Pénzből él az ember, feltéve, ha van neki…

Szerző: | jún 11, 2020 | 0 hozzászólás

„Bárcsak felnőtt lehetnék már! A felnőttek azt csinálnak, amit csak akarnak: a boltban megvehetnek bármit, este sokáig fennmaradhatnak, és annyi édességet ehetnek, amennyi csak beléjük fér…” – ábrándozik sok óvodás és kisiskolás.

Aztán eltelik öt-tíz-tizenöt év, és fordul a kocka. „Bárcsak újra gyerek lehetnék! Nem kellene számlákat fizetnem, főznöm, mosnom, takarítanom, nap nap után a főnökömmel hadakoznom…” Ahogy telnek az évek, kiderül, hogy egy felnőtt sem ehet mindig csak tortát ebédre, és nem vásárolhat meg a boltban akármit, amit csak megkíván. Ugyanúgy, mint a reggeltől estig tartó tortazabálásnak, a féktelen pénzköltésnek is következményei vannak. Minél hamarabb jön rá erre a bennünk élő óvodás kiskölyök, annál jobb!

Pixabay képe a Pexels oldaláról

Spórolni nem könnyű. Viszont még mindig könnyebb, mint hónapokon keresztül többet költeni, mint amennyit megengedhetnél magadnak, aztán szembenézni a következményekkel. Utólag rendezni a felhalmozott kiadásokat olyan, mintha vödrökkel próbálnánk meg elég vizet összehordani egy lángban álló házhoz. A tűz lehet kisebb vagy nagyobb, de a tűzoltás kis vödrökkel mindenképpen kihívást jelent.

Spórolni tényleg nem könnyű, de akár hiszed, akár nem, már egészen apró lépésekkel, egyszerű praktikákkal jelentős havi kiadásoktól szabadulhatsz meg.

EZ IS ÉRDEKELHET:  A minimalizmus mint új divat

Mondj nemet!

Egy új cipő mindig felvidít, ha rossz kedved van? Ha szomorú vagy valami miatt, rögtön szaladsz vásárolni? Ilyenkor persze a rosszkedv mértékétől függően lehet szó csak egy pulcsiról, egy fagyiról, egy telefontokról, de szélsőséges esetekben akár több tízezres kiadásokról is.

Ne akarj mindent rögtön megvenni, ami megtetszik! Mindig állj meg egy pillanatra, gondold át, hogy tényleg szükséged van-e rá! „Szükségem van kenyérre és tejre? Persze, hiszen reggelizni kell valamit.” „Szükségem van egy hatodik pár sportcipőre, amely szinte ugyanúgy néz ki, mint még kettő másik a gyűjteményemben? Nem biztos…” Ha nem veszed meg azt a sportcipőt azonnal, hanem alszol rá egyet, másnap lehet, hogy már nem is fog annyira tetszeni.

A legfőbb baj az impulzív vásárlással az, hogy a boldogság, amelyet kivált, hamar elvész. És a pénzünk is…  

Andrea Piacquadio képe a Pexels oldaláról

Tanulj meg főzni!

Ha eddig még nem próbálkoztál a főzéssel, ne aggódj, nem nagy ördöngösség az egész! Nem kell konyhaművésznek lenni ahhoz, hogy egy finom gyümölcslevest összedobj, vagy tepsiben megsüss egy kis húst és krumplit. Esténként pedig körülbelül öt percet vesz igénybe az, hogy másnapra csomagolj magadnak egy kis ebédet.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Zero Waste életmód- Így mentsd meg a Földet!

Habár csak 200-300 forintot fizetsz ki érte naponta, a szokásos egy pohár kávé is figyelemreméltó költség lehet havi szinten. Számolj csak utána! Igazán megéri befektetni legalább egy egyszerűbb termoszba és egy kis kotyogós kávéfőzőbe, arról nem is beszélve, hogy így a környezetet is megkíméled pár felesleges műanyag pohártól.

Ha ügyes vagy, havonta akár felére is csökkentheted az ennivalóra költött kiadásaidat. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy végleg le kell mondanod az éttermekről és a kedvenc pizzád házhoz szállíttatásáról, csak próbáld meg ezeket az alkalmakat néha finom, otthoni ízekre cserélni!

Dana Tentis képe a Pexels oldaláról

Kiadásmentes nap

Próbálj meg minden héten kijelölni egy napot, amikor egyáltalán nem költesz semmire! Először lehet, hogy egy kicsit nehéz lesz, de egy idő után látni fogod, hogy egy átlagos napon sok olyan dolgot megvásárolsz, amire valójában nincs is szükséged (vagy legalábbis tudsz élni nélkülük is).

Ez egy jó gyakorlat arra, hogy megtanulj néha lemondani – egy kakóscsigáról, egy zacskó chipsről, egy filmről a moziban. A lemondások akarva-akaratlanul is a felnőtt élet részét képezik, de ne úgy gondolj rájuk, mint egy elkerülhetetlen szörnyűségre! Hozzátartoznak a kiteljesedett, boldog életmód kialakításához.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Csak egy egyszerű sminkelős cikk

Haladóknak: Vezesd a kiadásaidat!

A költéseidet feljegyezni nem olyan bonyolult, mint amennyire első ránézésre tűnik.

Első lépésként nyiss egy táblázatot, akár papíron, akár a számítógépeden! Azt már te döntsd el, mennyire legyen részletes ez a táblázat: hónapokra, hetekre, de esetleg napokra is lebonthatod a feljegyzéseket, viszont mindenképpen legyen egy „Kiadások” és egy „Bevételek” oszlop benne!

Hogy hogyan tudod egyszerűen követni, mennyi pénzt költöttél? Például gyűjtsd a blokkokat! Nem kell minden nap feljegyezgetni a blokkokon szereplő összegeket, elég, ha majd a hónap végén megteszed. Sokkal egyszerűbb a helyzeted, ha a fizetésekkor bankkártyát használsz, mert ebben az esetben egy internetbank-eléréssel könnyedén nyomon követheted a számládra érkező és az onnan távozó pénzt.

Ha a hónap végére a „Kiadások” mezőben nagyobb összeg szerepel, mint a „Bevételek”-nél, akkor itt az ideje stratégiát változtatnod a pénzügyeidet illetően!

Breakingpic képe a Pexels oldaláról

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.