New York City – 5 érdekesség, amelyről eddig nem tudtál

Szerző: | máj 10, 2020 | 0 hozzászólás

A város, amely sosem alszik, a Nagy Alma, a Világ Fővárosa – tudtad, hogy New York City-nek több mint tíz beceneve létezik? Nem csoda, hogy ilyen sokféle elnevezéssel is illették már az idők során, mivel a világ egyik leghíresebb, legsokszínűbb metropoliszáról van szó. Egy helyről, amely egyszerre kulturális és pénzügyi központ is, arról nem is beszélve, hogy itt valóra válnak az álmok és végeláthatatlan a lehetőségek tárháza.

1.Emberek, emberek mindenhol…

Hihetetlen adatnak tűnik, de 8 milliónál is több ember él New York City-ben! Csak hogy legyen mihez viszonyítanod: Magyarország népessége 2020 elején körülbelül 9 és fél millió főre volt tehető. Tehát ha a budapesti lakosok kivételével az összes Magyarországon élő embert egy 800 km2 területre költöztetnénk, akkor megkapnánk a Nagy Alma másolatát. Persze felhőkarcolókat is építenünk kellene, ha igazi másolatot szeretnénk, de ez már részletkérdés.

Az Egyesült Államok a bevándorlók országa, és ez a nemzeti sokszínűség leginkább New York City-ben érhető tetten. Érkeztek és még ma is érkeznek ide emberek a világ minden tájáról azért, hogy szerencsét próbáljanak, aztán visszatérjenek a hazájukba, vagy azért, hogy egy életre otthont találjanak. Arról nem is beszélve, hogy a város mindig tele van turistákkal. Egyes kutatások szerint több mint 800 nyelvet beszélnek szerte a metropolisz területén. A legtöbbet használt nyelv természetesen az angol, viszont tízből négy háztartásban napi szinten használnak egy második, vagy akár egy harmadik nyelvet is.

A nagy népsűrűségnek vannak előnyei, de sajnos hátrányai is. Ahol sok ember összegyűlik, ott történnek balesetek, bűntények, támadások, akár egészen furcsák is. Gondoltad volna, hogy New Yorkban tízszer több esetben fordul elő emberharapás, mint cápaharapás az egész világon? Jól hallottad: New Yorkban tízszer akkora az esélye annak, hogy megharapjon egy másik ember, mint hogy a világ bármely másik részén megharapjon egy cápa! Szóval ha úgy döntesz, hogy az Egyesült Államokba utazol, legyél nagyon óvatos!

EZ IS ÉRDEKELHET:  Magyarország vízi édenkertje: a Tisza-tó

2.Money, money, money…

Burst fotója a Pexels oldaláról

Úgy tűnik, hogy New York City közkedvelt helynek számít a milliomosok és a milliárdosok körében, ezt bizonyítja, hogy körülbelül 380 ezer milliomos lakik New York Cityben, valamint hogy százhoz közelít azoknak a milliárdosoknak a száma, akik itt élik mindennapjaikat. Közéjük tartozik például Michael Bloomberg, a város egykori polgármestere, és Jeff Bezos, az amazon.com alapítója is.

Viszont a város alapvetően nem a szupergazdag emberek magas száma miatt tölt be kulcsfontosságú szerepet a pénzügyi világban. A manhattani városrészben található a híres és hírhedt Wall Street, a részvénypiac központja, mely mára nem csupán New York, hanem az egész Amerikai Egyesült Államok gazdasági erejének szimbólumává vált.

Természetesen a részvények is hatalmas vagyont képviselnek, de a Wall Street másféle kincseket is rejt. A Federal Reserve Bank, magyarul a Szövetségi Jegybank épülete alatt, tehát szó szerint a Wall Street mélyén fekszik a világ legnagyobb aranykészlete. Több mint 7000 tonnányi aranyrudat őriznek itt, 25 méter mélyen. Ez a mennyiség a világ összes kibányászott aranyának 5%-át teszi ki és 90 milliárd dollárt, vagyis majdnem 30 000 milliárd forintot ér. Elképzelni is nehéz ekkora összeget!

3.Times Square

Színes plakátok és villogó hirdetések dzsungele, egy éjjel-nappal forgalmas tér – ez a Times Square. Szinte már szimbólummá vált, és nem hiába: a felhőkarcolókkal szegélyezett nyüzsgő utca a New York-i életérzés lényegét ragadja meg. Egy álmokkal és lehetőségekkel teli, hatalmas és titokzatos világot testesít meg – nem véletlen, hogy számos amerikai filmben és sorozatban megjelenik. A Times Square-en sétálva érezheti az ember igazán: New York tényleg egy olyan város, amely sosem alszik.

Nextvoyage fotója a Pexels oldaláról

És azt tudod-e, honnan kapta a nevét? A majdnem kétszáz éves és az egész világon hatalmas olvasótáborral rendelkező New York Times napilapról. Korábban Longacre Square volt ennek a helynek a neve, de amikor a New York Times 1904-ben ide költözött, megkapta a Times Square nevet – ez is mutatja a méltán híres magazin nagyságát és befolyását.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ismerd meg...3. rész- Cigánd

4.Könyvmolyok, figyelem!

Szeretsz olvasni, és a technológia fejlődése ellenére még mindig az oldschool, papírra nyomtatott könyvek varázsolnak el? Talán igazi, papír-illatú könyvespolcod, saját kis gyűjteményed is van?

A New York-i Közkönyvtár is rendelkezik egy „kis” gyűjteménnyel: több mint 50 millió könyv közül válogathatnak az ide látogatók. Természetesen nem egyetlen egy hatalmas létesítmény ad otthont ennek a rengeteg kötetnek, a város több részén is megtalálható a Közkönyvtár egy-egy épülete.

A könyvtárat 1895-ben alapították, tehát az idén lett pontosan 125 éves. A nem mindennapi gyűjtemény megőrzésére és gondozására létrehozott intézmény szimbólumaként az erős és büszke oroszlán alakját választotta, amely megtalálható a könyvtár logójában, valamint kőbe vésett formában a Főkönyvtár előtti lépcsőkön is.

5. A pizza alapelv

Közismert tény, hogy az amerikaiak szeretik a hasukat, (mert ugye ki nem?) ezt igazolja, hogy még egy „közgazdasági alapelvet” is elneveztek az egyik közkedvelt finomságról, a pizzáról.

Engin Akyurt fotója a Pexels oldaláról

A pizzát szinte mindenki szereti, különösen igaz ez a New York-iakra, az Egyesült Államok első pizzériája ugyanis New York City-ben nyílt meg 1895-ben. De ami még ennél is érdekesebb, az az, hogy az 1960-as évektől kezdve, tehát nagyjából 50 évig egy szelet pizza nagyjából ugyanannyiba került mindig, mint egy metrójegy.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ízek a világ körül - Bizarr ételek nyomában

Elsőként Eric M. Bram ügyvédnek tűnt föl ez az összefüggés, amely aztán később a New York Times-ban is megjelent: a pizza átlagára mintha össze lenne kötve a metrójegyek árával. Ha az egyik emelkedett egy kicsit, akkor a másik is, mindig egymáshoz igazodtak. Akkor ez még csak egy városi legendának tűnt, és hamarosan a feledés homályába merült. Később viszont, főleg, mikor már több évtizede elválaszthatatlan párost alkotott a pizzaszelet és a metrójegy, több közgazdászt is elkezdett foglalkoztatni ez a jelenség, mígnem az ezredforduló után nevet is adtak neki: ez lett a „Pizza Principle”, tehát magyarul a „pizza alapelv”.

Az elmúlt tíz-húsz évben többször is megjósolták a pizza alapelv bukását, ennek ellenére a pizzaszelet és a metrójegy továbbra is kitartott egymás mellett. A mai napig nem igazán született logikus magyarázat, amely indokolná ennek a titokzatos és erős kapocsnak a létrejöttét.

Frank Winkler képe a Pixabay -en

Ez az öt érdekesség csak töredéke annak, amit New York színes, örökké mozgásban lévő világáról el lehetne mondani. Talán az ezernyi felfedezésre váró látnivaló miatt írta róla Simone de Beauvoir: „Van valami a New York-i levegőben, amitől az alvás szükségtelenné válik.”

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.