Zene nélkül lehet élni, csak nem érdemes

Szerző: | jún 16, 2020 | 0 hozzászólás

„A zene lelki táplálék és semmi mással nem pótolható.

Aki nem él vele: lelki vérszegénységben él és hal.”

(Kodály Zoltán)

A boldog, kiegyensúlyozott élethez nemcsak testi, hanem lelki táplálékra is szükségünk van. Egy jó könyv, egy elgondolkodtató film vagy a zenehallgatás megadja azt a szellemi támogatást, amelyre az ember a mindennapi kihívások, munka után vágyik. Vagy a zene esetében akár munka közben is.

Egy-egy jól megírt dallam olyan helyekre is elér az ember lelkében, ahova semmi más. Ha rosszkedvű vagy, hiába győzködnének akár a világ legjobb szónokai arra biztatva, hogy ne szomorkodj. Hiába sorakoztatnának fel száznál is több észérvet azzal kapcsolatban, mennyivel jobban megéri mosolyogni, mint sírni. Viszont elég, ha meghallgatod a kedvenc számodat vagy egy szép komolyzenei darabot, és egy csapásra megváltozik a lelkiállapotod! A sírásból jókedv lesz pár perc alatt, a féktelen jókedv elgondolkodássá csendesedik.

FirmBee képe a Pixabay-en

Nem véletlen, hogy a zenehallgatás a tizenévesek körében játsza a legfontosabb szerepet. Ebben az életkorban ugyanúgy, mint a különböző öltözködési szokások, nagyon sokat számít az is, ki milyen zenei stílust kedvel. Ezekben a „viharos” években a legjellemzőbb a meg-nem-értettség érzése, ilyenkor a legtöbb kamasz szívesebben fordul a kedvenc bandájához segítségért, mint bármelyik családtagjához vagy barátjához.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Kosztolányi és a felkiáltójel esete

Pedig ez a fajta kommunikáció elég egyoldalúnak tűnik első ránézésre. Hiszen mi történik? A telefonból szól a zene (amelyet az avatatlan fül sokszor csak hörgésnek vagy csikorgásnak, nyikorgásnak fog föl), a megnyugvást kereső gyerek pedig hallgatja. A kommunikációs csatorna két végén lévő személyek nem is igazán ismerik egymást, és úgy konkrétan nem is szólnak egymáshoz, a zenét hallgató, feldúlt lelkű kis rajongó mégis megtalálja a megnyugvást.

Pexels képe a Pixabay -en

Sok olyan dolog van a világon, amit nem lehet szavakkal leírni. Az emberiség fejlődése során egyre bővült a különböző nyelvek szókincse és nyelvtani eszköztára, de még mindig nem elég árnyalt, kifejező a beszélt és írott nyelv ahhoz, hogy mindent pontosan meg tudjunk fogalmazni vele. A környezetünk, az anyagi világ persze legtöbbször hiánytalanul körülírható szavak, mondatok segítségével. De ott vannak az érzések, érzelmek, hangulatok, amelyekről magyarázhatunk órákon keresztül, mégsem tudnánk pontosan megfogalmazni, átadni a gondolatainkat a hallgatónak. (Kivéve persze az igazán tehetséges költők és írók, de belőlük elég kevés van.)

Ezzel szemben a zene pontosan arra hivatott, hogy a vele kapcsolatba kerülő emberek az anyagi világ mögé is betekintést nyerhessenek. Énekléssel, hangszeres játékkal, a zene ütemére való mozgással olyan érzéseket, gondolatokat is ki tudunk fejezni, amelyeket szavakkal nehéz lenne elmondani.

Ri Butov képe a Pixabay -en

Hallgass zenét! Hangosan vagy halkan, ahogy jólesik, próbálj ki minél többféle stílust, akár olyat is, amelyet általában nem kedvelsz! Figyeld meg, milyen hatással van rád például a popzene vagy a klasszikus dallamok, az éneklés és a hangszeres muzsika! Hiszen zene nélkül lehet élni, csak nem érdemes.

EZ IS ÉRDEKELHET:  Ízek a világ körül - Bizarr ételek nyomában

Jó szórakozást!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.