Ha szeretsz sütögetni, egyszerűen kikerülhetetlenül szembetalálkozol majd a kelt tésztával, amely sok-sok csemegének az alapja. Nagyon egyszerű elkészíteni, mégis könnyen el lehet rontani, úgyhogy légy óvatos ezzel az ellentmondásos finomsággal!
Ha azt szeretnéd, hogy puha, omlós legyen a végeredmény, akkor a következő három dologra figyelj oda:
- Az élesztő fusson fel rendesen.
- Jól gyúrd meg a tésztát! Fárasztó feladat, de nem éri meg ellógni.
- Ne hagyd, hogy „megfázzon” a tészta! Tehát miután belekerült az élesztő, ne érje hideg!

Hozzávalók, ha egy kiló lisztből készíted:
- 1 dl étolaj
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg élesztő
- kb. 5 dl tej
- és persze 1 kg liszt
Elkészítése:
1. lépés: Hogy olajozottan működjön a szerkezet…
Egy nagy tálba öntsd bele a lisztet, szórj rá egy csipet sót, majd lódítsd bele az 1 deci olajat is! Az első feladatunk, hogy az olajat jól belemorzsoljuk a lisztbe: az ujjaid és a tenyereid közt dörzsölve oszlasd el az olajcseppeket a lisztszemecskék között! Ez is hozzájárul majd ahhoz, hogy a végén pihe-puha legyen a kelt tésztánk.

2. lépés: Az élesztőgomba
Következő lépésként egy kis fazékban vagy bögrében meglangyosítunk körülbelül 1 deci tejet. Fontos, hogy ne forró, hanem csak langyos legyen! Vedd le a tűzről, gondosan keverj el benne 1 evőkanál cukrot, majd morzsold bele az élesztőt!
Ha mindez belekerült a tejbe, fedd le a fazék vagy a bögre tetejét! Annál jobb, minél légmentesebben le tudod zárni. Kb. 5 perc kell az élesztőnek, hogy felfusson, addig ne is emelgesd a fedőt, hadd dolgozzon alatta a kémia nyugodtan!
5 perc után már bekukkanthatunk a fedő alá. Akkor futott fel jól az élesztő, ha (egyesek szerint gusztustalan) barna púp nőtt a fazékban. Úgy néz ki, mintha egy csúnya gomba kalapja terítené be a lábost. Ha nem ezt látod, fedd vissza, és adj még neki egy kis időt! Ha pontosan így néz ki a fazekad, akkor pedig borítsd a tejes-élesztős katyvaszt a lisztestálba!
3. lépés: Kezdődjön a dagasztás!
Önts még a tálba 3 dl langyos (de nem forró!) tejet, majd kezdd el kézzel jól összedolgozni az alkotóelemeket! Ez egy elég hosszadalmas és fárasztó része a folyamatnak, legalább 10-15, de van, hogy 20 percig is gyurmázni kell a tésztával. De legalább a karizmaink is fejlődnek, két legyet egy csapásra! 😉
Míg gyúrod a tésztát, a maradék langyos tejet és egy kis lisztet tarts kéznél, és óvatosan adagolj belőlük a tálba, ha szükséges! Addig kell dolgozni, amíg a tészta már nem ragad az edény falához, és homogén, lágy egésszé áll össze.
Ne aggódj, ha az elején még kicsit esetlen mozdulatokkal forgatod a tésztát a tálban! Csak gyakorlás kérdése az egész, a huszadik-harmincadik kelt tésztád után már biztosan ráérzel, és szakszerű, nagymamás gyurmázással fogod elkészíteni!

4. lépés: Mindenkinek kell egy kis pihenés!
Légmentesen fedd le a tálat, és tedd félre egy jó meleg helyre pihenni fél-egy órára, hadd keljen meg! Ha gondolod, még egy takaróba is bebugyolálhatod, hogy biztosan ne fázzon meg.
Aztán készülhetnek a sütik, a pizzák, a lángosok!
A kiemelt kép forrása: Skitterphoto fotója a Pexels oldalon
A világ szép és különleges. Írásaimmal szeretnék minél többet felfedezni ebből a szépségből és sokszínűségből.
Fontos számomra a csend, a nyugodt környezet, valamint a természet közelsége. Nagyon szeretek olvasni. Úgy gondolom, az olvasás egyszerre tanít és szórakoztat, aki egyszer ráérez az ízére, az nem tudja abbahagyni.
0 hozzászólás