Tudatos öltözködés | Mit üzennek a színek?

Szerző: | aug 22, 2020 | 0 hozzászólás

Az emberi kapcsolatokban és a kommunikáció során a személyiség, a viselkedés és a belső értékek a legmeghatározóbbak. Vitathatatlan viszont a tény, hogy a külsőnkkel, a megjelenésünkkel is hatással vagyunk a másikra, akár akarjuk, akár nem.

Nem csak a szavainkkal közölhetünk információkat magunkról. A beszélgetőpartnerünk egyértelmű ismertetőt kap tőlünk és rólunk már akkor is, ha csak ránk néz. Üzeneteket küldünk pusztán a kinézetünkkel: a ruházatunk jellegével és színeivel, a körmünk és a hajunk ápoltságával (vagy ápolatlanságával), az arcunkra kent smink mennyiségével.

Gromovataya képe a Pixabay-en

Vannak olyan alkalmak és helyzetek, amikor érdemes különleges figyelmet szentelni a külsőségekre, a megfelelő ruhadarabok kiválasztására. Például egy vizsga, egy állásinterjú előtt, vagy ha egy fontos személlyel készülsz találkozni.

A színek fontos szerepet töltenek be az életünkben, pedig legtöbbször ezt észre sem vesszük. Képesek megváltoztatni a hangulatunkat, emlékeket az eszünkbe juttatni, szimpatikussá vagy taszítóvá tenni valakit vagy valamit. A különböző földrészek különféle kultúrái más-más jelentéssel ruházták fel a színeket az évszázadok során. Nézzük meg, hogy a mi, európai kultúránk milyen fogalmakat köt az alábbi öt színhez!

Adina Voicu képe a Pixabay -en
  • FEKETE – A fekete elsősorban az elegancia és az erő jelképe, nem véletlen, hogy olyan sok öltöny, kosztüm és báli ruha ebben a színben díszeleg.
  • KÉK – Elegáns, mint a fekete, de egy kicsit mégis visszafogottabb. Állásinterjúkra, tárgyalásokra szokták ezt a színt javasolni, mivel megbízhatóságot sugall a viselőjéről.
  • FEHÉR – A tisztaság, az ártatlanság színe. Eredetileg a menyasszonyok fehér ruhája is ezt a két tulajdonságot jelképezte.
  • VÖRÖS – Lendületességet, szenvedélyt sugall. Igazi romantikus szín, így elsősorban inkább egy randira illenek a vörös ruhadarabok, de ha ügyes vagy, egy sötétebb, visszafogottabb árnyalatát egy állásinterjú vagy tárgyalás alkalmával is felhasználhatod.
  • SÁRGA – A sárga gyerekes vidámságot, boldogságot üzen a viselőjéről. Mivel leginkább a játékos gyerekkorra asszociálunk ennek a színnek a láttán, így a kreativitás és az energikusság fogalmait is hozzá kötjük.
Bruno Salvadori fotója a Pexels oldaláról

A fentiek persze nem kőbe vésett szabályok, de jó, ha tudod, milyen alkalomra milyen színeket érdemes választani! Ne feledd, a színek sokat segítenek abban, hogy ne csak a szavaiddal, de a megjelenéseddel is a megfelelő üzenetet közvetitsd a beszélgetőpartnered felé!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.