az, hogy megcsalt a párod, pedig mindennél jobban szeretted? Mit számít az, hogy bunkók voltak veled a nővérek a kórházban? Ne utáld őket, mert jobb vagy náluk!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Nincs olyan, hogy lusta ember. Csak?

Sok sértés érhet az életben, mert rengeteg gonosz ember létezik. A te dolgod felülemelkedni mindenen és mindenkin. Csak legyél jó ember, ennyi az egész!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.