Man in blue and brown plaid dress shirt touching his hair

Rosszul érzed magad, mégsem váltasz|Ezért:

Szerző: | jún 13, 2020 | 0 hozzászólás

Ennek az az oka, röviden és tömören, hogy még nem elég szar a helyzet. Gondolj bele, miért van az, hogy ha elromlik a Tv-d, telefonod vagy a mosógéped, akkor egyből hívod a szerelőt? Mert úgy gondoljuk, hogy ezek olyan dolgok, amelyek hiánya alapvetően rombolná a komfortérzetünket, a kényelmünket és a kedvünket. Valamiért ezeket a dolgokat sokkal inkább fontosabbnak tartjuk a saját érzéseinknél.

Mert ez nem olyan fontos

Azt kell, hogy mondjam, hogy a kényelmi funkciókat ellátó eszközök meglétét, illetve azok egészségét sokkal fontosabbnak tartjuk, mint a saját érzéseinket. Ha választani kellene, hogy a telefonunkat javíttatjuk meg, vagy mondjuk lehetőségünk lesz otthagyni egy rossz munkahelyet vagy párkapcsolatot, nagy valószínűséggel az emberek többsége az előzőt választaná. Miért?

Úgy gondolom azért, mert ezek olyan biztonságot nyújtanak neki, amelybe tud menekülni akkor, amikor rossz lelkiállapotba kerül egy munkahelyi vita vagy párkapcsolati veszekedés után. Emiatt nem kell hibáztatni az embereket, egyszerűen szerintem úgy vagyunk kódolva, hogy kényelmesebbnek, és egyszerűbb megoldásnak tartjuk azt, ha megtartjuk, ami stresszhelyzetbe hoz, de mégis találunk benne hasznot (munkahely esetén fizetést, párkapcsolat esetén társat). Mi lenne akkor, csak gondolj bele, ha megfordítanánk a dolgot. Vagy te, aki a példa kedvéért, nagyon rosszul érzi magát a munkahelyén. Minden nap stresszesen mész be dolgozni, már attól rosszul vagy, ha hozzád szólnak. De a pénz az pénz emiatt hajlandó vagy elviselni a rémisztően elviselhetetlen kollégákat. Ezzel viszont az a baj, hogy van az a gyomorideg nevű dolog, ami ott van minden nap benned, ami már minden percben egyre csak nagyobb lesz, és csak akkor múlik el, amikor hazaérsz, és el tudod terelni a gondolataid.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Asszertivitás, és ami mögötte van| A munkahelyi szépbeszédről
tv, man, watching
Photo by mohamed_hassan on Pixabay

Így is jó, nem? Nem!

Durva kimondani, de azért nem váltasz, mert úgy gondolod, hogy azáltal, hogy hazamész a párodhoz, családodhoz, és együtt tv-ztek, kompenzálni tudod azt a stresszt, amely 8 órán keresztül ér téged a munkahelyen. Mi lenne, ha nem kellene semmit kompenzálnod? Miért nem váltasz? Igen, az egy mély érvágás lenne, ha mondjuk X ideig nem kapnál fizetést. Igen, hisz mindannyian pénzből élünk, és kedvességből nem fognak neked kenyeret adni a pékségben. De gondolj bele, hogy ha arra van szükség, akkor egy ideig spórolnod kell, hogy tartalékot képezz (jobb esetben az embernek van erre lehetősége), és amint megvan egy bizonyos összeg, akkor tudod azt mondani, hogy kilépsz, és otthagyod azt a környezetet, amely miatt folyamatos stresszben élsz. Tegyük fel, hogy már találtál is munkahelyet az sporólás időszakában, és egyik napról a másikra már az új helyen tudsz kezdeni, ahol nem fog érni annyi stressz, mint a korábbi helyen.

Persze előfordulhat az is, hogy nem találsz. Ez a rosszabbik eset. De tudod mit? Felteszek egy kérdést: mi van, ha nem is kell találnod másikat, hanem neked kell megteremtened a saját magad lehetőségét. Biztos vagyok benne, hogy van olyan munka, szakma, feladat, amely után mindig is vágyakoztál. Nem bírnám felfogni ép ésszel, ha nem lenne, hisz mindannyiónknak vannak álmai. Pont neked ne lenne?

EZ IS ÉRDEKELHET:  Köszönöm, de nincs rá szükségem! – A kéretlen segítségről

Mit szólnál ahhoz, ha megpróbálnád megteremteni annak a lehetőségét, hogy saját magadnak dolgozz. Persze a vállalkozói létről beszélek, amely egyesek szerint még nagyobb stresszel jár, mint a munkavállalói (magyarul mókuskerék) élet. Oké, tegyük fel, hogy tényleg legalább annyi stresszel jár. Ebben az esetben akkor ezt a kérdést teszem fel: ha már úgyis ugyanannyi stressz ér a két munka során, akkor miért nem választod azt, amelyiket szeretnéd is csinálni?

Andy Samberg Yes GIF by The Lonely Island
Andy Samberg Yes GIF by The Lonely Island

Na igen, ilyen kijelentések után leesik az ember álla. Néha az emberből akarva, akaratlanul is előjön a Szabó Péter. Egyébként róla is megvan egy konkrét véleményem, és ha van kedved elolvasni majd, akkor ne felejts el később visszatérni az oldalra.

Szólj hozzá, mondd el a véleményed! Te hogyan vélekedsz erről a témáról?

Seth Meyers Goodbye GIF by Late Night with Seth Meyers
Seth Meyers Goodbye GIF by Late Night with Seth Meyers

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.