Stephen Hawking és az Idő

Szerző: | aug 6, 2020 | 0 hozzászólás

„Egy híres tudós (többek szerint Bertrand Russel) ismeretterjesztő előadást tartott a csillagászatról. Érzékletesen elmondta, hogyan kering a Föld a Nap körül, a Nap pedig a galaxisunkat alkotó hatalmas csillaghalmaz középpontja körül. Az előadás végén a hátsó sorban felállt egy apró, idős hölgy, és így szólt:

-Mit fecseg itt összevissza nekünk? A Föld a valóságban lapos, és egy óriási teknősbéka hátán nyugszik.

-No és mi tartja a teknősbékát? – mosolygott fölényesen a tudós.

-De okos maga, fiatalember, hű, de okos – válaszolt a néni. – Egyszerű: egy másik teknősbéka, azt megint egy másik, és így tovább.

Legtöbben mulatságosnak találják az elképzelést, hogy Világegyetemünket egy végtelenbe nyúló teknősbékatorony alkotja, holott mi a biztosítékunk, hogy nem így van? Mit, és mennyire tudunk a Világegyetemről? Tudjuk-e, honnan jött és hová tart? Volt-e kezdete, és ha igen, mi volt előtte? Milyen az idő természete? Befejeződik-e valamikor?”

thommas68 képe a Pixabay -en

Ki ne ismerné Stephen Hawkingot, az elmúlt évtizedek egyik legnagyobb tudósát? Hawking nemcsak fizikus, de tanító és egy kicsit filozófus is volt, mint ahogy az a fent idézett, Az idő rövid története című könyvének kezdő soraiból is látszik.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Önfejlesztés – de hogyan?

Különlegessége abban rejlett, hogy kivételes tudású fizikus létére nem intézte el egy kézlegyintéssel az „átlagembereket”, gondolván: úgysem tudják felfogni az univerzum rejtélyeit. Ehelyett szerette volna tudását egyszerű és érthető formában a széles közönség elé tárni. Ez a közönség pedig nem csupán tudósokból állt, sokkal inkább olyanokból, akik a fizikával csak hobbiként, érdeklődésből foglalkoznak.

Éppen ezért javaslom mindenkinek, akit egy kicsit is érdekelnek a világunkat mozgató törvények, az univerzum keletkezésével és esetleges összeomlásával kapcsolatos tudományos elmélkedések, hogy olvassa el Hawking nagy sikerű könyvét!

Hogy pontosan miért érdemes elolvasni?

  • Hawking stílusa nagyon olvasmányos. A komoly tudományos témát úgy tálalja az olvasó elé, hogy az könnyen emészthető legyen. (Nem állítom, hogy első olvasásra tökéletesen megértettem minden egyes fejezetet, és soha nem zavarodtam össze olvasás közben, de laikus létemre sosem vesztettem el teljesen a fonalat, ami a szerző érdeme.)
  • Nemcsak tanít, de szórakoztat is. Leírásait teletűzdeli humoros megjegyzésekkel és érdekes életrajzi párhuzamokkal. Nem véletlen, hogy Hawking az Agymenők sorozat közkedvelt, visszatérő szereplője lett.
EZ IS ÉRDEKELHET:  Zene nélkül lehet élni, csak nem érdemes
Zero gravity – wallpapercave.com
  • Nem rugaszkodik el a hétköznapi élettől. Sokszor olyan, mintha a könyv egy kulcslyukon keresztül engedné az olvasóknak, hogy meglessék a tudósvilág mindennapjait: az intrikákat, a nehézségeket, mendemondákat, mindenféle titkokat.
  • A könyv tele van képekkel, ábrákkal, illusztrációkkal, melyek segítenek az olvasottak értelmezésében.
  • Érdekes témákat dolgoz fel, melyekkel szélesíti az olvasók tudását és világlátását. Foglalkozik például a tér és az idő kapcsolatával, a fekete lyukak természetével, az ősrobbanás és a relativitáselmélet rejtelmeivel, valamint az emberi lét alapvető filozófiai kérdéseivel: miért élünk, miért olyan a világ, amilyen, hogyan jött létre és mikor lesz vége, létezik-e Isten vagy sem.

Újat tanulni mindig érdemes! Jó olvasást! 😉

wallpapercave.com

Az idézet forrása: Stephen Hawking: Az idő rövid története, Akkord Kiadó, 2004

A kiemelt kép forrása: wallpapercave.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé.