Nincs olyan, hogy lusta ember. Csak?

Szerző: | aug 12, 2020 | 0 hozzászólás

Mert mi az, hogy lusta? Úgy igazán elgondolkodtunk már ezen a kérdésen? ÉN mostanában elég sokat gondolkodom rajta, és igen, jól érzed, azért, mert most egy olyan időszakomban vagyok, amikor bátran mondhatnám magamra, hogy lusta vagyok. Aztán ahogy ezen gondolkodtam, eszembe ötlött, hogy igazából én tényleg az vagyok? Hisz annyi mindent meg tudok csinálni, és meg is csinálok. Amikor ezen gondolkodtam rájöttem, hogy igazából ez a kérdés nagyon helyzetfüggő. Nézzük csak!

Lusta, vagy csak nincs kedve csinálni?

Vagy lehet, hogy ez a kettő ugyanaz? Mert most ha belegondolsz, lényegében akkor mondjuk valakire, hogy lusta, hogy ha nincs kedve valamit megcsinálni. Magyarán ez a kérdés már meg is van válaszolva. De! Itt lesz érdekes. Menjünk egy kicsit mélyebbre: miért van az, hogy valakinek nincs kedve valamit megcsinálni? Mondhatjuk, hogy fáradt, igen, persze ez előfordul munka után este, hogy nincs kedve levinni a kutyát sétálni, vagy már nem akar elmosogatni, mert annyira fáradt. Okay. Ez rendben van.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Gyerekkor a különórák szorításában

Nézzünk inkább egy hétköznapibb példát: ott ülsz az irodában a gép előtt, nézed a monitort, a negyvenkét excel között és 8 chrome tab között nyomogatod az alt+tab-ot, hogy valami történjen a monitoron, miközben az erősebbik kezeddel támasztod a fejed. Megvan a kép? Csodás. Jön valaki, aki megkér, hogy csinálj meg valamit, mert ez fontos a cégnek vagy a részlegnek. Majd Villámgyors reakcióidővel (Villám-Villám, köröket ver rám, megvan a Zootopia?) nézel rá a kollégára, veszel egy nagy levegőt, és megkéred, hogy mondja el újra, mit szeretne, mert csukva volt a szemed, és nem hallottad. Velem is történt már ilyen, onnan tudom, hogy létezik. Itt jön a kérdés, hogy a munkahelyen, ahol dolgozol, ahonnan kapod a fizud, miért vagy ennyire kivételesen deproduktív?

Mi hiányzik a képletből?

Mert valami hiányzik, az biztos, hisz ha nem hiányozna semmi, pörögne minden, mint a buszkerék. Hiányban most nem a koffeinmennyiségre gondolok. Azt lehet pótolni akármikor, csak ki kell menned a kávégépig. Itt valami más lesz a hiányzó láncszem. Azt gondolom, hogy mire ideáig eljutottál a cikk olvasásával, talán már van egy tipped, hogy mi lehet ez a hiányzó alkatrész.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Hideg. Meleg. Sosem langyos. Mi az? Borderline!

Motiváció? Hol vagy?

Pontosan. Nincs meg, hiányzik a motiváció. Egyszerű, nem? Gondolj bele abba a dologba, amihez még akkor is lenne kedved, amikor a legszebb álmodból felkeltenek. Megvan? Na ahhoz miért van kedved? Mert van hozzá kellő mennyiségű motivációd. Vagy rávetted magad, hogy megszeresd (amit nem könnyű, by the way), vagy természetéből fakadóan az a tevékenység képes téged olyan örömmel és megelégedettséggel eltölteni, ami kellő mennyiségű motivációt ad.

Megoldás: Klisé

Találd meg abban a bizonyos dologban azt a pici apró szösszenetet, amely képes benned egy fikarcnyi motivációt is kifacsarni! Nem kell, hogy ujjongj mint egy Fradi-Újpesten, de ezért legyen benned annyi, hogy felelősségteljesen és kellő felkészültséggel tudd elvégezni azt a bizonyos feladatot. Most beszéljünk akármiről! Mindenhez kell valamilyen mennyiségű motiváció, mert csak az képes benned fenntartani a lelkesedést, és az adott tevékenység elvégzéséhez szükséges erőt, csak innen tudod majd könnyedén meríteni.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.