Szahara – élet a perzselő sivatagban

Szerző: | jún 9, 2020 | 0 hozzászólás

A sztereotípiával ellentétben nem csak homokos pusztaság és perzselő napfény várja a Szaharába látogatókat. Nézzük meg, milyen érdekességeket rejt ez a szélsőséges vidék!

wallpapercave.com

Tényleg a Szahara a legnagyobb sivatag?

A Szahara a világ legnagyobb sivatagja, már ha a klasszikus értelemben vett sivatagokról beszélünk – forró, köves-homokos területekről, amelyek felett megáll az idő. Tudományos szempontból nézve viszont csak a harmadik helyen áll, a rangsorban megelőzi az Antarktisz és az Arktisz, vagyis az Északi- és a Déli-sark, amelyek bár fagyosak és jegesek, szintén száraz sivatagi területnek számítanak. Szigorúan nézve tehát a Szahara nem a legnagyobb, de mindenesetre a leghíresebb sivatag a Földön.

Hatalmas körzetben, majdnem 10 millió négyzetméteren terül el, és több mint tíz ország területéből szeli ki a részét. A Szahara kiterjedése egyébként folyamatosan változik: az évszakoktól függően kisebb lesz vagy nagyobb, de ettől eltekintve is megállás nélkül terjeszkedik Afrika déli részei felé.

wallpapercave.com

A túlélés mesterei

Azt gondolhatnánk, hogy itt állandó a hőség, pedig a legnagyobb megpróbáltatást az élőlények számára éppen a hatalmas hőingadozás jelenti. A nappali 50°C-os vagy annál is magasabb hőmérsékletet 0°C körüli éjszakák váltják fel.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ízek a világ körül - Bizarr ételek nyomában

Ennek ellenére körülbelül 2 és fél millió ember és több állatfaj is sikeresen alkalmazkodott a barátságtalan klíma mindennapi kihívásaihoz. Berberek és arabok lakják az oázisok és a Nílus környékét. Sokan közülük birkákat, kecséket vagy tevéket tartanak, és vándorolnak egyik helyről a másikra attól függően, hogy az adott évszak mit diktál. Vadállatok is megbújnak a kövek között és a homok alatt, például skorpiók, kígyók, gyíkok, de struccok és sivatagi rókák is járják a vidéket.

wallpapercave.com

Nem csupán homoktenger

A közhiedelemmel ellentétben a tájat nem csak homok borítja, a Szahara felszíne ennél sokkal változatosabb. Nagy területeken kavicsos és köves a földfelület, de megtalálhatók itt sósivatagok és hatalmas hegyek, fennsíkok is. A legmagasabb hegy az Emi Koussi, amely több mint háromezer méter magas.

A nagy szárazság ellenére tavak és folyók is tarkítják a Szahara arculatát, habár érdekes módon a kisebb-nagyobb folyók mind csak időszakosan jelennek meg. Ez azt jelenti, hogy évszaktól függően a szárazság akár olyan nagy is lehet, hogy ezek a vizek teljesen eltűnnek a föld felszínéről. Egyetlen kivétel a Nílus – Egyiptom nagy folyója egész évben „üzemel”.

wallpapercave.com

Itt csak unatkozni lehet?

Dehogy! Az ide látogató turistáknak bőven van mit megnézniük és kipróbálniuk. A bátrabbak benevezhetnek egy quad-kirándulásra vagy egy homokszörfözésre, de akik nem vágynak ilyen extrém kikapcsolódásra, azok is részt vehetnek rövidebb-hosszabb túrákon, vagy felülhetnek egy teve hátára, „tevegelhetnek” egyet. Egyiptom az utazók egyik legkedveltebb célpontja, de Marokkó és Tunézia is nagy népszerűségnek örvend.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Egy repülőtér, ahol élmény a várakozás

Éjszakánként tökéletes lehetőség nyílik egy elsőrangú csillagnézésre is. A fényszennyezés ezen a környéken minimális, csak elvétve akadnak magas épületek és fényárban úszó nagyvárosok, így a csillagképek tisztán látszanak az éjszakai égbolton.

wallpapercave.com

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.