pancake, honey, fruits

Puha palacsinta- Nekünk aztán senki se mondja meg!

Szerző: | máj 18, 2020 | 0 hozzászólás

 Az egész úgy kezdődött, hogy „úgy ennék valami finom édességet”, de aztán – ahogy már egy ideje megfigyelhető – úgy folytatódott, hogy „de hát a korlátozások még mindig élnek, a cukrászdák is potenciális fertőzésveszélyes helyek, meg hát van itthon rengeteg hozzávaló”. Mindig így kezdődik. „Meg tudom én csinálni!” Ezt mondjuk mi, a „vérprofi” „nekünk senki ne mondja meg” típusú emberek. Nincs mit tenni, én is ilyen vagyok, te is ilyen vagy, nagytöbbségünk ilyen.

Ezzel semmi baj nincs is. Van is egy receptem a számunkra, amibe aztán tényleg senki sem szólhat bele, mert akárhogy is csinálod, finom lesz. A titka mindössze annyi, hogy érezd az étel lelkét. Elcsépelt mondás, pedig valóban érdemes odafigyelni, hogy mit súg az étel.

Palacsinta. Végtelenül egyszerűnek hangzik, igaz? Ó, pedig nem az, annyi mindent elronthat benne az ember lánya/fia. Odaéghet, nem lesz elég puha, nem lesz elég édes, túl olajos, túl vastag, túl vékony és még sorolhatnám. Amilyen könnyűnek tűnik az elkészítése elméletben, annál nehezebb a valóságban „tökéletes” palacsintát készíteni. Valaki úgyis elkezdi kritizálni, hogy ezért vagy azért nem jó.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Egyszerűen nagyszerű házi pizza

Meg hát többféle palacsinta létezik. Valaki az amerikai típusú, vastag palacsintát szereti, amit leönt egy kis édes szósszal, de vannak, akik a hagyományos crépes-től kezdenek el nyáladzani. Én fogtam magam, s kombináltam a kettőt.

A recept pedig a következő:

  • Készülj elő! Nincs is annál rosszabb, mint amikor nézzük a főzőműsorokat, s nem tudod őket követni, mert minden ott terem előttük egy varázsütésre, míg mi még mindig csak pakolgatunk, hogy hol lehet a liszt. Vegyél elő mindent, amire szükség van! A legkisebb dolgokat is. Úgy sokkal nyugodtabban megy a sütés.
  • Szükséged lesz serpenyőre, tányérra (amire kipakolod a palacsintát) egy eszközre, amivel megfordítod a tésztát, szedőkanálra, tálra, evőkanálra.
  • A recepthez pedig (2 személy számára, amennyiben több személynek készül az édesség, úgy minden hozzávalóból több kell): 2 tojás, 5 evőkanál cukor (vagy bármilyen édesítőszer), egy pohár tej (nagyjából 1,5 dl), annyi liszt, hogy egy viszonylag szilárd masszát kapj, egy csomag sütőpor (szódabikarbóna is megteszi), szénsavas ásványvíz (vagy bármilyen szénsavas üdítő, attól függ, milyen ízt szeretnél), egy csipet só és kb. 1 dl olaj.
  • Ebben a palacsintában az a nagyszerű, hogy úgy ízesíted, ahogy akarod. Én személy szerint javaslom, hogy a tésztába még sütés előtt rakj fagyasztott gyümölcsöt vagy csoki darabokat, esetleg lekvárt. Igen, jól olvastad, a nyers tésztába rakd, sütés előtt! De azt raksz bele, amit csak akarsz. Hiszen ez a te palacsintád, te irányítod az ízeket. Aztán olyan öntetet készíthetsz, amilyet szeretnél. Nem csodás? De kezdjünk el sütni!
  • A két tojást és a cukrot, vagy az általad választott édesítőszert keverd simára, majd öntsd bele a tejet és keverd tovább! Kézzel, robotgéppel, amivel gondolod. Majd szép lassan adagold a lisztet és a sütőport vagy szódabikarbónát! Fontos, hogy sütőpor vagy szódabikarbóna mindenhova jusson, mert ettől lesz pufi a palacsinta. Puha palacsintára vágysz, igaz? Akkor keverd tovább! Most nagyjából egy szilárd, ragacsos masszád van. Ebbe önts annyi szénsavas ásványvizet, hogy kellemesen önthető legyen, de ne legyen túl folyós! Ne feledd el, hogy még jön egy dl olaj is a tésztába mint folyadék! Rakj a masszába egy csipet sót! Én ezen a ponton kezdem belerakni az egyéb összetevőket, mert itt még alakíthatok a tészta sűrűségén. Szóval beleteszem a gyümölcsöt. Ha túl folyékony, rakok még bele lisztet, ha túl ragacsos akkor ásványvizet. Jöhet az olaj, és készen van a palacsinta tészta.
  • A sütés egy elég kemény feladat, de lássunk neki! Ne ijedj meg, az első palacsinta nem mindig sikerül! Egy serpenyőben két csepp olajat addig melegítünk, amíg sercegni kezd. Ez az a pillanat, amikor elegyengetjük az olajat úgy, hogy mindenhová jusson – a serpenyőn belül természetesen. Egy fél szedőkanálnyi tésztát beleöntünk a serpenyőbe és nem csinálunk vele semmit! Nem egyengetjük el, nem folyatjuk sehová sem! Szépen békén hagyjuk! Így lesz olyan puha, hogy szinte elolvad a szádban. Ha úgy látjuk, hogy a tetején bubik jelennek meg, akkor megfordítjuk. Pár másodpercen belül pedig egy tányérra helyezzük a kész terméket. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a tészta. Öntetnek bármit javaslok. Hiszen ez a te palacsintád.
EZ IS ÉRDEKELHET:  A világ legegyszerűbb spagetti receptje!

Jó étvágyat!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé.